Paikkatietoaineistojen lahjoitukset

Terve !

Tuoreessa Julkisen data oppaassa (www.julkinendata.fi) ehdotetaan viranomaisille, että lahjoittaisivat omista tietovarastoistaan esimerkiksi OSM:n aineistoja.

En tiedä onko tätä asiaa laajemmin käsitelty OSM:n tiedonkerääjien keskuudessa, mutta käsitykseni mukaan esimerkiksi Digiroad aineistoa voisi olla mahdollista saada kokonaisuutena osaksi OSM:iä.

Onko joku vapaaehtoinen tätä asiaa viemään eteenpäin?

Kuinka kovasti on yritetty lobbausta Digiroad:in suhteen? Ainakin vähän sähköpostiviestintä on tapahtunnut. Onko soitettu? onko niille ehdotettu valmis sopimusmuutos? Oletan että sopimusräätelöinti on mahdollista.

http://www.digiroad.fi/Tilaus/fi_FI/tilaus_1/_files/11233325660000233/default/sopimusluonnos.pdf

Olen yrittännyt hahmota mihin sopimusasioihin erikoissopiminen tarvitaan:

  1. OSM käyttötarkoitus: kysessä karttadatan jälkijalostusta
  2. Copyright:in sijaan source maininta ja tietoa Contribution sivulla
  3. ei mitään 5 vuoden käyttöoikeus rajaa, vaan ikuinen käyttöoikeus

Hinta on mitätön suhtessa datan arvostsa, joten OSM Foundation:lta toivottavasti irtoa sen verran rahaa tätä varten.

Sori, kirjoitusvirheistä :wink:

Itsehän en ole ollut yhteydessä tahoihin, mutta muista yhteyksistä on saanut kuvan, että vaikka (jotain muuta) dataa muutoin jaettaisiin ilmaiseksi, “virastot haluavat” että kolmannet osapuolet lataavat viraston datan vain suoraan kultakin virastolta. Ilman tuota heiltä heikkenee mahdollisuudet tehdä erillisiä sopimuksia muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa, vaikka nuo muut tahot olisivat valmiit jotain maksamaankin uusimmista virallisista tiedoista ja sitoutumaan vuosipäivityksiin. Ainahan voi toki kysellä sopivasti muotoiltuna.

On tämä “vanhanaikainen” ajattelu omistaa tietoa, ehkä tähän saadan pian muutosta. Virastoilla on kuitenkin se virallinen versio tiedosta, joten tietynlainen “omistus” säilyy kuitenkin.