Označavanje elemenata na kartama

Lijep pozdrav,

Novi sam ovdje i napravi sam par unosa, ali se bojim da su upitne kvalitete pa sam se odlučio potražiti odgovore na pitanja ovdje.

Za prva pitanja poslužit će mi ova karta: http://www.openstreetmap.org/?lat=45.327194&lon=14.4459&zoom=18&layers=M

JOSM-om sam upisao “Osnovna škola Nikola Tesla”, ali već otprije je pisalo “Osnovna škola”. Mislim da sam napravio grešku, dodavao sam Presets, mislim da je to višak. Bi li bilo bolje da sam samo uredio već otprije napisano - ovo gdje piše “Osnovna škola” na sredini zgrade, ne sa strane kao što sam ja napisao.

Eto, za početak toliko, vjerojatno će mi ova tema poslužiti za još pokoje početničko pitanje.

Lijep pozdrav,

Štapić Čarobnjak

Pozdrav!
Dovoljno je postaviti tagove na put koji predstavlja zgradu. Dakle, treba urediti tag “name” na kojem trenutno pise “osnovna skola”. u tom slucaju je dodatni node koji si napravio nepotreban.

Evo ja sam sredio. Obrisao sam točku, i na put dodao “Nikola Tesla”.

Samo nastavi! U Rijeci nam fali mapera :slight_smile:

Odlično, znači node je nepotreban.

Pokušat ću što budem više mogao. Je li moguće da put (pretpostavljam) ucrtan GPS-om ima određena odstupanja od Bingovih satelita? Ja sam pokušao prepraviti par cestâ jer su prelazile prego zgrada, ali slika i linije se nisu poklapale. Da nastavim prema satelitu ili da se okanim ćorava posla?

Bingovi sateliti često znaju odstupati. Ipak, primjetio sam da novije snimke imaju zanemariva odstupanja. Ne znam točno kako je kod tebe.

GPS može isto odstupati, to puno ovisi o kvaliteti uređaja i okolini. Ako su oko tebe planine, zgrade, ili nekakve slične prepreke, onda GPS zna skakati krivo. Ako je kut neba koji vidiš velik, rezultat će biti bolji.

Rješenje je da u editoru koji koristiš skineš sve GPS tragove nekakvog križanja ili zavoja na cesti, i vidiš jel se poklapaju. Ako se ne poklapaju, pozadina se može pomaknuti. U Potlatchu se pomiče sa držanjem SPACE tipke i povlačenjem pozadine.

U Rijeci je prije bilo Bingovih pozadina koje su dosta odstupale, ali ih ljudi nisu pomicali pa je dobar komad ispao loše pozicioniran. Ja sam malo popravljao, ali nisam sve. Preko toga su poslije došle novije točnije snimke pa se vidi kako odstupa. Možeš mi poslati gdje je ta zgrada koju crtaš pa ću provjeriti kakav je tamo otprilike pomak.