Προσθήκη ΑΦΜ στο OpenSteetMap

Δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η προσθήκη του αριθμού φορολογικού μητρώου μιας επιχείρησης στο OSM. Δεν είναι κάποια κρυφή πληροφορία, την βρίσκεις σε απόδειξη αγοράς και κάποιες φορές σε ιστοτόπους επιχειρήσεων, και ιδίως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται διαδεδομένα από τους καταναλωτές για επαλήθευση των στοιχείων της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να προσθέσει το ΑΦΜ μιας επιχείρησης στο OSM, μπορεί να το κάνει με το tag ref:vatin και η τιμή να είναι το ΑΦΜ με τον κωδικό χώρας μπροστά, π.χ. EL099553375 (το ΑΦΜ των μαγαζιών στα ΣΕΑ Μεγάρων).

Μπορεί να υπάρχει σύγχυση στο ότι στα αγγλικά το VAT αναφέρεται στο ΦΠΑ, αλλά πρακτικά ο αριθμός που φαίνεται σε μια απόδειξη, από όποια χώρα και να είναι, πρακτικά αναφέρεται στο ίδιο πράγμα, δηλαδή τον μοναδικό αριθμό της επιχείρησης για να μπορεί να φορολογηθεί το ΦΠΑ. Σε κάποιες χώρες μεταφράζεται ως ΦΠΑ, σε άλλες ως ΑΦΜ.

Περισσότερα στο wiki του tag. Επιπλέον, ένας τρόπος για να επαληθεύσετε το ΑΦΜ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Επαλήθευσης ΦΠΑ της ΕΕ (το οποίο αναφέρεται κι από την ΑΑΔΕ)
Για χρήση, χρησιμοποιήστε μόνο τα δύο πρώτα πεδία, το 1ο για να επιλέξετε την χώρα, και το 2ο για να γράψετε το ΑΦΜ, και τέλος πατήστε Επαλήθευση.

Θα πρέπει να σας βγάλει ένα αποτέλεσμα σαν το παρακάτω

2 Likes

Προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα να αποδίδεται, και αφού δίνεται με κάθε συναλλαγή δεν είναι κάτι ιδιωτικό που ο μαγαζάτορας πρέπει να κρύβει. Αν έχει τα φορολογικά του καλά τουλάχιστον :stuck_out_tongue:

Είναι λίγο πολύ λεπτομέρεια, αλλά όποιος έχει όρεξη το κάνει. Όπως ακριβώς αντλούμε και το operator από την απόδειξη δηλαδή, αν υπάρχει όρεξη. Εγώ καμμιά φορά αντλώ και το τηλέφωνο από την απόδειξη.

1 Like

Αυτό ακριβώς. Εάν τυχαίνει και κρατάς τις αποδείξεις για να προσθέσεις μετέπειτα στο OSM τις αντίστοιχες πληροφορίες (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο, όνομα επιχείρησης), μπορείς να προσθέσεις και το ΑΦΜ αφού θα το έχεις εύκαιρο.