Nie dziala z powodu technicznych szczegolow: implementacja zapytania getmap w API tworzy tymczasowa tabelke, a w trybie read-only nie moze tego zrobic. Ale admini stwierdzili, ze to i lepiej, bo zmniejszy prawdopodobienstwo, ze ktos nieswiadomie spedzi dluzsza chwile mapujac i pozniej nie mogac zapisac zmian.
Jest w JOSMie plugin mirrored download ktory pozwala pobrac dane z mirrorow, ale podobno dzisiaj ktorys z nich przestal dzialac.
Oglądałem dzisiaj ciekawe przedstawienie danych OSM z podziałem na dane które maja zniknąć… po zmianie licencji oraz danych czystych i przyznam że jest to w Polsce dość ponury obraz …
Czy to tak ma wyglądać od 5 kwietnia jak na warstwie CLEANUP z linku ? http://cleanmap.poole.ch/
To ja mam pytanie kiedy ta masakra konkretnie nastąpi?
Bo wg tego co zrozumiałem, to po transferze danych na nowy serwer i odblokowaniu API powinny być dane takie jak pokazuje wartstwa CLEANUP.
Na razie można już pobierać dane ale wszystko wygląda po staremu - przynajmniej w mojej okolicy, która na CLEANUP była bardzo zmasakrowana…
EDIT by Z.: usunąłem spacje przed znakami interpunkcyjnymi.
W innym watku o tym pisal Miszka: miedzy 7 a 9 kwietnia chca zmiescic sie z tym czysczeniem niekompatybilnych danych. Aktualny downtime nie mial nic wspolnego ze zmiana licencji. Tak jak pisalem, Cleanmap (nie CLEANUP) nie ma wiele wspolnego z rzeczywistoscia. I nie pisze sie poltorej roku Stopien dezinformacji w tym watku jest zaskakujacy.
Raczej dopiero sie okaze. Problem polega miedzy innymi na tym, ze te wizualizacje opieraja sie na akceptacji/nieakceptacji nowych warunkow przez uzytkownikow. A ich akceptacja nie rowna sie kompatybilnosc z nowa licencja.
Wczoraj dalem komus liste 7044 changesetow pokrywajacych duza czesc Polski, ktore sa kompatybilne z ODbL, a mapka cleanmap nie brala ich pod uwage. Dzisiaj dostalem zgode na ODbL od kolejnego UMPowicza z Lublina. Jeden z OSMowiczow ktorzy sporo mapowali jeszcze sie waha. Wczoraj statystyki ilosci kompatybilnych drog z UMP wygladaly jakos tak:
Bialystok (pierwszy import – a byly dwa): 21%
Kielce: 57%
Przemysl: 72%
Ciechanow: 81%
Lublin: 57%
Radom: 12%
Zamosc: 43%
Kalisz: 82%
Plock: 14%
Siedlce: 48%
(liczby moga sie zmienic zarowno w jedna jak i w druga strone)
(EDIT: powyzej chodzi o arkusze mapy UMP, nie konkretne miasta)
Jeszcze przy okazji admin glownego serwera OSM powiedzial dzis, ze nie widzi realnych szans na zmerge’owanie kodu zmiany licencji (napisanego przez kogo innego) przed polowa kwietnia patrzac na jego jakosc.
(uwaga, kafelki z osm.trail.pl nie zaciagaja teraz nowych edycji z OSM, ale jesli to ma jeszcze potrwac tydzien czy dwa, to moze warto wlaczyc zaciaganie zmian z nowego serwera OSM)
Warto. Kilka dróg właśnie otworzyli, kilka tez brzydkich i rzucających się błędów przynajmniej ja poprawiłem lub poprawiam, więc dobrze byłoby pokazać aktualność naszej mapy