Γιατί δε θα γίνει ποτέ χάρτης το OSM

ΟΚ είναι συλλογικό πρότζεκτ και το ξέρεις από την πρώτη στιγμή.

Αλλά δε θα γίνει ποτέ σοβαρός χάρτης. Γιατί;
Γιατί εκεί που έχεις κάνει κόπο να σκεφτείς, να καταγράψεις, να σχεδιάσεις, να ανεβάσεις
έρχεται ο κάθε μακάκκας από την Τουρκία, την Αιθιοπία, την Ελλάδα και τρέχα γύρευε
και σου χαλάει όλη την σωστή πληροφορία που έχεις ανεβάσει και ξέρεις πολύ καλά γιατί είναι ο τόπος που ζεις κάθε μέρα ενώ αυτός ζωγραφίζει σε όλο τον πλανήτη.

Και μην πει κανείς ότι είναι θεμιτό να υπάρχει διαφωνία
εκεί που ένας πεζόδρομος δεν είναι δρόμος,
εκεί που ένας ποδηλατόδρομος δεν είναι λεωφόρος,
εκεί που ένα διάζωμα ή ένα τοιχίο υπάρχει
κλπ κλπ.

Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια και δεν αξίζει όλο αυτό.
Σε κάποια πράγματα το σύστημα δε μπορεί να λειτουργήσει ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε σε βάθος χρόνου
αν ο καθένας έχει δικαίωμα να ανεβάζει τη δική του μαμακία.
Σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει πολυφωνία.
(Μην πει κανείς ότι είναι λύση να κυνηγάς τον άλλο να αναιρέσει τις βλακείες του,
το έχουμε δοκιμάσει κι αυτό και δεν.)
Ευχαριστώ κι ας γίνονται δυσάρεστα αυτά.

–Ο μόνος τρόπος σωστής λειτουργίας είναι να τοποθετηθεί “έλεγχος” ώστε ότι γίνεται να ελέγχεται και να διασταυρώνεται, όσο είναι εφικτό.
Αυτό το παρέχει το maps.me ως app. Ένα παρόμοιο σύστημα θα ήταν καλό ως προς την πιστότητα των δεδομένων.
Αυτό προϋποθέτει άτομα να ασχολούνται αφιλοκερδός με τις ώρες.
–Ένα άλλο θέμα θα ήταν η συμμετοχή στο forum και όχι η απαξίωση του όπως επίσης και η συγκέντρωση του διαλόγου & των ιδεών σε έναν χώρο και όχι η διασπορά σε matrix, telegram κ.α.
Όπως έχω ξαναπεί ΕΔΩ

Τί να απαξιώσω; Αυτό στο οποίο έχω «αφιλοκερδώς» «με τις ώρες» προσφέρει;
Συγνώμη αλλά απαξιώνεται από μόνο του το OSM.
Δε γίνεται να πετυχαίνω λχ πεζόδρομο που έχω διορθώσει χρόνια πριν (είχα μείνει με την …εντύπωση φευ) και ο Τούρκος που μπήκε τουρίστας να έχει αναιρέσει από πέρυσι αυτό που βλέπω (για όνομα!!!) κάθε μέρα από το μπαλκόνι μου.
Βλέπω στο άλλο θέμα με το Ζάππειο που αναφέρει ο φίλος το βανδαλισμό, και τον καταλαβαίνω ξέρεις γιατί; Γιατί και σε δικές μου συμβολές είναι που το έχω υποστεί.
Να έχω κάτσει με τις ώρες να σχεδιάσω με ακρίβεια, με αντιπαραβολή με το φυσικό περιβάλλον, με καταγραφή της λεπτομέρειας ακόμα, έχοντας αφιερώσει κόπο και χρόνο για τη λειτουργικότητα και όχι μόνο του χάρτη, με ενδελεχή διασταύρωση των δεδομένω,
και να έρχεται ένας από την Αιθιοπία που ζωγραφίζει τον πλανήτη και διασταυρώνει το δρόμο με το τείχος.
Ρε φίλε αν δε μπορείς να προσφέρεις, μην το πειράζεις.
Δεν είναι το να έχεις άλλη γνώμη ή το να διαφωνούμε με την αισθητική, είναι οφθαλμοφανές ότι δεν έχει υπόσταση η διόρθωση που κάνεις.

Λοιπόν.
Δε γίνεται. Δε λειτουργεί. Δοκιμασμένα. Ο χάρτης έχει τόσες ανάγκες και όμως παρέχεται η πρόσβαση στον οποιονδήποτε να παίζει και να αφαιρεί κι αυτό ακόμα που υπάρχει.
Καταλήγει σε μια γελοιότητα όταν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να χαλάει και να μην προσφέρει.

Λυπάμαι.
(Κριτικά το λέω, όχι απαξιωτικά αλλά με απογοήτευση, γιατί το βίτσιο μου θα με οδηγήσει να συνεισφέρω αυτό το λίγο που μπορώ κάπως κάπου ακόμα, αλλά για πόσο και μέχρι πού, δεν ξέρω. Και δεν ξέρω πόσοι άλλοι έχουν αποκαμωθεί και είναι κρίμα για εκεινους και για την κοινότητα.)

Δεν ανέφερα ποτέ πως απαξιώνεις εσύ προσωπικά.
Αν θες να κάνεις ένα βήμα παραπάνω επανέλαβε τα ίδια στην Αγγλική σε κομμάτι του forum που θα μπορούν να το διαβάσουν διαχειριστές της σελίδας. Εδώ όπως είδες κανεις δεν συμμετείχε.
Ούτε μια ιδέα δεν έπεσε στο τραπέζι.

(σχόλιο για να ανέβει στην κορυφή πάλι, όχι ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά για υπενθύμιση)
Το είχα διαβάσει το thread αυτό όταν άνοιξε, αλλά δεν σχολίασα γιατί δεν είχα να γράψω κάτι, κι ας συμφωνώ πλήρως και συμπάσχω με την ήττα αυτή που αισθάνεται κανείς όταν βλέπει την σοβαρή και προσεγμένη δουλειά του να γίνεται θύμα της “ζωγραφικής νηπίων” στον χάρτη (τέτοιο θυμίζει κάποιες φορές, δηλαδή ένα ασυνάρτητο χάος).

Τέτοιου είδους ενέργειες από άλλους, ιδίως όταν δεν υπάρχει η σχετική επικοινωνία, είτε πριν είτε μετά, σε κάνει να θες να τα παρατήσεις όλα, μην σου πω και να αναιρέσεις ότι δουλειά έκανες με ότι συνεπάγεται αυτό (ακραίο, αλλά ένας “αυτοκαταστροφικός” σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να το κάνει).
Κι εγώ είχα τέτοια περίπτωση του να τα παρατήσω όλα σχετικά με την χαρτογράφηση (γιατί δεν κάνω μόνο στο OSM), γιατί πειράχθηκε μεγάλο μέρος των αλλαγών μου σε μια περιοχή, χωρίς σοβαρό λόγο. Για καιρό είχα σταματήσει να μπαίνω, εκεί που έμπαινα κάθε μέρα.
Αυτό με έβαλε σε σκέψεις, για πόσο ακόμη θα κάνω αυτό που κάνω, και τι θα κάνω όταν τυχαίνουν τέτοιες περιπτώσεις καταστροφής δουλειάς, που δεν μπορεί να αναιρεθεί εύκολα πολλές φορές (το έχω δει και εκτός OSM, πολλές φορές). Πόσες φορές αναλογίζομαι την στιγμή που θα σταματήσω, κι ας μην είναι εύκολο λόγω των τόσων πραγμάτων που μαθαίνω και ανακαλύπτω σχετικά με τα γεωδαιτικά δεδομένα.

Γενικά κάτι τέτοιες καταστάσεις σου τρώνε την ψυχή, ιδίως όταν αυτοί που εμπλέκονται δεν ανταποκρίνονται σε κανενός είδους επικοινωνία. Και σαν τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό από πλευράς OpenStreetMap; Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που έχει συζητηθεί αυτό το θέμα, οπουδήποτε (φόρουμ, ημερολόγια χρηστών, Discord, mailing lists) και έχουν γίνει και διάφορες προτάσεις για βελτίωση των ελέγχων είτε από το OSM είτε από τις τρίτες εφαρμογές. Ιδίως όμως οι τρίτες εφαρμογές…εκεί συνήθως είναι η δυσκολία, γιατί πέραν των προτάσεων προς αυτές από είτε κοινότητα OSM είτε OSMF, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.