Open Walk Map - wie werkt daaraan?

Ik ben nieuw hier, dus als ik stomme vragen stel of verkeerde dingen zeg bij voorbaat excuus, ik bedoel het goed.

Ik werk met een vrijwilligersgroep aan de bouw en uitrol van het wandelknooppuntennetwerk Zuidplas. Wij gebruiken de Open Walk Map als ondergrond in afstandmeten.nl en in MapSource. Wij ontwerpen en publiceren zo wandelingen voor publiek.

Ik ben dus met name geïnteresseerd in de wandelknooppunten-netwerken. Ik heb gezien dat de open walk map in NL sommige wandelnetwerken toont. Die zijn mooi en gestandaardiseerd gemaakt, dus ik denk dat daar systematisch aan gewerkt wordt. Ik zou willen weten wie ik daarvoor aan kan spreken.

IK wil dus graag weten of er al aan gewerkt wordt, zo ja of er een planning is om de in het veld al al uitgerolde maar nog niet op de open walk map getekende wandelknooppuntennetwerken (Hof van Delfland, Gouwe-Wiericke, Krimpenerwaard, Rijn- en Vechtstreek).

Ik wil daar ook graag aan meewerken, maar ik wil geen dubbel of slecht werk doen terwijl anderen het missschien al aan het doen zijn. Samenwerken dus, niet pionieren.

Als het mogelijk is om de gewenste elementen als data aan te leveren wil ik mijn kontakten bij Staatsbosbeheer wel vragen of we hun data kunnen krijgen in de gewenste vorm. Maar dan hoor ik graag van iemand die er ervaring mee heeft welke data, welk formaat en hoe ik dat moet aanleveren of importeren of zo.

Wie kan mij verder helpen?


Grensfietser, Rome-wandelaar

Ik werk veel aan knooppuntnetwerken zowel voor fiets als voor wandelen en ook voor paard.
Ik kende afstandmeten.nl niet en ook open walkmap kende ik niet.
Ik werk zelf in Oost Nederland, Salland, Twente, Achterhoek.
Nieuwsgierig geworden heb ik eens even gekeken en dan natuurlijk mijn eigen gebied. Maar de Open Walkmap is - in ieder geval daar - zwaar verouderd. Ik schat minstens ergens voor de zomer 2017 voor het laatst bijwerkt, maar het kan nog eerder zijn. Ik zie ook heel veel onvolledige knooppuntroutes, wat niet kan, want de netwerken Salland, Twente en Achterhoek zijn op dat punt al heel lang op orde.
Dus naar mijn idee is het niet handig om deze kaartlaag te werken.
Het beste kun je deze kaartlaag vergelijken met Waymarked Trails https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=15!52.3061!6.6312 Die is wel actueel.

En de - door jou genoemde - netwerken staan ook niet op open walkmap, maar als je in Waymarked Trails kijkt, zie je dat ze grotendeels ingetekend zijn in OSM.

Bedoel je deze map?
https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=9!52.1321!5.3648

Ik denk dat de data ouder is en niet recenter dan mei 2016. Zie op Openwalk Map op Voorne Putten enkel nog de regionale route staan (die ik daar eerder al had ingevoerd) en de wandelknooppunten ontbreken daar nog totaal. De eerste knooppunten daar zijn vanaf mei 2016 ingevoerd in OSM.

Welkom op het OSM forum.

Allereerst bedankt voor je (toekomstige) bijdragen van het wandelknooppuntennetwerk Zuidplas.
Op dit forum lezen een aantal personen mee die veel ervaring hebben met knooppunten routes onderhouden, mocht je vragen hebben over het aanbrengen van knooppunten en relaties kun je deze hulp hier vragen, en zal er vast wel één tussen zitten die je hierbij wil helpen. Dit kan via rechtstreeks (mail) contact of via het forum.

Ook begrijp ik je enthousiasme omtrent massaal verbeteren dmv een (mogelijke) import vanuit een andere bron. (Staatsbosbeheer)
Het is zorg dat imports zijn gebonden aan regelgevingen binnen OSM. Daarbij hoeft de kwaliteit van SBB niet perse beter te zijn dan survey.

Die kaart is zeer verouderd, want ik heb de eerste stappen van het wandelnetwerk Gouwe-Wiericke al in voorjaar/zomer 2016 ingetekend. Wat ik ook nog zag, de ondergrond lijkt OSM maar in dat afstandmeten staat ook Google linksonder in de kaart.

Op aanvulling van de link van waymarked.trails.org kan je ook per ingetekend netwerk de knooppunten zien op osma.vmarc.be

En misschien als aanvulling op www.openfietsmap.nl is ook nog een hiking-kaart beschikbaar voor Basecamp/Mapsource en GPS-en. Alleen deze routeert niet.
En dat Zuidplas-wandelknooppuntennetwerk zal niet echt groot worden, het is al namelijk al voor een groot deel omring door Gouwe-Wiericke, Rijn- en Veenstreek en Hof van Delfland.

Beste Peter,

Welkom en mooi dat deze witte vlek in het wandelnetwerk nu wordt aangevuld!
Volgens mij ben je hier op de goede plek, aangezien verschillende mappers die hebben bijgedragen aan het in OSM (=openstreetmap) zetten van de omringende netwerken in dit forum meelezen.

Een paar basics die wellicht kunnen helpen, misschien ten overvloede, en in mijn eigen -wellicht niet exacte- bewoordingen, maar ik heb er in het begin zelf een tijdje over gedaan om dit helder in beeld te krijgen:

-Openstreetmap is niet zozeer één kaart waaraan we met z’n allen werken, maar vooral één database waaruit heel veel kaarten, maar ook andere producten zoals routeerdatabases woorden

-De Open Walk Map waarnaar je verwijst is een combinatie van een actueel kaartbeeld van de OSM standard carto (zoals je die ook als standaardlaag op Openstreetmap.org ziet en die is afgeleid uit de Openstreetmapdatabase), met daarover als overlay een laag met wandelroutes die afgeleid is uit een sterk verouderde versie van de Openstreetmapdatabase

-Het hier genoemde -en onvolprezen- Waymarkedtrails.org maakt *elke paar minuten * een vergelijkbare soort overlay uit de Openstreetmapdatbase (met een wat andere opmaak) en is dus veel actueler en geeft de mogelijkheid om door te linken naar informatie of downloads van de betreffende elementen in de database

-De actuele laag van Waymarked trails is niet alleen te zien op hun website, maar ook als extra laag te gebruiken op andere websites, zoals deze fijne routeersite: http://brouter.de/brouter-web/#zoom=14&lat=51.97139&lon=4.61854&layer=Esri%20World%20Imagery&lonlats=4.583616,52.009242|4.635029,51.959235&nogos=&profile=hiking-beta&alternativeidx=0&format=geojson

-Hier komen een aantal dingen samen: (a) een interface die je oa laat kiezen uit (b) een kaartbeeld / luchtfoto etc (c) een achterliggende routeringsdatabase, hier eveneens afgeleid uit OSM en ca eens per week geactualiseerd en (d) overlays naar keuze.

-Dus als je een nieuwe weg of relatie in de OSM-database zet, dan zal je die op een dergelijke website na een paar minuten al wel zien op het standaard-osm kaartbeeld (andere lagen zoals de opencyclemap op openstreetmap.nl worden minder vaak geactualiseerd) en in de routelaag van waymarkedtrails, maar het kan dus een paar dagen tot een week duren voordat je erover kan routeren via dezelfde website

-Er zijn veel verschillende websites die OSM-functionaliteiten bij elkaar brengen, elk met hun eigen combinatie van mogelijkheden (aanmaken/inlezen gpx-bestanden, routeren over bestaande wegen / afstand meten ook zonder bestaande wegen/ delen van informatie via url’s etc).

-op http://www.openkaart.net/wandel.html heb ik links naar een aantal verschillende opties voor wandelen naast elkaar gezet, deels werk van anderen, deels producties waar ik zelf ook aan heb meegewerkt

-ik ken jullie precieze proces niet, maar kan me wel voorstellen dat er varianten zijn die je beter van dienst kunnen zijn dan www.afstandmeten.nl

-als je geen zin hebt om veel met code te rommelen (kan op zich prima voortbouwend op een paar van de sites in mijn lijstje), dan zou deze gebruiksvriendelijke versie van de Franse osm-kameraden wellicht van pas kunnen komen:
http://umap.openstreetmap.fr/nl/map/new/#14/52.0435/4.5995

-De beschikbare kaartlagen die je rechts kan kiezen geven gelijk een aardige indruk aan het palet aan verschillende kaarten op basis van OSM. Ze verschillen ook op gebied van actualiteit: de OSM-outdoors is behoorlijk actueel met wandelroutes (ca een week oude info?), de Hikebikemap is behoorlijk verouderd

Importeren is inderdaad aan veel voorwaarden verbonden en als het gaat om routes sowieso niet echt 1-op1 mogelijk (het is meer een kwestie van “vervlechten” van route-informatie in de database dan het gewoon toevoegen van een extra laag zoals in veel GIS-programma’s), maar ik ben wel benieuwd: aan wat voor soort informatie van SBB denk je?


edit: typo’s etc

ps. als je een gpx (of kml) bestand voor in bijvoorbeeld Mapsource wil hebben van de omringende knooppunten en -trajecten zoals die nu in OSM staan, probeer dan deze link eens en kies vervolgens “Exporteren”-> “Data”

http://overpass-turbo.eu/s/w3B

(en er zijn hier genoeg mensen die deze query-taal veel beter beheersen en er een nog betere uitvraag van kunnen maken :wink:

Allemaal bedankt voor de tips en uitleg. Het is mij vooral duidelijk hoeveel ik nog NIET weet! Ik zal de verschillende zaken vooral de genoemde mapsites eerst eens goed bekijken.
Afstandmeten is handig voor plotten van routes los van plannertools, al kan je wel de google planner erin gebruiken. Bij het langeafstandwandelen schiet elke planner tekort, en ook het grensfietsen ging heelvaak over onplanbare routes die ik alleen “handmatig” kon plotten op basis van de verschillende maps die afstandmeten heel handig biedt. Plus daarbij de registratie van alle soorten trainingen al dan niet gekoppeld aan een geplotte of geïmporteerde route.Die kombinatie was voor mij ideaal en elders niet te vinden… maar inmiddels misschien wel.

Als ik me beter ingewerkt heb kom ik terug

In de combinatie van zowel automatisch routeren als handmatig kunnen intekenen en exporteren naar gpx is afstandmeten.nl inderdaad wel zeldzaam voor zover ik weet.

Dank in ieder geval voor het oplossen van het mysterie van de bron bij het routeren bij afstandmeten.nl, want daar kwam ik aanvankelijk geen wijs uit : bij een route voor voetgangers wilde ie niet routeren over wandelpaden die al lang in OSM staan en ging ie wel over wegen waar je helemaal niet mag komen (-:
Komt overeen met wat ik -na het lezen van je post- op de betreffende route zag op maps.google.nl

Ik zat voorheen ook vaak met het probleem dat er geen router was die deed wat ik wilde en heb eindeloos puntjes geklikt in Ozi (ik vind iets nogal snel een pad, soms tot onvrede van mijn tochtgenoten ;-), maar de hiking-optie in de brouter.de doet het wel erg goed in combinatie met de steeds beter gevulde OSM-database. En voor fietsen is die met de trekking-optie door invoer van genoeg tussenpunten ook wel te porren voor obscure paadjes.

En als er toch een pad ontbreekt kan je het zelf aanvullen en kan je en binnen 1 tot 7 dagen over routeren ((-;
Maar voor netwerkontwikkeling met nieuwe paden die er in het veld nog niet zijn heb je toch altijd een andere optie nodig, aangezien die zomaar in de OSM-database mogen (hoogstens als “proposed” als het formele planproces ver genoeg en verifieerbaar is, maar dan zullen routers deze weer niet gebruiken)

Overigens ook leuk ivm het zowel kunnen inladen als zelf tekenen van gpx-bestanden etc (alleen weer geen OSM-wandelroute-overlay):
https://app.map5.nl/kadviewer/

edit: typo’s

Ik maak gebruik van http://www.wandermap.net en https://www.bikemap.net
Bij de laatste kun je ook en GPX file uploaden en daarna aanpassen.
Wegen routeren prima maar je kan ook een weg door het veld tekenen.
Hoogtemeters zijn redelijk accuraat.

Als ik het goed begrijp zit het zo:

  • De OSM is een kale ondergrond met daaroverheen een aantal objectlagen op basis van de OSM database.

  • Dat geheel wordt bijgehouden door de OSM-community en gepubliceerd, waarbij er wel een soort van kwaliteitssysteem geldt

  • Vervolgens gebruiken personen en organisaties dat als basis voor hun doel, waarbij zij er zelf weer een of meer lagen overheen leggen, die dus niet tot de OSM behoren; Bijvoorbeeld de Open Cycle Map, de Open Walk Map en WaymarkedTrails

  • Die toepassingen kunnen dan ook weer door hun eigenaar beschikbaar gesteld worden voor weer andere toepassingen (in mijn geval Afstandmeten.nl), maar die laatste zijn dan wel weer afhankelijk van de tussenorganisatie: als die het niet bijhoudt houdt het op.

  • Een wandelknooppuntennetwerk is dus zo’n extra laag die niet in de OSM zelf wordt opgenomen. Wel de paden, maar niet de markeringen en routes.

  • Dus als ik wandelpaden wil toevoegen moet ik in de OSM zijn; als ik knooppunten en wandelroutes wil toevoegen moet ik bij de tussenorganisatie zijn die die laag beheert en publiceeert. Import in de OSM is daarvoor niet van toepassing.

Korrekt?

Nee.
OSM is één grote platte database waar alles in zit.
Zeg maar alles buitelt door elkaar en dat lijkt nog wel eens tot complicaties.
Maar zowel de wegen, de gebouwen, de vlakken met landgebruik, de diverse routerelaties en nog veel meer zit in OSM. Het is 1 laag.
Dus als je wandelnetwerk wilt inleggen, doe je dat in OSM, mis je nog een weg of een pad, dan kun je dat gelijk “meepakken”.
Knooppuntnetwerken worden opgezet als zogenaamde relaties.
Je hebt een netwerk relatie en alle knooppunten en alle routes van dat netwerk worden lid gemaakt van zo’n netwerk relatie
Vervolgens wordt op de knooppunten een speciaal kenmerk gezet, een tag in OSM termen, die aangeeft dat het een knooppunt is en ook welk knooppunt.
Tussen de knooppunten worden dan routerelaties ingelegd, telkens van 1 knoop naar een andere knoop. Een routerelatie is niet meer dan een lijstje met wegID’s, een volgordenummer een eventuele rol van die weg. De editor vertaalt die wegID’s naar de wegnamen, dus bij het inleggen zie je wegnamen, mits de weg een naam heeft.
Je hoeft dus nergens aan te kloppen, je kunt direct starten met een netwerk in te leggen.

Wat veel kaartaanbieders doen, is een export van de OSM database maken, vaak gelijk ook een extract omdat delen van de database niet interessant zijn, en dat extract op een eigen server zetten. Dat heeft het voordeel dat je alles in eigen hand hebt, maar het nadeel dat je geregeld moet verversen.
En dat is kennelijk bij Open Walkmap mis gegaan. Iemand of een groep heeft dat initiatief genomen en na een tijdje wordt afgehaakt en dan blijft er iets over dat geheel verouderd is.
Ook splitsen veel aanbieders de routes en de rest van de kaart, zodat ze de routes kunnen presenteren tegen diverse kaartlagen.

Er zijn momenteel 3 editors voor OSM: JOSM, ID en Potlach
JOSM is de meest uitgebreide editor en kan alles met OSM doen, er zit zoveel in, dat veel mappers, waaronder ik, lang niet alle mogelijkheden kennen. JOSM is ook de enige editor die routerelaties compleet kan bewerken, van inleggen, via aanpassen naar eventueel verwijderen. Voor JOSM is altijd een installatiehandeling vereist, welke versie je ook kiest, er zal altijd iets op je pc of lap geïnstalleerd moeten worden. En zoals altijd bij een complexe editor, vereist JOSM zeker in het begin nogal wat leerwerk.
ID en Potlach werken online, je kunt ze direct vanuit de online OSM kaart starten. Ze zijn beperkter in de mogelijkheden en wat routerelaties betreft, zijn ze beperkt. Je kunt er wel een routerelatie mee inleggen, maar fout herstel, volgorde verandering, etc is niet mogelijk of zeer lastig. Als je serieus met routes aan de gang wilt, is naar mijn idee, JOSM de enige keus.

Ik ben zelf een mapper, die zich veel met knooppuntnetwerk bezig houdt, vooral fiets, maar ook wandel en inmiddels heb ik ook de nodige ervaring hierin; ik werk sinds maart 2015 voor OSM en ongeveer vanaf die tijd ook met de knooppuntnetwerken.

Voor de knooppuntnetwerken wandel en fiets heeft een mapper VMarc een controletool opgezet, die om de 2 uur ververst en de fouten laat zien, die er op dat moment zijn. Bij VMarc wordt telkens een extract van de OSM database ingeladen waar hij vervolgens zijn controles op los laat. http://osma.vmarc.be/nl/overview

Aha! Dus als ik een bestaand netwerk wil uitbreiden, moet ik aanhaken bij de bestaande netwerkrelatie.
Meer domme vragen:
Zijn alle knooppunten van bv waymarkedtrails dan lid van één netwerkrelatie?
Hoe weet ik welke dat is?

Je kunt het beste op VMarc, http://osma.vmarc.be/nl/overview kijken, dan bovenaan op NL Wandelen klikken en dan krijg je een lijst van de netwerken, die momenteel in NL OSM zitten.
Voor elk netwerk is een kaart beschikbaar en een lijst met knopen en routes.
Een echt handige kaart om de verschillende netwerken te laten zien is er niet.

In JOSM zelf kun je aan de kenmerken van de knopen en de routes zien van welk netwerk ze lid zijn.

Er zijn een aantal regeltjes waaraan de knooppuntrelaties moeten voldoen en waar VMarc op controleert, alleen zijn die regels niet heel erg helder in een Wiki beschreven.

Het wordt me steeds duidelijker!
Ik zie de omringende netwerken die ik ken daarin staan. Ik kom ene Multimodaal heel vaak tegen!
Vanavond JOSM maar eens installeren. Hopelijk lukt dat onder Windows.

JOSM draait gewoon onder Windows. Het is wel een Java programma, dus je moet wel de Java runtime geïnstalleerd hebben. Maar dat is eigenlijk standaard.
Op https://josm.openstreetmap.de/ vind je diverse varianten van JOSM
Zelf gebruik ik de Windows installer, die kun je gewoon uitvoeren en eigenlijk gaat alles vanzelf

Kijk ook eens in dit topic https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=53710 gericht op mappers, die starten met JOSM

In aanvulling op de tip van Dick (Vmarc is inderdaad heel erg handig als je de totale netwerkkaart van een bepaald netwerk wil zien):
als je van een specifieke weg / knooppuntverbinding wilt weten tot welk(e) netwerk(en) die behoort dan kan je voor het gebied rond Zuidplas waar jullie aan de gang gaan de overpass-query (opvraging uit de OSM-database) gebruiken uit een van de bovenstaande berichten ( http://overpass-turbo.eu/s/w3B ) en de betreffende link aanbklikken.

Onder “relations” kan je dan zien tot welke netwerk(en) de betreffedende link *in OSM * hoort.

Een andere manier is:
(1) is Waymarkedtrails op een oranje traject klikken
(2) rechtsboven op "relation xxxx"klikken (linkt door naar OSM.org)
(3) bij “onderdeel van” zie je van welke netwerken deze relatie lid is (of als je geluk heb iets hoger als de operator expliciet is getagd in de relatie)

Dat “in OSM” cursief omdat we wel wat grensschermutselingen hebben gehad die ook voor jullie relevant kunnen zijn:
bij het uitrollen van nieuwe netwerken zijn de bordjes van bestaande netwerken in het veld soms “omgekat” door de nieuwkomer -met een behoorlijke territoriumdrift, ik vermoed een andere uitvoerder?-

Dat maakte het voor ons mappers niet makkelijker, maar we hebben OSM zo goed als mogelijk naar de situatie in het veld aangepast. Vervolgens zijn we weer een stap teruggezet toen mappers -met op zich goede bedoelingen- de netwerkindleingen weer zijn gaan wijzigen adhv van een website met knooppuntnetwerken die weer niet overeenkomt met de situatie in het veld…

De meest zekere bron is det tag “operator” of “operator:rwn” daar zijn we het “merk” van de knooppuntpaaltjes en verbindingen mee gaan taggen en die zijn als het goed later niet foutief ingedeeld.

Heb ook nog een berg foto’s van veldwerk die ik nog in Mapillary wil plaatsen nu ze daar beter om kunnen gaan met foto’s die ver uit elkaar liggen.

(heb inderdaad wel eea aan werk voor wandelknooppunten gedaan in de regio, net als oa A67-A67 en Johan. Ben daarbij -net als velen- enorm op weg geholpen door Dick en A67-A67 die allebei de kwaliteit van de invoer scherp in de gaten houden :wink:

@multimodaal Bedankt voor de nuttige info. Ik ben helaas bang dat door het toevoegen van het wandelknooppuntennetwerk Zuidplas (vanaf april, als de vergunningen op tijd binnenkomen) er weer eea zal veranderen in de al ge-OSM-de omliggende netwerken Gouwe-Wiericke, Rijn en Veenstreek, Krimpenerwaard en Hof van Delfland. Ook al omdat die zich behoorlijk op het terrein van Zuidplas hadden gewaagd, en bepaald niet op de beste manier!

Voordelig is dat alle wandelknooppuntnetwerken nu naar Staatsbosbeheer zijn geschoven en in één systeem worden bijgehouden: Routebeheer. Routebeheer geeft ook veldfoto’s van de knooppunten! Na de uitrol gaan wij de hele bubs nog een keer nalopen, met name ook de aansluitingen met de omgevende gebieden, en zorgen dat Routebeheer helemaal klopt met de feitelijke situatie. Routebeheer kan ik zelf niet wijzigen, maar wel raadplegen en mutatieverzoeken inschieten.

Om te voorkomen dat ik als een van die op zich goedbedoelende maar clueless mappers de onvermijdelijke beginnersblunders maak en juist daardoor de echte mappers veel herstelwerk bezorg, zou ik het liefste een samenwerking starten. Ik kan vanuit het veld en Routebeheer de gegevens leveren op de manier die het voor ervaren mappers mogelijk maakt ze zonder eigen veldwerk in te voeren.
Daarna zie ik het resultaat “vanzelf” weer omdat ik dagelijks gebruik maak van op OSM gebaseerde mapsites (dankzij de tips hier nu waymarkedtrails naast afstandmeten).

Is dat een werkbare optie?

(ik heb JOSM inmiddels geïnstalleerd en ben het een beetje aan het ontdekken, maar dat is niet echt makkelijk, ik zou vooralsnog geen enkele wijziging durven doorvoeren!)

PS1 Ik heb de exacte (omgelegde) route van de LAW6a (aka Oeverloperpad aka Grote Rivierenpad) door Zuidplas, Zevenhuizen en het Bergsche Bos. Heb ik in MapSource en als gpx (mbv Afstandmeten.nl). Op waymarkedtrails zie ik dat daar nog stukken van ontbreken, terwijl die in het veld nu weer goed gemarkeerd zijn!

PS2 Ik heb de ontwikkelaar van afstandmeten.nl gevraagd om waymarkedtrails als wandelkaart te gebruiken, en hj heeft dat uinmiddels gedaan! Op http://www.afstandmeten.nl/ heet het knopje nog steeds OpenWalk maar er zit nu de wandelvariant van Waymarkedtrails achter, kompleet bijgewerkt!