Нов лиценз в OSM

Вижте тук - http://www.osmfoundation.org/wiki/License/We_Are_Changing_The_License и тук http://wiki.openstreetmap.org/wiki/License.
Доста от данните за България вероятно ще бъдат изтрити, понеже попадат под стария лиценз.
Необходимо е да се вземат някакви мерки.

Това не важи ли само ако не си приел новият лиценз че си съгласен с него или аз се бъркам нещо. Иначе отдавна го приех още миналата година по някое време го смениха.

По-големи загуби ще има по София, Пазарджик, Варна, Шумен. Това е работа на няколко потребители, които трябва да са питани няколко пъти до сега и ако не са се съгласили явно това е техен избор или пък някой не може да си влезе в профила. Някъде имаше карта след изтриването и не е особено красиво. Ще опитам с Osmosis да филтрирам информацията от тези оптребители и да се качи наново, ако въобще е възможно, разбира се стига да имам време. След преминаването на лиценза, информацията не е загубена, а ще е в някой planet файл, но може би ще е по-добре да се направи нещо преди промяната, заради възможните последствия на останалата информация, особено релациите.

Здрасти Реактор,
Можеш ли да дадеш линк към тази карта която си гледал която показва какво ще стане след окончателното приеманаe на новия лиценp. Иначе това ще е много зле ако стане за нашата територия, таман сега в последната година виждам доста раздвижване около проекта за България и ако се загубят тези данни това ще доведе до една голяма стъпка назад. Като се замисля не може ли да се направи нещо като бекъп на OSM файловете например чрез JOSM или там къде е световния архив на Openstreetmap. Да преди промяната сега като се замисля ако се направят даже съвсем леки корекции например от даден потребител нпаример мръдвам някоя точка от даден път и това автоматично ще доведе до промяна в chages лога за дадения път и тази промяна вече ще се държи като нова и привързана към дадения потребител и си мисля това не би ли спасило по старите данни които не са бутани след въвеждането на новия лиценз? Ако от тази моя идея има някаква полза и евентуално ако може да се направи по някакъв начин автоматизирано може и да успеем да запазим данните.

Има няколко инструмента, с които се вижда какво е засегнато.
http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=wtfe - трябва да приближиш доста, за да се види всичко
http://cleanmap.poole.ch/ - тази е картата, за която говоря

Мисля че ще изтрият всичко, което е правено от неприел потребител. Това означава, че щом е създал даден way той ще бъде изтрит, независимо дали е пипан после. Ако той е добавил тагове (properties) към един way, който е правен от приел потребител, то ще се изтрие само тага. Идеята е да се заличи всичко от потребителя. Така или иначе тази информация трябва да се изтрие и в най-добрия случай да се качи наново от друг потребител. Мога да се занимавам тези дни и ако нещо се получи ще го споделя, все пак не е малко информация.

Може да се пробва да се сложи odbl tag . Изглежда лесно, но доста труд.
или да се пробва с http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Quick_History_Service , но как??

Наистина изглежда лесно, но не дава гаранция. За втория адрес се говори за услугата, която се използва в license change плъгина за josm. С него се виждат обектите, които ще се изтрият евентуално. Преди съм го пробвал, но не работеше така добре за разлика от сега. Може би с него ще е най-удачно да се намират обекти и да се copy/paste-ват. Иначе изпробвах други методи, като промяна на xml кода и да филтрирам информацията за определен потребител, уви не става. Ще трябва ръчно да се редактирва.

Това е страницата на плъгина http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/LicenseChange , а в josm се търси под името licensechange.

Здравейте,
Относно промяната - опитах да се свържа с повечето потребители, които все още не са приели чрез съобщение. Предполагам и други са се пробвали, но резутатът е, че само трима откликнаха и приеха лиценза. Явно с пращане на съобщения, както препоръчват от OSM, няма да стане. Ще се погрижа пътищата в Област Добрич да не изчезнат (те и без това са един два), но поради малкото време може би ще трябва в последствие да се организираме и да поправим постепенно останалите. Дано си струва промяната на лиценза, защото София и наоколо много ще пострада…

Edit: Всъщност започнах един по един републиканските пътища пред изтриване да ги копирам или чертая наново там, където имам достатъчно надеждни тракове. До 1-ви април мисля, че може да се спаси доста.

От няколко дни се опитвам да изчистя грешките при конвертиране за Навител, и сега остава да се махнат моите редакции…
Къде трябва да се съглася с този лиценз, да не стане …

Новият лиценз ще е факт след няколко дни. Мисля че успяхме да спасим по-голямата част от нароченото за изтриване. В София и В. Търново ще има известни загуби, но специално за София мисля, че те няма да са кой знае колко болезнени по простата причина, че една част от данните са доста омазани. Пълно е с улици вързани за земеползване, което е кошмар за редактиране. Ако някъде нещо съм повредил ще ме прощавате, но целта беше нещата да ги има дори и грозни, а не просто да заминат барабар с релации и т.н.

Друго нещо, което ми хрумна докато прекартирах - дали не е добре да запишем някъде отместването на Bing за дадени територии, където е известно, защото има доста данни векторизирани по Бинг заедно с такива привързани към GPS и се получават разни интересни завои, когато двете се срещнат. Стига това изместване да е > от 2 метра все пак не правим кадастър.

От това прекартиране също ми хрумна да направя един проект за ЖП мрежата. Свалих актуалния списък с ЖП гари от разписанието на сайта на БДЖ и мисля, да започна да ги вкарвам - 689 гари/спирки са по всички в момента действащи направления. Още нещо се чудя, дали въобще да пишем в името ЖП Гара, гара или каквото и да е пояснение. Забелязвам, че в Швейцария и Германия - две страни със силно развити железници името на гарите е само името - примерно Варна без гара, спирка или каквото и да е. Аз ги бях подкарал с ЖП Гара еди какво си, но логично е да са само с име.

С осмозис можеш да филтрираш само гарите. По-належащи са places таговете. Имат правописни грешки, а и някои вече не са населени места. Това също може да се филтрира и да се разпредели между потребителите.

Много ми се иска да завърша класификацията на горите и ще стане като намеря време. Преди това е редно да се обсъди с потребителите нуждата и обработката на такава информация.

За Бинг е добра идея, но ще трябва да се чертае по отделните сцени за да се отделят. Отделно тези way-ove навлизат в други държави и съответните релации.

Мисля че без “ЖП гара/спирка” ще е по-добре. Тенденцията е името на всички обекти да се изписва само като име без пояснение (примерно парк Пети Октомври не се записва “Парк Пети Октомври”, а само “Пети Октомври”).