Piirretyt tiet näkyy kartalla, mutta ei nimihaussa ja navigoinnissa.

Olen ihan äskettäin aloittanut täällä Open street mapin puolella ja moni asia on uutta ja outoa. Muutamia päiviä sitten piirtelin uusia teitä ja kohtasin muutamia ongelmia. Tiet tulivat näkyviin osm:ään melko nopeasti, mutta jos yritän esim www.yournavigation.com sivustolla navigoida piirtämääni tiehen, niin tietä ei löydy. Jos asetan sen liikuteltavan “nuppineulan” piirtämäni tien päälle, niin sininen reittiviiva kyllä ilmestyy piirtämälleni kujalle. Teiden solmutukset oletettavasti ovat siis oikein tehtyjä. Osm hakukaan ei tunnista piirtämääni tietä, vaikka kartalla kyllä tien nimi näkyy. Onko teillä kokeneemmilla vinkkejä siihen miten asiaa voi ratkoa?

Tervetuloa tiimiin. En ole perehtynyt, miten Osmin hakutoimintoon noita paikannimiä lisätään. Ilmeisesti ne myllytetään eri kautta ja hitaammin. Kokeilin etsiä Tuurakujaa, mutta Osmin kartalta löytyi vain Vantaan Myyrmäen Tuurakuja - ei Oulun Tuurakujaa.

Itsekin olen miettinyt tuota Osmin paikkahakutoimintoa. Kokeilin tässä joskus aikasemmin hakua Kotakennääntie - hakutulos:

Mistäköhän Osmin hakukone löytää nuo postinumerot? 44120 em. hakutuloksessa on nimittäin väärin. Postinumeroalue 44120 kattaa Äänekosken kirkonkylätaajaman pohjoisalueen, kun taas kirkonkylän ytimellä postinumero on 44100. Kotakennääntie sijaitsee kokonaisuudessaan postinumeroalueella 44100.

Oulunsalossa sijaitseva Tuurakuja oli juurikin yksi piirtämistäni kohteista. Se näkyy, mutta ei löydy nimihaulla. Lisäksi joitakin Oulunsalossa olevia teitä näytetään Ouluun kuuluviksi. Oletan että Oulunsaloon ei ole piirretty kunnan rajoja, joten osm ei osaa tunnistaa niitä. Onko olemassa mahdollisuus, että nuo tiet “tägättäisiin” Oulunsaloon kuuluviksi, jolloin osm osaisi tunnistaa ne. Miten tuo täggäys tehdään jos se olisi ratkaisu tähän. Koen asian siinä mielessä tärkeäksi, että osm:ää käyttäville navigaattoreille tämä on olennainen asia.

OpenStreetMap on vain tietoa, jota voi tulkita monella eri tavalla. Eri palvelut päivittävät kartta-aineistoaan eri aikoihin, ja ne saattavat yhdistää aineistoa useista eri lähteistä. Mitä palvelua mahdat tarkoittaa, kun kirjoitat ‘osm ei osaa’?

Mielestäni olisi parempi piirtää edes summittaiset kunnanrajat (ja merkitä fixme=tarkenna). Onko Oulunsalolla jo place-solmu?

Jos tarkoitat Garminia, niin sen osoitehaun tiedostomuoto on vasta nyt selviämässä. En ole vielä omaan karttaani lisännyt osoitehakemistoa. Jotkut laitteet osaavat etsiä lähiseudun teitä ilmankin. Mkgmap osaa katsoa tien sijaintikunnan joko lähimmästä place-solmusta tai sitten kunnanrajoista sen mukaan, miten ohjelmaa ajetaan. Mutta Suomessa kunnanrajat ovat vielä sen verran puutteelliset OpenStreetMap-aineistossa, ettei niitä voi käyttää.

“Osmin hakutoiminnolla” tarkoitetaan yleensä Nominatim-palvelua. Sen käyttämän tietokannan päivitykset ovat viime aikoina olleet usein paljonkin päätietokantaa jäljessä tai välillä jopa pysähdyksissä - muutoksien käsittely ei ole ihan suoraviivaista lisäystä vaan kaikille yritetään löytää kunta jms. tietoja, joko rajojen perusteella tai jos niitä ei ole, lähimmän place=* -pisteen mukaan. Sivun http://nominatim.openstreetmap.org/ ylälaidasta näkee minkä päivän tilanteessa tietokanta on nyt - tällä hetkellä 9.8.2011. Toisaalla mainittiin kuitenkin että kyselyt uudelleenohjataan tällä hetkellä MapQuestin nominatim-palveluun, jonka ajantasaisuudesta ei ole tietoa.

Aikoinaan on käytetty paljonkin is_in -tagia, mutta siitä yritetään päästä eroon (kun kerran on spatiaalitietokanta). Se, miten, tai josko ollenkaan, navigaattorit tuon tiedon tulkitsee, riippuu käytetystä (muunnos)ohjelmasta. Ainakaan is_in -tagia ei tule lisätä kaikelle mahdolliselle, vaan korkeintaan kadunpätkille tai osoitepisteille jos rajoja ei ole mahdollista vielä lisätä.

Skela: Käytin openstreet mapin pääsivuston hakutoimintoa. Noita kunnan rajoja ei ole vielä piirretty ja place solmusta en osaa sanoa mitään kun en tiedä mikä se on. Oletan, että se ilmaisee esim. paikkakunnan keskustan tms. Itse kyllä osaisin mututuntumalla piirtää rajat ja se olisi melko helppoa, koska kyseinen kunta on niemi meren äärellä ja mantereen puoleinen raja menee suolla/pellolla, joten suurtakaan vahinkoa ei synny vaikka raja heittäisikin jonkin verran.

Kysymyksiä:

  1. Kunnan merenpuoleiset ääriviivat on merkitty coastline tagilla, joten mitenkähän ne muutettaisiin kunnan rajoiksi vai pitääkö piirtää uudet rajat? Miten noita itse piirrettyjä viivoja merkitään kunnan rajaksi Potlach2:ssa?
  2. Merenpuoleiset ääriviivat on piirretty kahdessa osassa, joten yhdistyykö ne toisiinsa automaattisesti jos ne merkitsee kunnan rajaksi.

Vielä tuosta laitteesta sen verran, että käytän Android kännykkää ja siinä Andnav2 navigaattoria(minimal filter pois ruksittuna). Joissakin navigaattoreissa, esim. Navit sellaisessa ei osoitteiden perusteella pysty navigoimaan jos haluttua osoitetta ei ole merkatty is_in tagilla(muistaakseni). Kaiken kaikkia Andnav2:seen olen ollut melko tyytyväinen. käynnistää ohjelman ja lähtee kierrokselle. Kotiin palattua kaikki reittijäljet löytyy Osm:stä.

Alv: Kiitokset selvityksestä. Se valaiseekin paljon mustia aukkoja tiedossani

Kuntarajat merkitään boundary=administrative + admin_level=8. Potlatch 2:ssa taitaa löytyä valmiina places valikosta nimellä admin boundary.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:boundary%3Dadministrative

Kunta ei pääty merenrantaan vaan jatkuu merelle. Älä tee coastlineä kuntarajaksi.

Mikään ei yhdisty automaattisesti. Jos piirrät kuntarajat useassa pätkässä tai hyödynnät jo olemassaolevia pätkiä, pitää kaikille pätkille laittaa kuntarajamerkinnät (joko tagittamalla jokainen erikseen tai lisäämällä ne boundary tyyppiseen relaatioon ja määrittelemällä halutut tagit siinä relaatiossa, ei rajapätkissä)
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:boundary
(en löytänyt ohjetta miten Potlatch2:ssa käsitellään relaatioita. Se olisi ollut hyvä tässä)

Muistelen, että Turkuun on tehty kunnanrajat ja ne näyttää olevan tehty käyttämällä yhdistelmänä molempia merkintätapoja. Näyttäisi myös yleisemmin, että tavallisin tapa on merkitä yksittäinen rajanpätkä noilla boundary + admin_level tageilla ja lisäksi lisätä se kunkin kunnan kuntarajarelaatioon (type=boundary). Siinä on samat boundary + admin_level tagit ja lisäksi ainakin kunnan nimi. Relaation käyttäminen tuntuukin järkevältä ainakin siinä vaiheessa kun piirretään kahden kunnan välistä rajaa. Sama rajaviiva kuuluu kahden eri kunnan kahteen erilliseen rajarelaatioon, eli sille voi antaa kaksi eri kunnan nimeä.

Niin, ei tuo kuntaraja ole hankala piirtää/tagittaa. Hankalaa on löytää tieto siitä miten se kuntaraja kulkee ja samalla huolehtia siitä ettei kopioi sitä mistään copyrightin alaisesta materiaalista (kuten kartasta) ilman lupaa. Siksi kai niitä kuntarajoja on aika vähän osm:ssa. Jos sen tekee oman maastotuntemuksen mukaan niin hyvä.

.

PS: Ainakin minusta nuo rajapätkien erikseen tagitys tuntuu tyhmältä jos relaatiossa on jo samat tagit. En tiedä vaatiiko joku kartanpiirtoon liittyvä sitten nuo erilliset tagit.
PPS: Olenko ainoa, vai onko muillakin uusin flash turvapäivitys hyydyttänyt molemmat potlatch editorit?

Flash versio on 11.0.1.152, päivitetty 7. lokakuuta ja toimii ihan normaalisti.

Kävin piirtämässä summittaiset rajat, joilla varmasti on heittoa todellisten rajojen kanssa jonkin verran, mutta rajat kulkevat meressä, suolla ja pellolla, joten käytännön merkitystä sillä tuskin on. Piirsin ne potlachilla ja tagiksi laitoin admin boundary ja leveliksi 8. niin kuin Hacy vinkkasi. Mitään relaatio merkintöjä en vielä osannut tehdä, mutta jos joku teistä haluaa, niin käykää toki muokkaamassa. Joka päivä oppii näköjään jotain uutta :wink:

ja kun ei ohjetta löydy, niin kirjoitetaan oma.

  1. Uuden relaation luonti, Potlatch 2.
    Klikkaa tietä/rajaa niin että se on valittu
    Vasemmalta alhaalta “advanced”
    Huomaa kuinka valitun viivan ominaisuudet esitetään key=value pareina. Mitään ei saa valikoista
    Vasemmalla alaosassa on relaatioihin kuulumiset. nyt tyhjä
    “Add to”
    “New Relation”
    Sielläkin “Advanced” (rajarelaatioita ei löydy valmiiksi)
    lisäät yläosaan yksi kerrallaan “Add” seuraavat key=value parit
    type=boundary, boundary=administrative, admin_level=8, name=Oulunsalo
    sitten vain pois
    Nyt pitäisi alaosassa näkyä kuuluminen uuteen luomaasi relaatioon. Relaation numero on vielä miinusmerkkinen, se saa oikean numeron vasta tallennettaessa.
    Role kenttä on tyhjä. Normaali kunnanrajassa sen voikin jättää tyhjäksi tai laittaa outer. Erikoistapauksissa siihen laitetaan joko enclave tai exclave
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Enklaavi
    Tallenna
    Klikkaa vielä kerran ja laita muistiin relaation saama numero. Saattaa helpottaa myöhemmin.

  2. Uuden jäsenen lisäys relaatioon
    valitse kuntakeskusta merkkaava piste.
    advanced, add to
    etsi listalta äsken tallettamasi relaatio ja klikkaa (jos ei ole löydy, valitse load relation ja anna id:ksi tuo relaation tallennettaessa saama numero)
    select
    piste kuuluu nyt relaatioon
    lisää rooliksi admin_centre
    tallenna

Nykyään suositellaan noihinkin outer ja inner rooleja
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:boundary#Relation_Members

Kiitokset ohjeista. Kävin tekemässä em. toimenpiteet. Oletan että enään ei tarvitse käydä poistamassa aikaisemmin tekemiäni kuntarajan määritelmiä, jotka tein tällä: “Kuntarajat merkitään boundary=administrative + admin_level=8. Potlatch 2:ssa taitaa löytyä valmiina places valikosta nimellä admin boundary.” tyylillä.

Saman näköinen tuo oli kuin muutkin näkemäni kuntarelaatiot. Niissäkin yleisesti nuo mainitsemasi määreet on sekä kuntarajaa merkkaavalla way-elementillä että myös itse relaation ominaisuutena. En siis voi väittää, että se väärin on vaikka onkin kaksinkertaista määrittelyä.
http://www.openstreetmap.org/browse/relation/1788440
http://www.openstreetmap.org/browse/way/132937092
http://www.openstreetmap.org/browse/node/30969738

Tuo nimi on sitten eri asia. Siinä vaiheessa, kun joku huomaa, että tuo mantereen poikki menevä raja on myös osa Kempeleen rajaa ja pilkkoo sen erilleen ja lisää sen pätkän Kempeleen rajarelaatioon, niin silloin se nimitieto on käsittääkseni viimeistään poistettava itse tiestä. Oulunsalon rajarelaatiossahan se nimitieto kuitenkin säilyy, kun nämä editorit automaattisesti päivittävät teitä katkoessa myös uudet syntyneet pätkät oikeisiin relaatioihin.

.

Tuo Oulunsalon raja ei nyt vastaa ihan todellisuutta. Oikeastihan osa Vihiluotoa on Kempelettä, kuten nyt relaatiossa, mutta Oulunsaloon kuuluu kuitenkin mereltä “pisto” Lentokentäntietä ja tuo “Kempeleenlahden eteläinen lintutorni”. Oulusta tullessa Lentokentäntietä ajettaessa siis ensin tullaan Oulunsaloon, sitten käydään Kempeleessä ja sitten ollaan taas Oulunsalossa. Merellä Kraaseli ja Pikku-Kraaseli kuuluvat vielä Oulunsaloon.

Noita rajoja voi toki tarkentaa myöhemmin, mutta kohtahan Oulunsalo on osa Oulua. Oulullekaan ei ole rajoja määritelty kun niitä ei oikein mistään kätevästi saa, eikä niiden arpominen ole kovin helppoa.

edit: Siirtelin noita rajoja vähän laajemmiksi ihan mututuntumalta.

Ei se rajojen saaminen niin mahdottoman vaikeaa ole. Katso ensin video http://188.64.1.61/QGis_WFS.swf
Tee sitten sama perässä QGIS-ohjelmalla, mutta hae kunnanrajat viivoina tasolta lv:mml_kunta1_l
Kerro QGIS-ohjelmassa, että haettu taso on EPSG:3067:ssa (Layer - Set CRS of Layer(s))
Tallenna GPX-muotoon:

  • Layer-Save as… GPX
  • Laita CRS-kohtaan EPSG:4326 eli WGS 84
  • Tallenna ilman ominaisuustietoja (Skip attribute creation)
  • Avaa GPX varmuuden vuoksi jollain teksturilla ja katso, että koordinaatit näyttävät järkeviltä eli lat on noin 60-70 astetta ja lon noin 20-30
  • Avaa GPX-tiedosto JOSM:lla, muunna datatasoksi

WFS-palvelun osoita QGIS:lle on siis osoitteessa http://hip.latuviitta.org/cgi-bin/tinyows

Hei, jaatak!

Aika upea saavutus!

JRA tarjoaa kunnanrajat tarjottimella aloittamassasi keskustelussa.

Kiitokset teille molemmille!

.

Kiitokset oikaisuista Pfr. Itsekään en muistanut tuota pientä niemekettä ,enkä myöskään kaikkia kuntaan kuuluvia saaria, joten jätin osan niistä ulkopuolelle. JRA: tuo sun vinkkaamasi keino vaikuttaa aika mielenkiintoiselta. Olen vasta hivenen opetellut käyttämään Potlach 2 editoria, joten aivan vielä ei kehtaa ruveta ruveta tuohon operaatioon, mutta ei tuo mitenkään tähtitieteelliseltä vaikuttanut. Pitänee opetella jossain vaiheessa tuo JOSM. Se kun taitaa olla eniten käytetty pluginien yms. vuoksi. Mikähän muuten mahtaa olla tarkkuus tuossa QGIS ohjelmassa? Meinaan, että jos heittää tyyliin 500m, niin ei välttämättä hyvä.

Täytyy kyllä nostaa hattua tälle foorumille, kun heti tulee ohjeita miten toimia.

HACY: Eipä kestä :wink:

Kyllä QGIS on tarkka, mutta lähtöaineistossa on virhettä koska se on yleistettyä, ja sen lisäksi on mahdollista tehdä koordinaattimuunnos väärin. Muunnosvirheestä ja sen välttämisestä hieman tekstiä esimerkiksi täällä http://latuviitta.org/documents/YKJ-TM35FIN_muunnos_ogr2ogr_cs2cs.txt
Muunnoksen Latuviitan vektoreista (EPSG:3067, ETRS-TM35FIN) WGS 84:ään (EPSG:4326) pitäisi olla turvallinen, mutta parempi olla koskaan luottamatta sokeasti yhteenkään koordinaattimuunnokseen millään ohjelmalla. No, Karttapaikan ja Geodeettisen laitoksen muunnospalveluun voi luottaa.

Kaikenlaisen säätämisen ja kokeilemisen jälkeen sain näkymään Josmissa kaikki kunnan rajat kerralla. Valitsin attribuutio valikosta vain yhden rajapätkän, jonka tallensin. Ubuntu heitti sen nimeksi tiedostonimeksi kr testi.g jota Josm ei tietenkään suostunut avaamaan. Näppärästi muokkasin tiedostonimeksi kr testi.gpx ja johan yllätyin! kaikki suomen kuntarajat näkyi kerralla Josmissa. Seuraavaksi pitänee ruveta opettelemaan lisää Josmin käyttöä, relaatio yms. merkintöjä, jotta saadaan tieto kartalle. Pitää ottaa etukäteen selvää, ettei piirtele kahteen kertaan rajoja.

Kiinnititkö huomiota ketjuun “Kunnanrajat OSM-XML -muodossa”? Siellä mainitsin miksi ja miten nuo MML:n ilmaisaineistojen käyttöehdot estää tämän datan syöttämisen OpenStreetMapiin.

Valitettavasti.

.