Planinarske staze i Planinarski savez Srbije

Pozdrav drugari,

Primetio sam da Planinarski savez Srbije ima na svom sajtu spisak planiraskih puteva sa jedinstvenom oznakom, opisom, dužinama, visinskim razlikama i najvaznije gpx fajlom. Mislim da bi bilo korisno da to integrišemo u OSM. Podaci koji su dostupni gotovo se poklapaju sa https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Walking_Routes. Na OSM - u već postoji par evropskih puteva (E*) unešeno mada source ne ukazuje na PSS website tag je pss.rs.

Imam dobru volju da preuzmem posao oko komunikacije i integracije na sebe. Da li neko ima nešto protiv integracije?

Ukoliko ne, mislim da je prvi korak zahtev ka Planinarskom savezu da nam odobri upotrebu podataka, ili već imamo odobrenje za korišćenje podataka, ako ne da li imamo neka iskustva sa Planinarskim savezom, ili neko poznaje osobu koju bi mogli da kontaktiramo?

Kao primer uneo sam jednu rutu koju sam i sam prošao prošle godine:

https://www.openstreetmap.org/relation/10808656

https://hiking.waymarkedtrails.org/#route?id=10808656


[out:json];
relation(10808656);
out geom;

Trenutne hiking rute na teritoriji Srbije ( sa izuzetkom Kosova i Metohije ):


[out:json];
(
 	relation[type=route][route=walking](area:3601741311);
	relation[type=route][route=hiking](area:3601741311);
);
out geom;

To je dobra ideja. Ja sam razmišljao o istoj stvari ali za biciklističke rute.

Sjajna ideja, podržavam.

Kolega Milan (mmns) i ja smo prošle godine izmapirali sve staze na Fruškoj gori, a još neostvareni korak je da unesemo relacije ruta Fruškogorskog maratona i drugih bitnijih događaja. Uneta je samo ta jedna za Pripravnički istočni, probe radi. Inače, lepo je što je Fruškogorski maraton na svom sajtu kao podloge koristi OSM karte (oni rute maratona nisu uneli u OSM nego kao svoj overlay).

Nego, malo sam preleteo te staze na sajtu PSS, deluje mi da količina GPX fajlova i nije nešto impresivna, možda tek svaki četvrti na listi ima pridružen fajl. Ali dobro, odnekud se mora početi.

Како се користе унети подаци?
Да ли већ постоје апликације за мобилне телефоне или је потребна нека посебна припрема пре одласка у планину?

Ako si onlajn, uvek možeš da se zakačiš na openstreetmap.org, graphhopper ili neki od specijalizovanih sajtova za planinarenje i biciklizam (https://hiking.waymarkedtrails.org, https://hikebikemap.org/) i pratiš rutu.

Nažalost, nije mi poznat oflajn softver koji koristi ovako pripremljene rute. Ja koristim Maps.me jer sam navikao, a pre odlaska u šumu pripremim se malo na računaru (po Fruškoj ionako ne možeš zalutati :D). Polažem nade da će OsmAnd to prvi izbaciti, ali ne vidim to u listi njihovih trenutnih mogućnosti.

Пре неколико година сам покушавао да са власником stazeibogaze.info договорим да се промене услови постављања трекова на сајт тако да могу да се користе за ОСМ, али нисмо нашли заједнички језик - чини ми се да није ни схватио о чему сам причао.

У сваком случају OsmAnd је успешно наводио по пешачким стазицама на Авали. Ако заживи унос планинарских/бициклистичких релација можемо лако да генеришемо gpx фајлове и да њих ставимо на неки сајт као прву помоћ.

OsmAnd ne moze da nadje “Pripravnicki istocni”. To je bas steta, posto mi je on ulivao najvise nade da bi mogao da se koristi. Sta mislite, da li je to “bug” (sto relation hiking ne postoji), da prijavim(o) na github-u? Nekako mi logicno da ovakav tip softvera to ima?

Ja nemam. Mislim da je ovaj prvi deo (komunikacija) mnogo tezi nego drugi:) Ali, ako mozes da pokusas - svaka cast!

Poslao sam sledeći mejl Planinarskom savezu Srbije danas, javite ako mislite da je potrebno da se jos nešto doda. Javljam rezultate.

Nešto sam malo sređivao biciklističke rute pa sam ih dosta ubacio na OSM.
Napravio sam filter u editoru za pregled ruta: http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija-bicycle

Kad sam vec to radio, dodao sam i filter za planinarske staze: http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija-hiking

Vanja, ja nešto gledah sajt PSS i vidim da imaju samo popis planinarskih staza ali ne i trekove (mape staza).

Kako si mislio da dođeš do trekova? Hoćeš lično da prepešačiš i da snimiš? Ako ćeš sam da snimaš trekove onda ti ne treba dozvola od PSS da ih ubaciš u OSM.

Peđa, na https://pss.rs/planinarski-objekti-i-tereni/tereni/?tip=planinarski-putevi se nalazi popis svih staza, a gpx trekovi se mogu skinuti sa stranica koje odatle vode, skroluj skroz dole. Nema trek na svakoj strani, mada sad kad sam otvorio 5-6 s raznih područja svaka je imala.

Izgleda da sam ja baksuz sve pogađao neke koje nemaju. Sad sam krenuo redom i naleteh da ima :slight_smile:

Uradio sam analizu svih ruta, postoji 202 rute od kojih 89 ima GPX. U nastavku je raspodela po klubovima (ukupno, ima GPX, nema GPX ):


Oštra čuka PD         30 	 27 	 3
Ljukten PSD          25 	 0 	 25
Kukavica PSK          14 	 0 	 14
Železničar PK Niš       14 	 14 	 0
Pobeda PK           9 	 0 	 9
Železničar PSK Kraljevo    8 	 0 	 8
Kraljevo PAK          7 	 0 	 7
Gornjak PD           6 	 6 	 0
Železničar 2006 PK Vranje   6 	 0 	 6
Bukulja PD           6 	 1 	 5
Golija PD           6 	 0 	 6
Brđanka PSK          6 	 4 	 2
Vršačka kula PSD        5 	 0 	 5
Suva Planina PD        4 	 0 	 4
Preslap PD           4 	 4 	 0
Mosor PAK           4 	 4 	 0
Cer PSD            4 	 0 	 4
Vukan PK            4 	 4 	 0
Avala PSK           4 	 4 	 0
Gučevo PK           3 	 3 	 0
Dragan Radosavljević OPSD   3 	 3 	 0
Vilina vodica PD        3 	 3 	 0
Vrbica PK           3 	 0 	 3
Gora PEK            2 	 2 	 0
Ozren PK            2 	 0 	 2
Žeželj PD           2 	 1 	 1
Ljuba Nešić PSD        2 	 2 	 0
                2 	 1 	 1
Železničar PD Beograd     1 	 1 	 0
Sirig PSK           1 	 0 	 1
Kopaonik PSD          1 	 0 	 1
Magleš PSD           1 	 1 	 0
PS Vojvodine          1 	 0 	 1
Javorak PK          1 	 1 	 0
Dr. Laza Marković PD      1 	 0 	 1
PTT POSK            1 	 0 	 1
Železničar Indjija PK     1 	 0 	 1
Čivija PAK           1 	 0 	 1
Spartak PSK          1 	 0 	 1
Zubrova PD           1 	 1 	 0
Vlasina SPK          1 	 1 	 0
Jastrebac PSK         1 	 1 	 0

Ovde može da se pogleda šta je sve ubačeno na mapu. Prikazuje i planinarske i biciklističke rute.
https://cycling.waymarkedtrails.org/#?map=13!43.7297!19.6543

Naišao sam na jednu kvaku, za bicikle postoje dve vrste ruta bicycle i mtb. Baš su zakomplikovali. Nisam još sasvim razlučio šta je jedno a šta drugo.

Jesi li probao da unosiš planinarske oznake na rutu kao što su potokazi i slično?

Za neke pešačke rute sam uneo znakove kada deluje da su znakovi deo rute ( https://www.openstreetmap.org/relation/10886455 ) . Nisam uspeo da nadjem kako bi se mapirale markacije. Naravno, kada su markacije na svakih par metara nema nekog smisla unošenje ali na nekim našim rutama markacije su na popriličnom razmaku a znači da znaš gde da je očekuješ.

Na biciklističkim rutama koje su obeležene mislim da baš ima smisla da se unose znakovi, mapirao sam veći deo Rute Sava i trudio sam se da unesem lokaciju svakog znaka ( https://www.openstreetmap.org/relation/10833727 ). EuroVelo rute imaju obeleženih par znakova.

Pozdrav drugari,

Dobili smo odobrenje PSS da se koriste podaci o stazama sa sajta za unapređenje OSM - a. Napravio sam wiki i izvukao staze koje imaju gpx i mogu da se unose. Staze koje su unešene, za sada jedna, imaju OSM relaciju u tabeli. Počeću polako unos pa se javljam uskoro sa nekim updatom. Ukoliko je unošenje staza na OSM nekome zanimljivo javljajte da se organizujemo.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/PSS_staze

Završena je prva iteracija unošenja staza dostupnih na sajtu Planinarskog saveza Srbije. Unešeno je 80 staza od kojih 12 staza nije unešeno u potpunosti. 6 staza za koje je postojao gpx nisu unešene zbog nedovoljnog poklapanja sa postojećim putevima, nemogućnosti provere bazirane na satelitskim snimcima i osm tragovima ili kvaliteta gpx fajla.

U međuvremenu PSS je dodao 12 novih staza na sajt sa pripadajućim gpx. Nove staze su dodate u tabelu na wiki strani ( https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/PSS_staze ). Plan mi je da pratim promene na sajtu PSS i ažuriram stanje u OSM.

Inicijalno sam staze dodavao koristeći kombinaciju iD i Level0 editora. Kasnije sam prešao na korišćenje samo iD editora. Naišao sam na bug u editoru, https://github.com/openstreetmap/iD/issues/7653 . iD editor prilikom svake izmene relacije pokušava da složi elemente relacije u idealan poredak. Problem nastaje u slučaju kada nisu svi elementi relacije učitani. U većini slučajeva mogućnost greške prilikom slaganja elemenata se minimalizuje prethodnim downloadom svih elemenata relacije koja se menja. Plan mi je da pokušam da popravim ovaj bug.

Svaka čast!