OSMapa Polski, czyli mapa OSM na Garmina

Hmm…szczerze mówiąc nigdy nie bawiłem się wgrywaniem fragmentów map przez MapSource, więc nie mam za bardzo jak do tego problemu się odnieść. Jaki komunikat błędu się wyświetla?

Jedna z ostatnich wersji mkgmap potrafi prowadzić do drzwi, a nie do środka obszaru, np. jeśli szukamy centrum handlowego to Garmin wskaże wejście, poprzednio pokazywał środek budynku. Tę funkcjonalność można już zobaczyć w openmtbmap/velomap. Na razie jestem na początku testów, ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne.
W OSMapa również warto zaktualizować mkgmap.

Dzięki za info, kolejna aktualizacja mapy będzie już na nowej wersji mkgmap.

Mysleliscie tak na przyszlosc o nawigacji indoor?

w sumie na ten temat zielony jestem - mógłbyś rozwinąć? Chodzi o zrobienie styli konwertujących tego typu dane?

Najnowsza OSMapa już jest.

Historia zmian:

• zaktualizowano kompilator mkgmap do najnowszej wersji (2077).
  • zaktualizowano część styli z oficjalnego repozytorium mkgmap - głównie te przypisujące obiekty do obszarów, korzystając z tagów is_in.
  • w pełni działa już wyszukiwanie obiektów i ulic w MapSource (nie testowano jeszcze na urządzeniach Garmin).

W obecnej wersji znajdują się jeszcze punkty POI z nazwami ulic, jest to pozostałość historyczna z czasów, gdy nie działał jeszcze indeks nazw. Gdy potwierdzę, iż na garminach działa to dobrze, POI te znikną.

Mam pytanie - czy komuś na Garminie działa w OSMapie poprawnie indeks ulic i wyszukiwanie? W MapSource bangla, a tu nie chce ;-(

//edit: podobno mapa musi być wysłana z MapSource na Garmina żeby zadziałało wyszukiwanie ulic… ;-(

Na edge 705 działa, ale przesłane z Mapsource. Czy poprawnie to inna sprawa. Testowałem na swojej miejscowości i jest ok. Testowałem na Warszawie, no i kilku ulic pomimo, że w OSM są w Garminie nie istniały.

Na serwer wgrywa się już wersja 1.9 - nazwy miejscowości wyświetlają się teraz także przy małym “zoomie”, tak więc nie trzeba danego miasta szukać na oślep :).

Udostępniłem nową edycję mapy (1.11), daję info tutaj bo jest trochę ciekawych zmian:

• Działa wyszukiwarka ulic i obiektów w mapach gmapsupp.img wgrywanych bezpośrednio na urządzenia Garmin
  • Przebudowano reguły służące do budowania indeksu wyszukiwarki ulic i obiektów - dane są znacznie lepszej jakości
  • Naprawiono błąd powodujący wysypanie się programu MapSource przy próbie użycia wyszukiwarki ulic w mapach w wersji “OGONKI”
  • Nowe wydania mapy posiadają rozdzielone wersje - osobna dla MapSource, osobna dla urządzeń Garmin (format IMG).

Jak zawsze czekam na uwagi i propozycję :). Na razie intensywnie testuję indeks ulic. Automapa to jeszcze nie jest, ale jakość danych jest znacznie lepsza niż w wersjach poprzednich.

Tam, gdzie nie ma granic administracyjnych miast, gmin i powiatów - ulice są przypisywane do miasta (place=city, place=town) znajdującego się najbliżej.

Czy jest szansa na to, by mapa zawierała poziomice?

Teoretycznie tak - robiłem pierwsze próby z myślą o tym żeby poziomice były osobną warstwą włączaną z poziomu wyboru map. Na razie skutki moich eksperymentów były opłakane ;). Czy ktoś zna gotową warstwę, którą można dołączyć do osmapy? Skoro SRTM jest stałym zbiorem to trochę bez sensu żebym siedział godzinami i walczył z konwerterem skoro już zapewne ktoś to zrobił.

Niestety *&%$^# z dot.tk zabrały mi domenę osmapa.tk, tak więc od jakiegoś czasu działa jedynie garmin.osmapa.pl

Nie ma nic za darmo ;( też miałem tam domenę.

Da się coś znaleźć. Np. one.pl albo eu.org chociażby.

garmin.osmapa.pl daje radę :). Fajnie by było przy okazji mieć na osmapa.pl małego linka dla garminowców :smiley:

rogal - ja korzystam z poziomic stąd http://openmtbmap.org/download/#europe-map-downloads i łączę Twoje mapy z tym w Mapsource, ale wygodniej by było mieć od razu.

dzięki! Powalczę z tym i dam znać co i jak :slight_smile:

Wrzuciłem na serwer najnowsze mapy, zmienił się też numer wersji (1.12). Zmiany dotyczą głównie lepszej czytelności mapy w MapSource.

Zmiany:

• wsie i mniejsze miejscowości wyświetlają się przy mniejszych poziomach zbliżenia (w formie nazwa + czarna kropka)
  • naprawiono znikanie terenów typu landuse=industrial przy niektórych poziomach zbliżenia
  • nazwy dróg typu primary/secondary przebiegających przez miejscowości wyświetlają się dopiero przy większych poziomach zbliżenia (lepsza czytelność mapy)
  • nazwy rzek wyświetlają się dopiero przy większych poziomach zbliżenia (lepsza czytelność mapy)

Czy jakiś dobry człowiek - właściciel Garmina może mi pomóc? Walczę z warstwą SRTM w OSMapie - za pomocą GMapTool spiąłęm oba pliki IMG w jeden:

http://garmin.osmapa.pl/mapy/gmapsupp_srtm.zip

Teoretycznie w opcji wyboru map powinny pojawić się dwie: OSMapaPL oraz SRTM (powinno być coś w stylu openmtbmap(…)) - niestety w moim garminie (GPSMap 62) pojawia się tylko OSMapaPL. Faktem jest, że warstwa SRTM działa, niestety nie da się jej wyłączyć skoro się nie pojawia w opcji wyboru map :smiley:

Będę wdzięczny za potwierdzenie czy u kogoś to działa - może ja coś zepsułem a może to wina firmware w moim odbiorniku.