Polski serwer Overpass

Ze względu na to że publiczne serwery typu overpass-api.de są obecnie zamęczone to postawiłem serwer overpassa zawierający tylko obszar polski + bufor dookoła na wypadek drobnych przesunięć granic (wymaga mniej zasobów i jest mniej interesującym celem dla ludzi nadużywających overpassa).

Instancja zawiera historię zaczynającą się od około początku 09.04.2026.
Służy ona do używania przy mapowaniu lub w toolach przyczyniających się do ulepszania OSMa.

Zasady używania:

• nie wolno używać w aplikacjach dla śmiertelników (nie mapperów) bez pytania.
  • nie wolno używać jej w jakichkolwiek narzędziach, które odpytują overpassa przy każdym przesunięciu mapy.
  • można robić query z bounding boxem na całą polskę, powinno dać radę.

Adres instancji: https://overpass.osm.adikso.net/api/
Można go podać np. w ustawieniach overpass-turbo. W innych klientach może być potrzeba dodania “interpreter” na końcu adresu (nie podaje pełnej ścieżki żeby boty nie scrapowały).

Przetestujemy jak z wydajnością tego serwera, ale ogólnie to działa z milion razy szybciej niż zamęczony overpass-api.de

17 Likes

Serwer jest tymczasowo wyłączony, bo znowu jest problem z replikacją przez jakieś zmiany na białorusi.

2 Likes

Na razie działa z powrotem, ale z historią znowu na nowo. Dopóki znowu coś nie zrobią na białorusi to będzie ok. W międzyczasie kombinuje nad jakimś rozwiązaniem.

Póki co będzie problem bo zdaje się że więcej nie działa niż działa. Sam w overpassach nie siedzę ale cudnie by było gdyby w przyszłości OSMCha mogła na tym działać dla Polski.

Padło znowu (w sensie nie ma aktualizacji), tym czasem czechy. Ale mam chyba pomysł jak to rozwiązać…

1 Like

Została użyta czarna magia i replikacja idzie dalej. Nie wiem czy będą konsekwencje tych zaklęć.
Aczkolwiek no proszę nie wykorzystywać danych o nodach i wayach za granicami polski.

Wiem że na pewno zrobienie takiego query:

[out:json]
[timeout:25]
[date:"2026-04-16T23:59:59Z"];
way(id:988312540);
out geom;

wyrzuci

runtime error: Way 1500253194 cannot be expanded at timestamp 2026-04-17T14:14:17Z.

Może ktoś spojrzeć czy widzi jakieś problemy z tym co się zadziało z tym wayem, ale nawet jak zrobię query nie o konkretnie ten id to mi go zwraca. Niektóre koordynaty są “null”, ale to nic nowego w overpassie na ekstrakcie.
Overpass turbo tylko mówi “Attention: incomplete geometry (e.g. some nodes missing)”

Generalnie namieszałem w kodzie overpassa żeby przy przeliczaniu geometrii (w attic - dane historyczne) zakładał że nieistniejące nody mają/miały koordy 0,0.
Drolbr pewnie gdzieś krzyczy, że tak nie wolno, ale trudno.

1 Like

Chyba się temu overpassu baza nie aktualizuje, tagi od paru dni dodane do bazy i widoczne na stronie głównej OSM, nie istnieją w overpassie na adikso.net (i.e. zapytanie ma pokazać wszystkie bocianie gniazda oprócz tych z tegorocznym statusem, a wybiera wszystkie w okolicy, a po kliknięciu na konkretne, aktualizowane parę dni temu, twierdzi, że tego tagu nima. Ale stronie głównej widać, że jest…

Zapytanie:

/*
Nests not updated this year. You can export results as GPX or geoJSON and ue them to plan route to check the nests.
for year:
2026
*/
[out:json][timeout:900];
// gather results
(nwr"birds_nest"=“stork”;
-nwr"nest_status:2026";
);
// print results
out body;

;
out skel qt;
{{style:
node[birds_nest=stork],
way[birds_nest=stork],
relation[birds_nest=stork]
{ color:red; opacity:1; width:3; symbol-size:4; }
}}

puszczone w okolicach Modliborzyc.

EDIT: pusciłem przed chwilą to zapytanie z API Adikso i z domyśnym.

Adikso:

Domyślne API:

zgaduje, że przestało działać?