Merhaba,
OpenStreetMap enerji şebekesi (power grid) verilerini iyileştirmek için yürüttüğüm çalışmalar hakkında sizi bilgilendirmek isterim. Daha önceki bir toplu düzenlemede yaptığım hatalardan (isimlerin tamamen büyük harf girilmesi, topluluğun yeterince bilgilendirilmemesi) ders çıkardım. Bundan sonraki tüm çalışmalar OSM kurallarına tam uyumlu, şeffaf ve belgeli olarak yürütülecektir.
Tüm düzenlemeleri, yerel (local-first) çalışan kendi Chrome eklentim (OSM Power Grid Tools) ile gerçekleştiriyorum. Bu eklenti, verileri kullanıcının kendi bilgisayarında IndexedDB’de saklar, harici bir sunucuya veri göndermez.
Dökümantasyon wiki sayfası:
Automated edits/OSM Power Grid Tools
Proje Aşamaları
1. Aşama – Mevcut verilerin iyileştirilmesi (küçük düzeltmeler)
- Daha önce tamamen büyük harf (ALL CAPS) ile girilmiş
nameveoperatoretiketlerini Proper Case (baş harfler büyük, diğerleri küçük) formatına çevirmek.
Örnek:NAZİLLİ TM→Nazilli TM,ÖZKAN DEMİRÇELİK TM→Özkan Demirçelik TM voltage(gerilim) veoperatoreksik/hatalı bilgilerini düzeltmek.
2. Aşama – Eksik verilerin tamamlanması
- OSM’de bulunmayan hatlar (
power=line), trafo merkezleri (power=substation), trafo (power=transformer) gibi öğeleri eklemek.
3. Aşama – Düşük gerilim hatları ve trafo merkezi içi detaylı çizim (yapay zeka destekli)
- Kendi eklentim içindeki bir AI modeli, uydu görüntülerinden direk, hat, trafo merkezi içi ekipmanları tespit edecek.
- Ben (enerji şebekesi uzmanı olarak) manuel olarak doğrulayacağım.
- Sadece doğrulanan veriler OSM’ye gönderilecek. Lisansı OSM ile uyumlu olmayan harici veriler (TEİAŞ, TEDAŞ-EDAŞ vb.) doğrudan kullanılmayacak; yalnızca AI eğitimi ve referans amaçlı dolaylı olarak değerlendirilecektir.
Yapılan Çalışma
- 1.300+ trafo merkezi tespit edildi ve ALL CAPS isim hataları belirlendi.
- Bu hataların Proper Case’e düzeltilmesi devam ediyor.
Her değişiklik setinde (changeset) şu etiketler zorunlu olacak:
mechanical=yeswiki=Automated_edits/OSM_Power_Grid_Tools- Açıklayıcı
commentve uygunsource
Topluluktan Beklentim
Görüş, öneri, eleştiri ve itirazlarınızı aşağıdaki kanallardan iletebilirsiniz:
- Bu forum başlığı (Türkiye kategorisi)
- Telegram:
@osm_tr - E-posta listesi:
talk-tr@openstreetmap.org
Amacım, açık harita verilerine ve açık kaynak felsefesine katkıda bulunmak, OSM topluluğuna faydalı işler yapmaktır. Hatalarımdan ders çıkararak bundan sonraki tüm adımları kurallara uygun, şeffaf ve iş birliğine açık şekilde yürüteceğim.
Teşekkürler.