Overloopgebieden, Willen we die taggen en hoe?

Ik had laatst met Marc een kleine discussie over het taggen van overloopgebieden. Het ging er over dat er een overloop gebied getagd was als natural=wetland terwijl het een redelijk droog grasland is dat slechts heel soms onder water wordt gezet om de rivier (in dit geval de Dommel) te ontlasten.
Nu is er geen goede tag om een overloopgebied te beschrijven, dus de keuze voor de wetland tag is begrijpelijk, maar het blijft een vorm van tag-vervaging (Het oprekken van de oorspronkelijke definitie van de tag waardoor de betekenis ervan steeds onduidelijker wordt.)

Dan rest de vraag: Willen wij overloopgebieden in osm toevoegen en zo ja, wat voor tag verzinnen we hiervoor?

Ik zie voorlopig twee mogelijkheden: wetland=overloopgebied icm natural=wetland of designation=overloopgebied. overloopgebied moet dan natuurlijk wel netjes in het engels worden vertaald.

Iets om rekening mee te houden tijdens het kiezen van een nieuwe tag is dat er een aantal gradaties in overloopgebieden zijn. Zo heb je uiterwaarden die vanzelf vollopen bij hoogwater en er zijn speciaal aangelegde gebieden die door een schuif open te zetten onder water kunnen worden gezet, zoals het gebied in de bovengenoemde changeset. Maar er zijn ook gebieden waar zich bijvoorbeeld industrie bevindt die door de overheid zijn aangewezen om onder water te worden gezet bij extreem hoog water. Het gaat dan om waterstanden die maar eens in de 100 tot 1000 jaar voorkomen.

Kun je de tag seasonal niet gebruiken? https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:seasonal

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:flood_prone

Ik zou het als landuse=grass of meadow taggen.
Een wetland is min of meer zompig moerasgebied en dat is zo’n overloopgebied >99% van de tijd niet. Als wetland taggen is dan voor de renderer.

De key flood_prone heeft betrekking op wegen volgens mij en heeft de status proposed en wordt sowieso niet gerenderd, fluisterde hij.

Seasonal dekt niet heel erg de lading. En aangezien het om water gaat zou ik eerder voor intermittent gaan. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:intermittent

Deze kende ik nog niet. Al lijkt het meer over natuurlijk overstromingsrisico van wegen te gaan dan gebieden die doelbewust ingezet worden als waterberging.

Dat sowieso. Maar dat sluit het gebruik van aanvullende tags die de waterbergingsfunctie beschrijven niet uit.

flood_prone,

Het ontstaan van OSM, alles waar we mee beginnen heeft betrekking op wegen en gevolg voor routering, niet verwonderlijk dat eerste tags op wegen zijn gekomen, omdat daar de meeste mensen langs komen, trek je de lijn door naar topografisch is er toch, wat mee te beginnen.

Mijn doel was om aan te geven, dat er een term is.
Daarnaast kan je beschrijven het type flood_prone van natuurlijk natural tot kunstmatig/handmatig artificial/manual

Misschien is basin=detention een betere tag?
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:basin
https://en.wikipedia.org/wiki/Detention_basin

Bassin=retention lijkt me niet zo geschikt.

Ik mag het niet zeggen, maar het rendert als een blauw meer, terwijl er 99,9% van de tijd geen water in ligt.

En het is meestal geen gegraven constructie wat een bassin toch wel is.

Maar ik kan het mis hebben…

Let op het verschil tussen retention en detention. De eerste is een wet pond en de tweede een dry pond. Dat retention dus blauw rendert is logisch, maar bij detention zou dat niet mogen.

Helaas: detention rendert ook mooi blauw :slight_smile:

http://www.openstreetmap.org/#map=19/50.97146/5.86861&layers=N

Logisch met al die regen vandaag :sunglasses:

Dat is maar de vraag.
Het gebied waar het om gaat is mijn (en de vries’) achtertuin, en de meest recente mapillary beelden laten zien hoe de huidige toestand is. Ik fiets er momenteel iedere week wel een keer langs, en tot nu toe zie ik alleen maar steeds méér water dan gras. En dat was de afgelopen 4 maanden zo, dus we praten over 40% - 60% van de tijd.

Alle wandelpaden in het gebied zijn verdwenen vanwegen de dooropend “natte” situatie, en waar nog wel wandelpaden lopen, zijn ook loopbruggen te vinden.

Het lijkt me in dit geval verstandig om eerst even af te wachten hoe precies die “tijdelijkheid” van een en ander zal verlopen. Je zou de toevoeging seasonal inderdaad aan het gebied toe kunnen voegen.
In mijn eerste aanpassing van dit gebied had ik alles omgezet in wetland, en daarop kwam het voorstel van de vries om landuse=grass ook te handhaven.

===
Edit: typo.

Waarschijnlijk kijkt de osm renderer alleen naar de landuse=basin tag en kleurt die blauw. Met basin=detention erbij zou dat niet mogen.

Misschien wordt de volgende stap dynamisch taggen en waterstandmeldingen aan OSM linken.

Misschien een definitiekwestie, maar in mijn lekenogen is een overloopgebied een gebied dat bij extreem hoge rivierwaterstanden onderloopt om ruimte aan de rivier te geven en geen nat weiland waar het polderpeil 's winters hoger gehouden wordt. (Seasonal zou hier dan wel kunnen). Ik dacht dus meer aan bijvoorbeeld de Bieschbos waar met landbouwgrond hieraan heeft prijsgegeven.

Den Bosch is mijn achtertuin niet, maar het gebied in kwestie is toch geen rivieroverloopgebied?

Just my 2 cts.

De Brabantse Biesbosch is tegenwoordig ook een overloopgebied. Ook een dilemma hoe te mappen.
Gebieden die regelmatig onder water staan heb ik getagd met natural=wetland wetland = tidalflat.
https://www.openstreetmap.org/#map=18/51.77998/4.85362

Dat heb ik ook voor gebieden gedaan die meestal onderwaterstaan. Die renderen dan donkerblauw in de OFM. https://www.openstreetmap.org/#map=16/51.7801/4.7865 Er staat meestal water. Hier heb ik ze niet in een Multi gezet.
Dan de echte “Ruimte voor de riviergebieden” bevolkt met waterbuffels, maar ook koeien die dan weer naar hoger gebied kunnen vluchten. Daar heb ik gewoon natural=wetland los op het gras gezet. https://www.openstreetmap.org/#map=17/51.78870/4.83510
Er staat meestal geen water alleen als de overloop in de Bandijk overloopt.
Het hele gebied heb ik opnieuw gemapt.

Bedankt voor het meedenken en alle reacties!
Er lijken dus toch wel een aantal tags te zijn die in de buurt komen van wat ik bedoel, dus om nu een nieuwe tag te introduceren met een net iets andere betekenis voor een fenomeen wat niet veel voorkomt is misschien niet het beste idee.

Mooie foto’s! ik ben daar al een tijdje niet meer geweest en ik wist niet dat het zo nat is daar tegenwoordig. Dit telt zeker wel als wetland. Maar de functie van waterbergingsgebied zou dan door een andere tag ondervangen moeten worden.

jawel, de laatste jaren is hier aan gebouwd. als je op de PDOK 2016 kijkt kan je zien dat er net een dijk rondom het gebied is gelegd. en hier is een waterinlaat die al eens eerder op dit forum besproken is.

Analoog aan landuse=basin zou je natural=wetland en wetland=retention kunnen gebruiken?
Flood_prone betekent onderhevig aan overstromingen wat mij niet de juiste tag lijkt omdat het water doelbewust naar zo’n gebied wordt geleid bij calamiteiten. Een tag die 4x voorkomt is storm_water=detention, zou je ook kunnen overwegen.

En: wetland = tidalflat lijkt me niet juist want het onderlopen is niet gekoppeld aan het tij dat een tot tweemaal daags aan de zee optreedt.

Martin… tidalflat…toch wel. Bij Dordrecht is nog gewoon HW en LW… veel peil kun je er niet op trekken, want het wordt beïnvloed door het meer of minder spuien middels de Haringvlietsluizen en de waterafvoer van de rivier. … maar er is wel degelijk getijdeverschil.