OSM-kohteiden ja -tietojen vieminen paikkatieto-PDF:ään

Tässä ohje, kuinka MML:n taustakartasta tehdään paikkatieto-PDF ja sitä höystetään OSM-vektorikohteilla, joiden mukana seuraavat myös kaikki avain-arvo-parit. Koska kaikki paikkatieto on samanlaista, niin laitoin samaan PDF:ään pakan sekoittamiseksi myös Helsingin kaupungin paikkatietoja.
http://latuviitta.org/documents/Vektorit_paikkatieto-PDF-kartalle.pdf
Tulokseksi saatava PDF-kartta, jota on varmaankin parasta katsella Acrobat Readerilla, koska muuten kaikki jutut eivät ehkä toimi.
http://latuviitta.org/documents/GDAL_rasteri_ja_vektori.pdf

Mielenkiiintoista miettiä, mitkä tekijänoikeudet koskevat tuota PDF-kokonaisuutta. OSM-tasot ovat varmaankin ODbL-tietokantoja, koska kohteissa on kaikki OSM-tieto mukana, mahdollisia relaatioita lukuunottamatta. Kaupungin vektoriaineiston ei tarvitse olla ODbL:ää, vaan se voi olla jotain muuta, ja MML:n rasterikartta nyt ei ainakaan ole mitään ODbL:ää, kun se ei ole tietokanta. Monta aineistoa, monta lisenssiä, vaikeaa tai mahdotonta repiä erilleen PDF:stä - saakohan tällaista karttta edes tehdä?

Apps4Finland-kisassa on käytetty kansallisten avointen paikkatietoaineistojen lisäksi jonkin verran myös OSM:ia. No on kyllä Googleakin, ei sen puoleen. Tutustukaa, kisassa on mukana hienoja kilpailuehdotuksia
http://apps4finland.fi/kilpailutyot/kilpailutyot-2012/

Seuraavaksi olen suunnitellut kokeilla paikkatieto-PDF:ien tekemistä pelkistä OSM-aineistoista ja -palveluista. Minä luulen, että GDAL:lla olisi mahdollista hakea taustakartaksi perus-Mapnik-kartta suoraan palvelusta ja siihen päälle haluttuja vektoreita esimerkiksi:

  • paikallisesta .OSM tai .PBF -tiedostosta, myös esimerkiksi itse JOSM:lla tehdystä (ei pakko viedä palvelimelle)
  • kyselyllä suoraan OSM:in API:sta tai XAPI:sta tai Overpass API:sta
  • jostain OSM:n reitityspalvelusta, joka lähettää reitin GPX-muodossa

Onko ehdotuksia vielä jostain muusta kivasta, jota voisi kokeilla?

Juu, oli myös mukavan monipuolinen paletti erilaisia Apps4Finland -osanottajia paikkatietomarkkinoilla esittelyssä.

Pistin esittelemäni pienellä maastotietokanta-aineistolla varustetun ShareNav -sovelluksen tietokoneversion esille, osoite alla. Vaatii javan ajonaikaisen ympäristön joka yleensä taitaa nykyisissä koneissa olla. Pääsee pyörittelemään MML-kartta-aineistoa vektorimuotoisena omalla koneella piirrettynä, ja testailemaan vaikka reititystäkin.

https://sourceforge.net/projects/sharenav/files/maastotietokanta-esimerkki-0.8.7/