Open source foto database

Is er een opensource foto database, waar je foto’s van nodes in kan plaatsen.
En op de node een tag kan geven naar die foto.

En zo onder dezelfde licenties valt, zoals openstreetmap werkt.

Met passende tag
source foto=url

Je kan dit met https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page. Deze wordt ook gebruikt door wikipedia. Bij mijn weten worden die foto’s mits het gebruik van image=url bv in www.openlinkmap.org getoond. Kijk bijvoorbeeld naar http://www.openlinkmap.org/?zoom=17&lat=51.07817&lon=4.42554&layers=BFTTTTT en klik op de cirkel op de Sint-Pieterskerk.

Voor historische gebouwen worden ze ook in http://geschichtskarten.openstreetmap.de/historische_objekte/translate/nl/index-nl.html gebruikt.

Vorige maand liep er een campagne op Wikidia om zo veel mogelijk foto’s van historische gebouwen toe te voegen. Je kan dit nog steeds doen via de upload links op de gemeentelijke pagina’s onder https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Lijsten_van_gemeentelijke_monumenten_naar_gemeente

Het gaat mij niet alleen om historische gebouwen/elementen, maar ook andere elementen.

Er is geen enkele verplichting om enkel historische gebouwen op wikimedia te plaatsen. Er wordt enkel gevraagd om geen foto’s van “jonge” prive woningen te plaatsen. Er worden bijvoorbeeld ook natuurfoto’s of gewoon landschapsfoto’s geplaatst.

Via openlinkmap kan je alles dat een image tag heeft aanklikken en de foto bekijken. Tenminste als de foto op wikimedia staat.

Wie modereert die datastroom ? Het moet denk ik niet op Google gaan lijken.

ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, Hendrik. Het gaat hier op statische beelden, geen google streetview-achtige toestanden. Je kan dit niet op de “standard” kaart bekijken. Enkel op websites die de image tag interpreteren en daar iets mee doen. Daar is IMHO niets mis mee.

Hoi Escada, simpel dat niet ieder beeld goed is, waarbij ik uitga van foto’s of deugt die aanname niet ? In Google kun je ongemodereerd alles kwijt ! Waar of hoe zie je de beelden dan, achter een link ?

Ook hier is er geen moderator, net zoals op wikipedia. Daar lijkt men er toch ook geen probleem van te maken. Het is ook mogelijk dat iedereen steeds weer zijn foto bij de image tag kan plaatsen. Net zoals bij andere tags kan je hier een “edit-war” starten, dat heb je nu eenmaal met dit soort projecten waar niemand en iedereen “baas” is.

Als je wil weten hoe het werkt, kijk dan gewoon even op de kaarten zoals ik hierboven heb beschreven.

Is het echt nodzakelijk dat de hele database een compatible licentie heeft? Soals jij de auteur van jouw fotos bent, kan jij ieder soort van licentie voor hen gebruiken. Ik zie er geen problem b.v. med Panoramio of Flickr.
Hebben we een tag voor een licentie? Wanneer niet, schrijf een “note” dat jij de auteur van de foto bent en een licentie geeft voor het gebruik me OSM.

Ik denk dat je hier twee dingen moet onderscheiden. Er is database-informatie, die aangeeft waar iets een foto van is, wanneer en vanuit waar het is genomen, etcetera, en er zijn de foto’s zelf. Die database-informatie is bij voorkeur onder een compatibele licentie. De foto’s kunnen dan nog gerust onder een andere licentie staan, met in de database enkel een verwijzing naar waar de foto staat in plaats van de foto zelf.

Je kan niet zo gemakkelijk een website bouwen met een kaart en foto’s met verschillende licenties. Vandaar dat openlinkmap en geschichtskarte eisen dat de foto’s die getoond worden dezelfde (of combatibele) licentie hebben als OSM. Openlinkmap toont zelfs enkel foto’s die op wikimedia staan.

Ik heb nogal wat plaatjes van punten, borden (ook sbb), bruggetjes, oversteek gemaal, allemaal zaken die een track leuk maken avontuurlijker en toeristisch.

Het ging er mij om dat als ik een node een tag geef met een url, dat iedereen die foto kon gebruiken, dus andere zonder zich veel vragen te moeten stellen, mag ik, etc. die als popup op zijn eigen kaart kan laten zien. Gewoon vrijelijk gebruiken.
Ik dacht als er een plek is waar ik kan uploaden dat vrij is, voila.

Ik kwam deze term tegen
http://www.openstreetphoto.org/
Helaas weinig up to date info en werkende links.

Ook interessant:
http://www.opentrailview.org/about.html
Zie:
https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/2013-November/068597.html

Edit: Voor Nederland “Some assembly required.” :smiley:

Escada, t heeft even geduurd, als ik je link naar de fotos volg kom ik zonder aandeel in de fotos mijn eigen naam tegen. Via OSM neem ik aan ? De volgende vraag is wat of welke definitie wordt er gebruikt voor historische gebouwen ?

De website “geschichtskarte” is inderdaad volledig gebaseerd op osm data. Alles met heritage of historic tag wordt speciaal voorgesteld. Voor een volledige uitleg, zie het linkse van de 2 vraagtekens rechts bovenaan de kaart
Voor openlinkmap gelden andere regels: alles met openingsuren, wikipedia artikel, image, url tag, enz. krijgt een cirkel waarop je kan klikken