OpenStreetMap esillä paikkatietomarkkinoilla

Paikkatietomarkkinat olivat jo muutama viikko sitten, mutta kerrottakoon silti, että tapahtuman avausesitelmän pitäjä Chris Holmes The Open Planning Project:sta (TOPP, mm. GeoServer -open source karttapalvelimen tärkein taustavoima) käytti OpenStreetMapia esimerkkinä joukkovoimalla tuotattavista uusista paikkatietoaineistoista. Ja nämä olivat Holmesin päätössanat siitä, mitä paikkatietoammattilaiset voisivat tehdä saadakseen paikkatiedoista mahdollisimman helppokäyttöistä ja kaikkia hyödyttäviä:

What you can do:
• Start collaborating with amateurs
• Try to put your data on Google Maps
• Improve Open Street Map
• Experiment with crowd sourcing
• Install software get your data on the Geo Web
• There are many more paths to contribute your
professional skills and energy to help in small and
big ways

Koko esitelmä ja muutkin Paikkatietomarkkinoiden luennot ovat vielä Maanmittauslaitoksen sivuilla, http://www.maanmittauslaitos.fi/paikkatiedot/default.asp?id=873 Kannattaa katsoa myös Vertasen ja Tuokon esitykset.

Paikkatietomarkkinoiden Open Source Forumin OSGeon osastolla oli myös OpenStreetMap-aineistoa näkyvillä GIS-ohjelmien demoaineistona, samoin kuin Geofabrik-firman ystävällisesti tulostama ja lahjoittama A0-kokoinen Helsingin Mapnik-kartta. Kartta varsinkin näytti herättävän kiinnostusta. Toisaalta myös uusien sovellutusten kehittäjät olivat innostuneita näyttämään aikaansaannoksiaan. Niistä minun mieleeni jäi varsinkin iPhonelle tehty OSM-karttaa taustakuvana käyttävä sovellus.