OpenStreetMap koulutus Koulu-festareille - opettajia kaivataan

Olen lupautunut pitämään tuolla Koulu-festareille OpenStreetMap -oppitunteja, la 25.8. Lapinlahden SULJETUSSSA mielisairaalassa :wink:

Mikä on Koulu-festari?
Helsingin juhlaviikot ja ajatushautomo Demos Helsinki jatkavat Suomen koulumallin kehittämistä — avaamalla koulun. Koulu on vertaisoppimisen festivaali, DIY-koulu. Se valtaa Lapinlahden entisen mielisairaalan Helsingin keskustassa 24.-26.8.2012. Siellä voit opettaa ja oppia hyvän elämän taitoja ainutlaatuisessa historiallisessa miljöössä. Lisätietoja: http://kouluschool.org/

Tuona lauantaina on siis ajatus, että klo 10-18 välisenä aikana opetetaan halukkaille OpenStreetMap:n käyttöä. Seuraavassa vähän ajatuksiani:

  • Pidetään kahden tunnin opetustuokioita. Alkaa perusluennolla: mikä on OSM, miten tietoa voi kerätä, kuinka voi tehdä oman kartan. Tämän n. 30 minuutin johdatuksen jälkeen pistetään oppilaat tunniksi (tai pidemmäksi aikaa) kartoittamaan lähiseutua. Joku voi innostua pyöräilemaan kauemmaksikin. Tai autoilemaan.
  • Kenttäharjoituksen jälkeen ladataan havainnot OSM:n ja sitten voidaan tulostaa oma kartta mukaan.
  • Jos sää on karmea, niin sitten voidaan digitoida ihan vaan siististi sisätiloissa.
  • Tässä syntyy sitten opetusmateriaalia, jota voisi sitten käyttää vastaavissa tilanteissa muuallakin. Joten dokumentoinnin voin tehdä tuonne Wiki:n sivuille.

Mitä tarvitaan?
Mielelläni ottaisin mukaan apuopettajia. Oppilaille tarvittaisiin käyttöön myös GPS-laitteita, tietokoneita, tulostimia yms.
Ehkä tämän voisi laajentaa Mapping Party -tapahtumaksi. Tai jos joku haluaa samana lauantaina kopioida idean muualle Suomeen: vielä parempi juttu.
Tarvittaisiin myös hyviä ideoita, mitä pitäisi kartoittaa.

Jos olet kiinnostunut, niin hihkuilkaa täällä. Katsotaan kuinka monta innokasta saadaan mukaan. Pidetään joku slupalaveri elokuussa.

Nyt kun sää rupeaa lämpenemään, niin on hyvä palata sisätiloihin.

Olisi tarkoitus suunnitella tuota Koulu-festarin ohjelmaa tiistaina, 7.8. illalla jossain Helsingin keskustassa. Tiedottelen tarkemman ajankohdan, varmaan klo 17 alkaen. Ja paikan, kunhan saan vahvistettua…

Sain varattua tuon Lasipalatsin kohtaupaikan tilan. On avotilaa, mutta eihän tässä mitään salaisuuksia puhuta.

Ajankohta Koulu-festarin OSM-osion suunnitteluun on siis tiistaina 7.8. klo 16 - 18. Paikka on Lasipalatsin kohtaupaikka. Jatketaan GeoBeer -ajatuksilla Bruuverissa klo 18 jälkeen. Mahdollisesti saan tilaisuuteen kommentoijan ulkomailta…

Kirjailen ajatuksia Wikiin kunhan tästä taas joudan. Mailaan myös postituslistalle.

Nyt on tuo ohjelma ehkä hieman muotoutunut. Ideana on siis, että pidetään tasatunnein aina lyhyt teorialuento oppilaille, sen jälkeen voivat käydä tekemässä kartoitusta FieldPapers:in avulla ja sen jälkeen voivat itse kirjailla havainnot osaksi OSM:iä.

Meillä on käytössä kaksi luokkahuonetta. Toisessa pidän tuota teoriaa ja toiseen ajattelin sitten perustaa OpenStreetMap Mapping Party-tilaisuuden. Eli kuka tahansa OSM aktiivi on tervetullut hengailemaan ja piirtelemään karttaa tuonne Lapinlahteen. Voitte hankkia itsellenne kutsuvierasliput täältä: http://bit.ly/koulukutsuvieras. Vaikka tuossa sanotaan, että la tai su, niin OSM opetukset on vain lauantaina.