İlgili değişikliği yapan kişi Telegram grubundan, otobüs rotalarının nasıl isimlendirilmesi gerektiğini sormuş. Gruptan bir cevap gelince de hemen değiştirmiş. Daha sonra soruyu gördüğümde grupta şu cevabı yazmıştım:
Artık hat adlarından hat numaralarını sildiğiniz için tekrar hat adlarına hat numaralarını ekleyelim demiyorum. Fakat Türkiye’de birçok yerde mevcut uygulama name etiketine hat numarasının da yazılması şeklinde. Sadece Ankara’da değil İstanbul’da da, İzmir’de de, Adana’da da, Kayseri’de de, Konya’da da… otobüs hatlarında name etiketinde hat numarası yazıyor. PTv2’de öyle önerilmiş. Hatta PTv2’de daha da ayrıntılı olarak adın “<taşıt türü> : ” şeklinde yazılması önerilmiş. https://wiki.openstreetmap.org/w/index.php?title=Proposed_features/Public_Transport&oldid=625726
Buses - OpenStreetMap Wiki
Hat adına nelerin yazılacağı konusu tartışmalıymış: Talk:Buses - OpenStreetMap Wiki burada paylaşılan bağlantılara bakabilirsiniz. Buna uymayan yerel topluluklar da varmış. Toplu taşıma hatlarında name etiketine açıklayıcı bilgiler yazılmasının kaldırılması önerisi yapılmış vs. Proposal:Use description instead of name for route relations - OpenStreetMap Wiki
Eğer hat adına hat no yazmayacaksanız hat adını yazmanıza hiç gerek yok diye düşünüyorum. Madem ref, from, via, to etiketleri var. Bunlara hat no, varış, kalkış yerleri eklenebilir. name etiketi gereksiz. Yok hat adına bu bilgilerden birini(hat no, varış yeri, kalkış yeri) herhangi birini yazacaksak o halde hepsini neden yazmıyoruz?
Gruptaki tüm konuşmaları buraya aktarmıyorum. Bazı illerde mevcut durum değişiyor. Bursa’da hatları ekleyen kişi, name’e sadece <varış kalkış yeri> yazarak eklemiş, o şekilde yazılmasını önerdi. Manisa’da hatları ekleyen kişi cevap yazarak PTv2’ye uyduğunu söyledi. Türkiye’de maalesef bir uygulama birliği olmadığı görülüyor. Bir ildeki otobüs hatları düzenlenirken şimdilik o ildeki mevcut duruma uyulması yararlı olabilir.
Türkiye geneli için geçerli bir düzenleme ilkesi belirlenmek istiyorsa ne belirlenmeli fikrim yok. Dünya’ genelinde yaygın bir yazım biçimi varsa ona uyulması veri tüketicilerinin işini kolaylaştıracaktır.
Ayrıca Türkiye’de route=bus etiketli ilişkilerin sayısı 2438miş. Overpass Turbo’dan İstanbul’daki route=bus etiketli ilişki sayısını sorguladığımda 1657 görünüyor. Türkiye’de ekli otobüs hatlarının yaklaşık 3’te 2’si İstanbul’da. Yani ülkedeki hatların en az 3’te 2’si <kalkış varış yeri> şeklinde adlandırılmış. Bu yazımdan vazgeçilecekse Türkiye’de kapsamlı bir değişiklik gerekecek.