OpenCycleMap na Android mobilnom uređaju

Pozdrav svima,

Novi sam ovdje, rado bih se uključio u rad koliko mi dopuštaju mogućnosti. Imam Android mobilni uređaj Samsung Galaxy Ace (S5830), koristim Open GPS Tracker, za kojeg sam skinuo off-line karte putem MOBAC-a (http://mobac.sourceforge.net/). Problem je što mi se karte brišu u uređaju, ne odmah, već nakon kratkog vremena što sam uključio GPS. Sve dok ne uključim ‘data packet’ promet, nema ništa od karata, a tada se skidaju karte samo tog područja gdje se nalazim.

Ima li netko savjet koju koristiti Android aplikaciju (za off-line korištenje i obilježavanje ruta)? Koja Android aplikacija podržava OpenCycleMap?

Hvala

jesi probao app OsmAnd samo ne znam dali ima OpenCycleMap offline

Hvala na odgovoru. Instalirao sam OsmAnd i odličan je za pregled karata (učitava i OpenCycleMap i OpenStreetMap). No nema opciju ‘tracking’ - registriranja rute. Instalirao sam i OruxMaps, kojem odlično radi ‘tracking’, ali nisam našao način kako skinuti karte na PC i nakon toga ih snimiti u memoriju mobilnog uređaja. Doduše, aplikacija može skinuti karte direktno u mobilni uređaj, ali kasnije čitanje karata je dosta sporije, jer se karte ne mogu konvertirati u sqlite oblik (kao kod OsmAnd-a, koji sqlite karte učitava znatno brže). Skinuo sam i OruxMapsDesktop, ali ta aplikacija ne skida karte, već vrši samo konverziju i kalibriranje.

Još uvijek nisam našao koji format je moguće konvertirati… pokušao sam konvertirati ‘tiles’ direktorije gdje se nalaze karte skinute s OsmAnd-om, ali njih ne prepoznaje (te karte su u ‘xxx.png.tile’ formatu). Ima li netko iskustva s OruxMaps?

Ja koristim OsmAnd za gledanje karata, a za snimanje rute koristim MyTracs od Googla. Ne znam jel ti je baš potrebno da u istoj aplikaciji i gledaš karte i snimaš rutu.

U OruxMaps možeš imati ofline karte na mobitelu.
Postupak je sljedeći.

  1. Sa MOBAC-om kreiraj karte koje želiš. Format karata neka ti bude OruxMaps sqlite. Za to će ti trebati datoteka sqlitejdbc-v056.jar koju spremiš u isti folder gdje ti je i MOBAC.
  2. Kada ti MOBAC kreira kartu snimi kompletan direktorij na mobitel u mapu oruxmaps/mapfiles (tj ako si kreirao kartu SZ Hrvatska imat ćeš i mapu SZ Hrvatska , tu mapu onda snimi u navedeni folder)
  3. U OruxMaps odaberi " Select map offline" i to je to imat ćeš offline kartu na mobu koja radi savršeno.

Pozdrav,

Alan

Hvala na odgovoru. Upravo sam učinio prema uputama, ali nisam baš zadovoljan rezultatom. Naime, ako hoću skinuti cijelu RH (jednim selektiranjem cijelog područja), tada je karta prevelika, odnosno postoji jedan file s puno nepotrebnih detalja koji mi ne trebaju. Čim primjenim razinu detalja (do max. 14) za cijelu RH, a izdvojena područja (npr. Sljeme, Samoborsko gorje, Velebit i neki gradovi) s rezolucijom do max. 17, tada je potrebno zasebno selektirati svako od tih izdvojenih područja zasebno.

U tom slučaju, korištenje karte postaje dosta komplicirano - promjenom rezolucije (s 15 - izdvojenog područja, na 14 - cijela RH), obavezno se javlja upit na koju kartu želim preći. To i ne bi bio problem, kada bih koristio samo jednu kartu (npr. samo OpetStreetMap). U praksi često puta skidam i cestovnu, i planinarsku (OpenCycleMap) - različitih rezolucija, kako bih smanjio broj ukupno skinutih karata (i time ubrzao učitavanje karata). Tako da se javlja izbor od nekoliko različitih ponuđenih mapa, što je u konačnici malo komplicirano za mijenjanje.

OsmAnd je tu najbolji, jer sve slaže u isti file. Kod mijenjanja rezolucije, ne ‘pita’ koju će koristiti mapu, već stalno ostaje u istoj mapi. Mijenjanjem mape, OsmAnd prikazuje isto područje (u istoj rezoluciji). Korištenje je daleko brže, jer sve slaže u jedan jedini file. Npr. cestovna karta (Mapnik) cijele RH (u rezoluciji 8-14), te izdvojenih zasebnih područja (rezolucija 15-17), nalazi se u jednom file-u od 211 Mb, a ista ta karta (CycleMap), s istim izdvojenim detaljnijim kartama 406 Mb.

Jedini problem je što OsmAnd nije toliko pouzdan u kreiranju GPX trackova. Ponekad ‘zbrlja’ dva udaljena tracka - prikaže ih kao jedan s međusobno povezanim točkama (kao da sam istovremeno bio i na Velebitu, i u ZG, pa točke trackova međusobno poveže).

Što je, tu je. Ne mogu se požaliti, jer je sve Open Source… aplikacija se ne naplaćuje i ne može se očekivati ‘full support’. Ako netko ima za predložiti neku drugu aplikaciju, rado bih se pozabavio s njom. Isto tako, ako ikome treba pomoć oko OsmAnda, neka se samo javi.

Vidim da u OsmAndu ima Save current track u Settings>Monitoring. Možda to razdjeli gpx u više djelova.

Hvala, sada znam da je u tome bio problem… Ne znajući da se svakim uključivanjem GPS-a, uključuje ‘tracking’, klikom na ‘Save current track’ samo se poremetilo snimanje postojeće rute.

Pozdrav,

saznao sam da je osmand aplikacija na marketu zastarjela i da se ne obnavlja. Ima verzija koja se plaća, ali do nje ne možemo doći jer smo u Hrvatskoj. Ali plaća se samo dobrovoljno, ima i besplatna verzija na adresi http://code.google.com/p/osmand/

Ja sam instalirao verziju nightly-build, imaš link dolje lijevo na stranici. Ima nešto više mogućnosti.

Da malo obnovim temu.

Izašla je Osmand verzija 0.8 koja donosi razne promjene.
Promjenjena je struktura zapisa offline vektorskih karti tako da stara i nova verzija nisu kompatibilne.
Puno toga što je prije bilo automatski uključeno je sad isključeno i prebačeno u plugin-e te ih treba aktivirati ako ih želite koristiti. To je zgodno ako aplikaciju koristiti samo za određene primjene a na za sve jer time se ona sama ubrzava.
Ponovno je složeno svakodnevno generiranje osmand karti na http://data.osm-hr.org/osmand/ te se svaki četvrtak šalju na osmand server i tako postaju dostupne za preuzimanje putem aplikacije.
Savjetujem svima da nadograde na novu verziju jer za staru verziju neće biti nadgradnji karti, zadnje karte RH za staru verziju su od 13.05.2012. dok su za novu verziju od jučer :smiley:

Ako imate pitanja slušam.