Ontbrekende residental area

Hoi allemaal,

Dit is mijn eerste post voor dit forum. Ik ben nu ongeveer een jaar geleden begonnen met kaarten maken en ben nu bezig om met Mapnik een poster op A0 te maken voor een redelijk groot gebied. Ik wil hiervoor woonbebouwing laten zien en gebruik daarvoor landuse=residential. Ik mis echter een aantal plaatsen. O.a.

Anna Paulowna
Borger
Emmeloord
Haarlem-noord
Sneek
Zaanstad
Zeewolde

Ik heb een kaart gemaakt waarmee ik een poging doe om deze otbrekende gebieden (rode gaten) te laten zien. Zie https://docs.google.com/file/d/0ByEbCM7hSTp_WDY1TXIzcFRrSmM/edit?usp=sharing.

Is dit een bekend probleem? En is het mogelijk om deze gebieden toe te voegen?

Groeten, Ed

Ja dat is een bekend probleem waarmee ik ook met mijn OFM kaart mee te maken heb. Sommige mappers menen zomaar die residential areas te kunnen verwijderen of doen dat onbewust tijdens het mappen. Nu zijn die areas (geimporteerd van AND) ook wel erg grof en kan ik me voorstellen dat die verwijderd zijn.
In het http://nationaalgeoregister.nl vind je veel data mbt de bebouwde komgrenzen, misschien is dat iets om in OSM op te nemen ipv de residential landuse van AND?
Bv die van de Provincies Utrecht en Gelderland vallen onder Public domain, dus die zouden geimporteerd mogen worden.

Overigens kan ik jouw kaart niet goed interpreteren, ik zie dat heel West Vlieland rood is?

Nog een opmerking:
Soms zitten die grenzen er nog gewoon in bv bij Sneek:
http://nominatim.openstreetmap.org/details.php?place_id=22512109

Daar is alleen de landuse=residential tag weggehaald. Ik weet niet met wat voor programma je kaart maakt, maar die zou je mbv een script aan jouw data (nb: niet op osm) kunnen toevoegen:
bv AND_c = 10005047 & name = Sneek → add landuse=residential

Ja je hebt gelijk dat mijn kaart verre van perfect is. Vlieland (en andere gebieden) zijn ook rood. Voor een deel komt dat denk ik door het zoom-niveau. Ik gebruik de Mapnik met de OSM style sheets. Voor deze kaart is de zoom automatisch bepaald obv de bounding box.

Waarom zou ik de data niet aan osm moeten toevoegen?

Ik dacht zelf om de gebieden aan te maken in JOSM. Denk je dat het volgende zou kunnen werken?

  1. extract met Osmosis alleen landuse
  2. gaten vullen met residential area
  3. nieuwe ways uploaden naar osm

Ik weet alleen niet goed welk gebied ik moet ‘uitsnijden’. Ik neem aan dat water bijvoorbeeld niet ook als residential area mag worden gemaakt.

Groeten, Ed

Natuurlijk mag je de ontbrekende gaten vullen, mits je dat netjes doet (overigens, de meeste residential polygonen die al in OSM zitten zijnverre van perfect, dus een verbetering heb je al snel bereikt). Dus idd water e.d. zo goed mogelijk vermijden (al ontkom je er niet aan dat er bv een stadsgracht binnen het residential valt) en geen overlap met andere vormen van landuse zoals industriegebieden of parken. Wat ik bedoel met niet zomaar aan osm toevoegen is bv de polygoon van http://nominatim.openstreetmap.org/details.php?place_id=22512109
Ik zou bv niet landuse=residential er aan toe te voegen en die weer te uploaden zonder de grenzen aan te passen (iemand heeft die waarschijnlijk verwijderd om een bepaalde reden). Je zou o.m. eerst dat stuk industriegebied in het westen eraf kunnen halen. Zou mooi zijn als je dat voor een aantal grote witte vlekken kunt doen, maar je bent dan wel een tijdje bezig.

Nog een ding waar je op moet letten, ik zou geen name=plaatsnaam aan zo’n landuse=residential polygoon toevoegen, anders krijg je dubbele namen op de kaart.
De plaatsnaam wordt immers al gerenderd middels de place nodes en de admin_level boundaries.

Ok, Ik ga dit eens proberen. Ik zal eerst eens kijken naar een voorbeeldgebied en ga dan eerst eens kijken of ik Emmeloord erin kan krijgen.

Groeten, Ed

Ik heb een paar dagen geleden in Emmeloord net wat landuse=industrial aangepast/verschoven, want er waren een paar woonstraten die er niet meer onder vielen.
Dan vraag je je af waar leg je die lijn neer.
Was al wat meer aan het lezen.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Key:landuse#How_to_map

Conclusie van mij was residential kan je niet gebruiken als bebouwdekom grenstag.
Wegen binnen een residential zijn highway=residential, tenzij wegen path,track,footway,cycleway,service.
Meerdere residentials vormen een buurt.
Ik vroeg me dus af of er meer met multipolygonen gewerkt zou moeten worden.

The extent of the area should mark the boundary of known residential use, not the extent of the whole town or village, where they are not identical.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:landuse%3Dresidential

Zo staan er hier en daar schoolgebouwen en winkels/retail.

Bij mijn weten heb ik niet Emmeloord verwijdert :wink:

De multipolygon methode is natuurlijk het mooist, zo kan je grote stukken niet-residential landuse als inner polygons binnen een bebouwde kom mooi renderen. Zie bijvoorbeeld Soest, niet perfect maar het is al een idee
http://www.openstreetmap.org/browse/relation/1819085

Hoi Allemaal,

Ik heb net residential area toegevoegd aan Emmeloord. Ik heb ervoor gekozen om het gebied aan te laten sluiten aan ander landuse/water. Daardoor zijn het meerdere polygonen geworden. Ik heb de tags: landuse=residential en layer=-1 meegegeven.

Groeten, Ed

En ik heb zojuist Sneek angepast: http://www.openstreetmap.org/browse/way/6340643.

Groeten, Ed

Goed bezig Ed,
Misschien zou je bij de kleinere polygonen in Emmeloord nog evt een wijknaam aan kunnen toevoegen?
Zie het kaartje op http://nl.wikipedia.org/wiki/Emmeloord#Huidige_Wijken

Ik had dat kaartje van Emmeloord ook gezien. En die wijknamen laat ik graag aan iemand over die Emmeloord beter kent. Voor mij is het een beetje gissen of mijn polygonen de wijkindeling volgen.

Groeten, Ed

Heb net Zeewolde aangepast. Deze residential area was reeds aanwezig maar niet goed getagd. Key:landuse=residential, Value:layer=-1. Nu netjes twee tags van gemaakt.

Groeten, Ed

En Haarlem is toegevoegd. Dit is voorlopig mijn laatste residential area fix. De rest laat ik nu even zitten. Dus wie wil kijken naar:

Anna Paulowna
Borger
Zaanstad

Graag…

Groeten, Ed

Je hebt ook de CBS wijk en buurtgegevens

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/nederland-regionaal/publicaties/geografische-data/archief/2013/2013-2012-b68-pub.htm
Er zal vast ook een wms/tms layer zijn die je over josm kan liggen.
Of dat je de shape file kan gebruiken.

Er is toch een verschil tussen landuse=residential en de grenzen van wijken en buurten of de bebouwde kom.
Wijken en buurten grenzen worden vastgesteld door de Gemeenten.
En kunnen ook landuse=industrial bevatten.

Mijn inziens kan je geen wijk/buurtnamen aan polygonen landuse=residential hangen.

@Ed Borger zat er wel in maar op een of andere manier ontbrak er iets aan die tag (net als bij Zeewolde) :wink:
Is nu hersteld: http://www.openstreetmap.org/browse/way/180957599

@Allroads, ik zie het bezwaar niet, als de exacte grenzen er nog niet in zitten en die polygoon komt grotendeels overeen met de wijk, mag je er toch een wijknaam aan hangen? Beter iets dan niets.

:frowning: