OSM notes као начин комуникације са „грађанством”

Идеја:

Користимо OSM notes као облик комуникације са људима који нису мапери а желе да допринесу квалитету мапе. Делује да је OSM notes замишљен са овом идејом али нисам сигуран колико се користи. У претходних пар месеци сам у више наврата „чистио” Београд и често се нађу корисне сугестије. Од кућних бројева, промењених назива улица, затворених бизниса до отворених бизниса. Неке апликације дозвољавају унос notes сувише лако тако да то резултира већим бројем notes али чишћење иде доста лако. Постоји сајт за уношење notes везаних за бизнисе ( https://www.onosm.org ) који доста лепо ради. Notes по Београду сам чистио тако што или сам уносио измене ако делују да су коректне или сам затварао note уз неку од порука:

„Najbolje je da koristite https://www.onosm.org/ da bi uneli sve potrebne podatke.”
„Ukoliko je potrebno da ovaj note ostane otvoren molim vas da ga ponovo otvorite. Na ovaj način smanjujemo broj beleški koje je potrebno pregledati. Hvala.”
„Deluje da je mapa ispravljena, otvorite ponovo note ukoliko i dalje postoji problem”
„Da li možete da potvrdite da je preduzeće i dalje aktivno?”

Делује да не постоје дефинисана правила када note може да се затвори али из посматрања постојећих notes делује да је разумно да када неки мапер прегледа note има право да га затвори. Затворени note је видљив 7 дана и након тога нестаје са мапе. Сви notes су доступни преко API.

Да ли мислите да ово има смисла? Каква су ваша искуства са notes?

Уколико мислите да има смисла инвестирао бих време у додатно истраживање коришћења па потом изашао са неким предлогом коришћења унутар ОСМ заједнице Србије. У наставку бих покушао да „рекламирам” notes као обилик комуникације за пријављивање грешака и додатних информација за планинарске стазе.

За те ствари обично користим коментар на Changeset, али то је пре згодно маперима. Слажем се да је OSM notes згодан и може да буде веома користан.

Ипак, мислим да упућивање на неке посебне алате у том случају није продуктивно. Ако неко ко није мапер види неку грешку на мапи или има допунске податке, он очекује да ту на лицу места може то и да упише. То је обично или сајт openstreetmap.org или нека од апликација за мобилне уређаје.

Било би сјајно када би опција за писање OSM notes, макар на openstreetmap.org препознавала врсту објекта на који се напомена односи па се прилагођавала обрасцем за унос, али нешто не верујем да ће тако нешто бити скоро урађено.

У сваком случају, ваљало би направити један квалитетан текст који објашњава намену и згодне начине за слање података помоћу OSM notes, то ставити на openstreetmap.rs па онда да направимо акцију промоције на друштвеним мрежама. То би могао да буде добар начин да осм приближимо људима и да их укључимо у ажурирање мапе а без потребе да морају да улазе у све што мапери морају да знају.

Zanimljivi članci na temu notes:

https://www-openstreetmap-org.translate.goog/user/AngocA/diary/397284?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en
https://www-openstreetmap-org.translate.goog/user/AngocA/diary/397138?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en

Notes izgleda praktičan kad neki civil ima podatke koje bi valjalo ubaciti na mapu a ne zna to sam da uradi. Upiše note i onda to neko drugi može da ubaci umesto njega.

Isprobano u par slučajeva.

Поздрав гимнастичарима,
Ево стигло и “грађанство” :smiley: . Сад не могу да нађем ону тему где се причало о вратилу, општинама и градовима па ћу питање поставим овде па ако се модератор сети да одобри сети. Иначе тренутно ме више интересује цртање него мапирање. Чисто да не отварам нову тему пошто не видим да има тема типа Разно на врху.
Имам за почетак пар питања .

  1. https://haoliangyu.github.io/boundary.now/ укуцам pancevo и добијем два резултата - збуњујућа чак и за мене из Србије - једно је град друго је општина - али се и општина зове pancevo city ? да погледао сам админ лвл и сконтао шта је шта али да ли то ради како је замишљено , пошто град има ћирилички префикс панчево, а општина нема
  2. geojson - све границе су полигони ? , и ако сам схватио правилно полигон са рупом могу да разликујем од полигона без рупе само по дужини листе полигон ?
  3. На истом месту сам приметио да на пример за јужнобанатски округ parent of нема ништа ? иако би теоретски ваљда требао да буде ћале општинама ? Да ли та информација постоји и кроз који api је доступна ?
  4. Где се шаљу жеље честитке и поздрави са грешкама које видимо у својој околини ?

Administrativna podela u Srbiji ume da bude zbunjujuća.

Ovako na prvu ruku, Grad Pančevo sadrži više gradskih oština odkojih je jedna Pančevo. Zato dobijaš sve administrativne granice sa istim (to jest sličnim imenom).

To ti može biti jasnije ako potražiš na openstreetmap.org, jer ćeš tad za svaki objekat mož da vidiš i sve oznake pa ćeš iz njih videti razlike.

Nije mi poznato da u OSM postoji parent of označvanje. Ide obrnuto, koristi se parent oznaka gde se objektu navodi kom drugom objektu pripada. Međutim u OSM se i parnet ne koristi obavezno tako da se na njega ne možeš osloniti. Veza šta se u čemu nalazi se obično radi po geografskim koordinatama. Mi smo u jednoj od diskusia ovde na temu adminsitrativnih granica pričalo o tom problemu i ideju da se adminsitrativnegranice ispovezuju po hijerarhiji međusobno, namenskim oznakama.

Greške koje nađeš možeš sam da ispraviš ili da ostaviš Note pa ako neko primeti, ispraviće.

Meni nije jasno šta ovde nije jasno. :confused:

Naseljeno mesto Pančevo se nalazi unutar teritorije grada (nekadašnje opštine) Pančevo (a ova je pak unutar Južnobačkog okruga, Vojvodine i Srbije).

Parent-child relacije se u principu ne unose direktno u OSM podatke (mogli bi u teoriji, preko subarea role, za koju na Wiki stoji da je “Note: Optional, disputed and redundant (references to sublevels may also be found with spatial queries”)). Za spomenute prostorne upite (spatial queries) zadužen je servis zvani Nominatim, koji generiše te rezultate. Nominatim je prilično bagovit, jer daje nekonzistentne rezultate. Na primer, za susedno Starčevo daje da mu je parent Grad Pančevo, ali za Grad Pančevo kaže da nema child objekte. :roll_eyes: Ali to nije nešto što mi smrtnici možemo promeniti u podacima.

https://openstreetmap.rs/notes-na-mapi/