[OSMP] Miejsca ogniskowe w Krakowie - Proźba od Zarządu Zieleni Miejskiej

Cześć Wszystkim! Na adres stowarzyszenia przyszedł mail z Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie z prośbą o skorygowanie dotyczących miejsc ogniskowych dostępnych na terenie lasów miejskich Krakowa. W załączeniu, dodaję materiały jakie otrzymaliśmy w tym mailu, zakreślone miejsca są błednie oznaczone w tych miejscach jest całkowity zakaz palenia ognisk zgodnie z informacją jaką otrzymaliśmy.

Chciałem w imieniu Stowarzyszenia, poprosić, by ktoś z tego terenu, zweryfikował i zaktualizował oznaczone miejsca.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, kontaktem z Zarządem Zieleni, mam do nich namiary, więc możemy ustalić szczegóły.

Skałki Twardowskiego

• miejsce bardziej na północ

• miejsce bardziej na południe

Liban, Bonarka

Na dole kamieniołomu jeszcze przed zimą było widoczne podobnie jak na zdjęciach które wstawiłem, w tych krzakach nie wiem czy wszystkie 3, ale co najmniej jedno też pamiętam

Górka Pychowicka

Bodzów

Kojarzę tam miejsce z siedzeniami, ale na dole skarpy, przy północnych wyjściach z kawerny Bodzów.

Ja tam widzę istniejące miejsca na ognisko, jeżeli są nielegalne, to można dodać informal=yes albo access=no, całkiem chyba nie powinniśmy ich usuwać.

6 Likes

No nie wiem, nielegalnych wysypisk albo parkingów jednak nie oznaczamy, przynajmniej nie podstawowym tagiem :thinking:

Nie oznaczamy? Wydawało mi się że właśnie oznaczamy, zgodnie z tym co “na gruncie”

3 Likes

A jak kierowcy zap….lają to maxspeed też oznaczamy zgodnie z tym, co w terenie? :smiley: To nie jest takie proste.

Pozostałość po ognisku można na pewno oznaczyć według stanu w terenie, ale czy to jest ten sam typ obiektu, te same podstawowe tagi, co miejsce na ognisko, to mam wątpliwości.

2 Likes

To prawda, wg. mnie też leisure sugeruje istnienie jakiejś infrastruktury, ale tutaj jest akurat śmietnik, ustawione specjalnie ławki - tyle że wszystko zrobione pewnie nielegalnie (tak jak dzikie parkingi).

Oznaczyć w tym miejscu murek z kamieni o wysokości 10cm, to trochę nadużycie; jako disused też nie bardzo bo ewidentnie ktoś tego używa - nic innego nie przychodzi mi do głowy

maxspeed jest na to jak jest dozwolona prędkość, niezależnie od tego jak jest typowa prędkość

ależ oznaczamy

tak samo jak nielegalnie zbudowane budynki

4 Likes

CNo nie wiem… Jak oznaczasz nielegalne wysypiska? amenity=waste_disposal?

Chociaż faktycznie, nielegalnie zbudowany budynek nie różni się specjalnie od legalnego budynku, podczas gdy nielegalne wysypisko różni się od śmietnika czy legalnego wysypiska. W tek perspektywie przypadek z miejscem na ognisko jest bliżej budynków niż wysypisk.

W takim razie, jak oznaczyć, że jest to miejsce nielegalne? access=no?

Widziałem landuse=landfill + informal=yes

3 Likes

Jeśli naprawdę jest nielegalne, to można zmienić leisure=firepit na not:leisure=firepit i w note lub source dodać uzasadnienie.
Ale sam e-mail od zarządu zieleni miejskiej to za mało. Jeśli te miejsca na ogniska są nielegalne, to musi być jakaś podstawa prawna, np. regulamin tego lasu/parku lub bardziej ogólne zasady, np. uchwała miejska. Bez źródła tej nielegalności to dla mnie to nadal jest leisure=firepit, bo po wycieczce w teren bym tak zmapował.

3 Likes

Naprawdę nielegalne. Przydłao by się natomiast, by ktoś z Krakowa przy okazji spaceru zobaczył co tam naprawdę jest.

A z jakiego tytułu są nielegalne?

I pytanie czy leisure=firepit to legalne wyznaczone miejsce na ognisko czy jest to miejsce regularnie używane do palenia ognisk.

Jak pierwsze to not:leisure=firepit note= jak drugie to leisure=firepit access=no

3 Likes

A, i niezależnie od tego: jak jest nielegalne miejsce co niszczy teren to można dać znać zarządcy terenu.

Ja bym powiedział, że jest to po prostu widoczne palenisko. Takie nieoficjalne bym mapował tak samo jak nielegalne wysypiska - dodając informal=yes, np: Node: 9183688783 | OpenStreetMap

To własnie zarządza terenu odezwał się do nas by zmienić oznaczenie, bo powołują się na naszą baze.

Dobrze więc było by do nich zastosować odpowiedź z pytaniem, dlaczego to miało by być skasowane. Jeśli kubahahaha czy uprkos nie zauważyli znaku zakazu palenia ognisk to nie nasza wina, że to co widzieli jest oznaczone podstawowym tagiem. Dobrze jest uświadamiać zewnętrznych użytkowników, że OSM to nie jest tylko to co widzą obrazkowo na osm.org, ale wiele informacji jest schowanych za tagami i problem polega na nieprzedstawianiu tych informacji przez systemy wykorzystujące bazę. Niejednokrotnie widziałem, jak wieloletni maper pyta się nowej osoby czemu coś zmapowała w dany sposób i ta nie umie odpowiedzieć, bo po prostu nie wie jeszcze jak to działa i się gubi w specjalistycznym języku.