Opening hours voor route=ferry?

Zou het nuttig zijn om het kenmerk ‘opening_hours’ voor route=ferry te gebruiken?

Voor fietsers en wandelaars is het belangrijk om te weten of in een route een veerpont zit, en welke tijden die in de vaart is.

De key ‘opening_hours’ (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:opening_hours) lijkt wel geschikt hier voor. Maar misschien is een aparte key ‘operating_hours’ beter, omdat die term wat beter de lading dekt?

Route-makers kunnen dan misschien onderscheid maken tussen veerboten die altijd gaan, en die soms gaan. Bijvoorbeeld http://www.fietsrouteplanner-zuid.nl/ of www.openfietsmap.nl zouden hier iets mee kunnen?
Nu is het nogal beperkt. Bijv. http://www.fietsrouteplanner-zuid.nl/ geeft wel een melding dat er ergens in de route tussen, zeg, Maastricht en Middelburg een veerpont zit, maar waar in de route die pont zit blijft helaas onduidelijk, evenals de vaartijden.

Op voetveren.nl is van heel NL en BE alle informatie te vinden over (voor zover ik weet) alle veerponten.

Dat is zeker nuttige info.
Opening_hours kan ook voor wegen worden gebruikt (bijv alleen open tussen zonsopkomst en zonsondergang), hoewel operating_hours wel beter klinkt zou ik opening_hours voorlopig gebruiken.

In de openfietsmap zou ik hooguit wat beperkte info in het naamlabel kunnen verwerken, bijv. veerpont A-B (8-20).
Dit wordt al lastiger:

Vaarschema
mrt ma - za 7:00 - 9:30 uur, 13:00 - 18:00 uur
apr ma - za 6:30 - 20:00 uur
mei t/m aug ma - za 6:30 - 21:00 uur
sept ma-za 6:30 - 20:00 uur
okt ma - za 7:00 - 9:30 uur, 13:00 - 18:00 uur

Heaas kan ik die info niet in de routering verwerken.

Misschien is samenwerking met voetveren.nl wel mogelijk. Wij de data en zij een OSM kaartje op hun site plus info op Openfietsmap e.d.

Dat lijkt me een goed idee. Ik kan ze wel eens benaderen hierover.

Vaarschema’s zijn inderdaad vaak lange lappen tekst, zoals het voorbeeld dat je geeft. Hoe haal je dan de ‘samenvatting’ eruit die voor Openfietsmap wel past? Kan dat dan automatisch (lijkt me lastig)?
Of zou je ook een key ‘opening_hours_short’ moeten hebben, speciaal voor gebruik op GPS en andere apparaten met ruimtebeperkingen?

Voetveren.nl kent zelf een unieke code toe aan elke pont. Misschien is dat wat om te gebruiken? Al zie ik wel dat sommige veren meerdere codes hebben. En onderweg heb je er niet veel aan, want je moet op de site kijken voor info.

Ik zie op hun site dat ze al Google Maps gebruiken, naast nog een eigen kaart-oplossing. Dus ik weet niet of ze op nog een kaart zitten te wachten :slight_smile:

Kan ik niet nee

opening_hours=korte versie
note=lange versie?

Ja dat lijkt me ook niet zo zinvol, hoewel je misschien dan wel snel bepaalde pontjes kan vinden?

OSM heeft natuurlijk meer fiets- en voetpaden en ook routes op de kaart staan, iets wat bij google maps ontbreekt

Ik denk dat opening_hours gewoon de opening hours moet bevatten. Dat moet niet in ‘note’ anders wordt de OSM-database een beetje rommelig.
Voorspelbaarheid over welke gegevens in welk veld staan lijkt me heel belangrijk voor zoiets openbaars als OSM.

Inderdaad heeft OSM een beter beeld van fiets- en wandelroutes.

Weet iemand of het mogelijk zou zijn om gegevens van voetveren.nl (semi-)automatisch in OSM in te voeren? Of zit er niks anders op dan handmatig overtypen?

Als je ze als poi/waypoint invoert zou dat denk ik automatisch kunnen, hangt ook af van het formaat dat ze aanleveren.
Wil je de tags op de bestaande ferry routes in osm loslaten dan zal je handmatig een en ander moeten copy/pasten.

Ik vraag me af of de acces tag niet handiger is http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:access#Access_time_restrictions omdat een veer natuurlijk ook een soort weg is. Verder bied http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Opening_hours#Examples natuurlijk duidelijk de mogelijkheid om een ingewikkeld vaarschema in te voeren. Ik snap dat ofm daar niet zoveel mee kan, maar www.fietsrouteplanner-zuid.nl misschien wel.

Zelfs die access tags worden nog een probleem nu Garmin ze niet meer schijnen te herkennen in de laatste versies van Basecamp en wellicht de nieuwste firmware op de GPS (nog niet getest).
Maar we taggen niet voor de renderer, want tzt doet Garmin zichzelf de das om als ze zo door blijven gaan. Die OFM wordt dan wel weer gerenderd op Android achtige apparaten waar misschien veel meer mogelijk is.

Ik ben maar eens begonnen met een paar veerverbindingen in te vullen met opening_hours=* . En dan ook maar meteen goed, met de syntax als omschreven op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:opening_hours .
Enigszins bewerkelijk, maar die syntax went wel.

Ik las in een andere topic dat je de JOSM editor wilt gaan proberen. Kijk dan eens naar de plugin OpeningHoursEditor.

Ik heb het eens getest en het werkt. Bij de volgende OFM update komt dat er dan zo uit te zien:

Lijkt me prima zo!
Compact maar duidelijk. Voor fietsers en wandelaars zeer nuttige info.

Je moet natuurlijk wel weten dat PH voor Public Holidays staat.

Ik denk dat het belangrijk is de syntax voor opening_hours (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:opening_hours) aan te houden. Dit opent nl. ook mogelijkheden, op termijn, om de kaart te bevragen met ‘wat is er nu open’ e.d. Ik zag ergens PHP-programmatuur met dit doel.

Dan is het tijd om de (voet)veren te voorzien van de juiste informatie! :slight_smile:

ligfietser: Ik ben benieuwd of het goed weer te geven is als de opening_hours wat ingewikkelder zijn. Testcase: http://www.openstreetmap.org/browse/way/40326852. Zou dat lukken op één regel, of kan het over twee regels?

Edit: Zeker als ik als naam ook tag: Voetveer Millingen aan de Rijn - Doornenburg

Jan W.: is dit volgens jou goed? (mei en juni zaterdagen, zondagen en officiele feestdagen; juli en augustus zaterdagen en zondagen; september alleen zondagen; steeds doorlopend vaart 09:00-18:00). Ik heb maar de extra opening in september op zaterdag die je op de website vindt niet vermeld.

@Frankl2009:
Bedoel je of ‘mei en juni zaterdagen, zondagen en officiele feestdagen; juli en augustus zaterdagen en zondagen; september alleen zondagen; steeds doorlopend vaart 09:00-18:00.’ wordt gedekt door ‘May-Jun Sa-Su PH 09:00-18:00; Jul-Aug 09:00-18:00; Sep Su 09:00-18:00; Oct-Apr off’ ?

Ik zou doen: May-Jun Sa-Su, PH 09:00-18:00; Jul-Aug Sa-Sun 09:00-18:00; Sep Su 09:00-18:00; Oct-Apr off.
Dus bij Jul-Aug nog ‘Sa-Sun’ toevoegen.

Dank voor de snelle reactie.
Het is echter mijn fout: in juli en augustus varen ze alle dagen.
Edit: Ik heb getwijfeld of ik Mo-Su niet zou toevoegen voor Jul-Aug juist om onduidelijkheid te voorkomen. Maar daarvan afgezien (omdat het toch niets toevoegd).

Dat zal denk ik op een hele lange regel komen. Ik weet niet wat de GPS er van maakt want ik zie daar ook een aantal fietsroute relaties overheen lopen. Ik heb de OFM full versie geupdate maar daar zit die info nog niet in verwerkt omdat de OSM extract van gisteren is.
Die veerpontjes van Amsterdam zitten er wel in verwerkt. Door jouw test case heb ik nog wel een foutje ontdekt in mijn styles, want dit bewuste veerpontje heeft geen name tag waardoor opening hours er ook niet op zouden staan, daar had ik nog geen rekening mee gehouden, maar is wel op te lossen.

Helaas valt een posting niet te verwijderen, anders had ik dat gedaan. Nu heb ik mijn opmerking verwijderd

Er staat in Mapsource:
May-Jun Sa-Su PH 09:00-18:00; Jul-Aug 09:00-18:00; Sep Su 09:00-18:00; Oct

Het laatste stukje valt dus weg (-Apr off)

Op de Dakota en op Basecamp zie je wel het hele verhaal, prima dus.

@ligfietser
Dank je wel. Volgens mij kunnen de opening hours niet korter weergegeven worden. Dus voor mapsource is er geen oplossing. Maar voor de rest gaat dat goed.

Toevallig kwam ik dit kaartje ergens tegen, met alle OSM opening hours op een overlay:
http://www.netzwolf.info/kartografie/osm/time_domain/map_opening?zoom=16&lat=51.88123&lon=6.00578&layers=B00T

En er schijnt ook een poi bestand te zijn van de voetveren, dus eigenlijk is het niet eens nodig om ze allemaal in te voeren in osm:
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=31061