Pojedyncze groby - ustalenie tagowania

Marimil mi podsunął pewien pomysł.

Z przyczyn technicznych zapewne nie da się rozwiązać problemu łatwego dodawania wieloosobowych grobów za pomocą szablonu, ale chyba z takim problemem poradziłaby sobie wtyczka do JOSM.
Mogło by to wyglądać w ten sposób, że zmarłych dodawałoby się jak w arkuszu kalkulacyjnym, a wtyczka magicznie by pozamieniałaby te dane na odpowiednie tagi.
Tylko kto napisze nam taką wtyczkę? Kendzi jest naszym specem od Javy/JOSMa, ale nie chcę go męczyć… :wink:

Sasiedzi zza miedzy wspomnieli ze tutaj: http://www.openstreetmap.org/?lat=50.735648&lon=7.090934&zoom=18&layers=M maja okolo 800 razy groby znanych osób otagowane jako: cemetery=grave + name=* , no i wspominaja ze nie ma tego nigdzie udokumentowanego na wiki…

Na cmentarzu Père Lachaise zmapowano grób Jima Morrisona i innych jako: historic=wayside_cross
Mauzolea sa tam zmapowane jako historic=monument + name=*
Warto tez z pewnoscia popatrzec na Arlington National Cemetery - http://osm.org/go/ZZcaRuS7 co tam wymyslono.

Chyba opisujemy miejsce pochówku osoby a nie gdzie leży rodzina X.
Myślę, że identycznie jak z kwaterą.
tomb=columbarium
person:name=Jan Kowalski
addr:sector=Sala płd
addr:row=5 - rząd poziomy
addr:place=5 górny

Rafal Jachowicz napisal juz dwa b. kompleksowe pluginy…
A jeśli dasz specyfikacje to za miedza zapytam lub na wschodzie Europy…

Mam problem z podanie linku do grafiki z “common”.
Czy jest jakieś inne wyjście poza podawanie całego, długiego URL, dla linku do zdjęć zmarłych?

person_image=?

Samo [[image:zdjecie.jpg]] nie wystarcza?
Może jest jakiś szablon dla grafiki z Common?

Po małej debacie na IRC-u padła została wypracowana pewna koncepcja tagowania grobów w oparciu o relacje. Podstawowym jej założeniem jest to, że grób należy do człowieka, a nie odwrotnie.

I tak:
Tworzymy node/way grobu i tagujemy następująco:

- historic = tomb
- tomb = tombstone (lub inne)
- religion = *
- image = *
- wikipedia = *

Następnie tworzymy relację typu person i tagujemy ją:

- type = person
- name = imię i nazwisko
- birth = YYYY-MM-DD
- death = YYYY-MM-DD
- wikipedia = *
- image = *
- itp. itd

Do tej relacji dodajemy wcześniej utworzony grób z rolą tomb.

Dla kolejnej osoby złożonej w grobie tworzymy kolejną relację typu person tagując ją analogicznie i dodając do niej ten sam grób, z rolą tomb.

Inaczej mówiąc tworzymy relację dla osoby, a grób dodajemy jako jej członka. Ma to tę zaletę, że można do takiej relacji dodać również wszelkiego rodzaju rzeczy związane z daną osobą typu pomniki, tablice pamiątkowe czy domy.

Zalety:

• bardziej logiczna strukura przechowywania danych
  • mniejsze ryzyko przypadkowego usunięcia cennych danych przez potlaczową gimbazę

Wady:

• bardziej skomplikowana struktura, ale tylko w porównaniu do jednoosobowych grobów (wprowadzanie kilku osób i oddzielanie ich średnikami to coś strasznego, poza tym takie rozbudowane dane są bardziej narażone na błędy)
  • trudniejsze do ogarnięcia przez początkującego (ale myślę, że jeśli powstanie dobra wtyczka ten problem będzie marginalny)

Dla lepszego pokazania o co w tym chodzi: www.openstreetmap.org.pl/kendzi/TombPreset/exampleOfPerson.osm.bz2 - można otworzyć sobie ten plik w JOSM i zobaczyć przykład.

Kendzi wstępnie zadeklarował, że gdy koncepcja oparta na relacjach uzyska poparcie, napisze wtyczkę, która pozwoli wygodnie dodawać/edytować takie groby (łącznie z konwersją dat, o której wspominałem kilka postów wcześniej).

Proszę o uwagi.
*
Edit: Tagowanie za pomocą szablonu zostało opisane kilka postów niżej: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=279564#p279564*

Myślę, że commons jest na tyle popularnym źródłem, że można korzystać z osobnego tagu i pisać tylko np. person:commons=image:adres. Co Wy na to?

Myślę, że podobnie jak z wiki, potrzebny byłby klucz aby wpis wyglądał w ten sposób:
commons=File:zdjęcie.jpg - tak w ogóle wszędzie.
person:commons=File:zdjęcie.jpg
flickr=File.zdjecie.jpg

Nie wiem jak to ma być z osobistymi zdjęciami.

Chyba to jest na dzień dzisiejszy najlepsza propozycja.
Rano wstałem i jeszcze jej nie ma :slight_smile:
A inne groby czekają. :slight_smile:

Ja wprowadzam po staremu. Nie będę miał czasu przerabiać stronki do przyszłego tygodnia. Potem można przekonwertować dane :slight_smile:

flickr=File.zdjecie.jpg

On chyba nie zasługuje na osobny tag. Lepiej wtedy użyć image z pełnym URL.

Wstawiłem relacje dla Tadeusz Ajdukiewicz na Cmentarzu Rakowickim ale wyszukiwarka go nie widzi.
Może dlatego, że grób nie “name”.
Wpisze jeszcze kilka nazwisk dla testu.

Władku:

Zastosowanie relacji wymaga przeprojektowania systemu wyszukiwarki. Punktowanie też się komplikuje (ale to jest akurat mało ważne).
Oczywista jest natomiast dużo większa wygoda i na pewno przesiadki na relacje nie unikniemy ;). Po decyzji i dopracowaniu szczegółów “stare” groby przetworzy się automatycznie.

Ikonka w miejscu groby (JOSM) jest tylko wtedy, kiedy wpiszemy parametr “religion”.
Wyznanie większości zmarłych jest nieznane lub tylko się domyślamy.
Brakuje w JOSM ikony “Tomb (grób)”. Nie było przewidziane wcześniej, że będziemy opisywali groby.
Może, przy okazji, dodania wtyczki dla relacji do osoby, dodać nowa ikone.

Ok to może wytłumaczę jak to działa… Obecnie wyszukiwarka ściąga co godzinę z overpass drogi i węzły, które mają:
historic=tomb
person:name=*

Bez tego dane się zwyczajnie nie ściągną. Jeśli chodzi o relację to ją popieram, lecz w tym momencie mam trochę mało czasu aby to poprawić. Jeśli komuś zależy, aby groby wyświetliły się już teraz, może nadal korzystać ze starego schematu ze średnikami (będzie on obsługiwany również później) i prawdopodobnie wszystkie dane zostaną przekonwertowane na ten schemat z relacjami gdy już wyszukiwarka będzie to obsługiwać, więc nie będzie więcej roboty.

Dodatkowo warto dopracować schemat na przyszłość, ponieważ type=person to trochę więcej danych niż sam grób. Wstępne propozycje proszę dodawać na http://piratepad.net/TKqTQQ38v7

A to nie zależy od cmentarza?

Na komunalnym są różne wyznania :slight_smile:

Podoba mi się ten pomysł z relacją.
Czy możemy również zastosować tą sama zasadę dla Przychodni lekarskich, gdzie w relacji będą lekarze i ich specjalności.
Podobnie ze Szpitalem - oddziały i informacja o nich.
Na pewno również w innych dziedzinach.
Proponuję, po dopracowaniu “grobów”, rozpocząć dyskusję “Relacje węzła”, gdzie możemy tym sposobem rozwiązać wiele problemów.

Dziękuję za awans :slight_smile:

Nie możemy popadać w paranoję :slight_smile: myślę tutaj bardziej o osobach, których dane się już nie zmienią. Wiadomo, że dane, które się zmieniają są trudniejsze w utrzymaniu. Ale ja to widzę tak, że wpisuję ‘Adam Mickiewicz’ i wiem gdzie jest pochowany, gdzie są jakieś ważne miejsca z nim związane i podobne :slight_smile: i to da radę zrobić. Mógłbym się tym zająć o ile akcja z grobami wypali, ponieważ to pierwszy krok.

Ale takimi danymi zmiennymi są informacje w POI, a relacja uprościłaby ich aktualizację, uwzględniając poziom lenistwa w wpisywaniu danych.