Omtaggen highway + man_made=dyke naar embankment=dyke

In Nederland zijn er 330 gevallen getagd met highway=* + man_made=dyke (en vaak ook nog met embankment=yes).

De tag embankment=dyke begint wereldwijd en ook in NL (en niet alleen door mij) ingebruik toe te nemen. Hiermee wordt met 1 tag duidelijk dat de weg op een verhoging ligt en dat het om een dijk (met een primaire rol in de waterverdediding) gaat.

Is het prima als ik alle gevallen van highway=* + man_made=dyke omtag naar highway=* + embankment=dyke om de tagging gelijk te trekken?

Mee eens, man_made=dyke is volgens mij bedoeld voor de dijk zelf (als los ingetekend object)

Wordt dit gebruik niet bewerkstelligt door de een of andere editor ? Het zal wel aan de vertaling liggen, maar een dyke is strutureel als waterkerend element opgezet.
Terwijl een embankment, wal, ook natuurlijk kan zijn, bv de oostelijke Limburgse Maasoever, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Of de langste rug van allemaal, de …
Is het toenemend gebruik dan ook steekhoudend als norm ? Of lopen we hier slechts vooruit door een grote dichtheid aan nodes ? In Africa zullen ze er niet op letten.

Niet helemaal. Kijk maar eens naar de omschrijving van embankment. Die omschrijft een embankment als een verhoging van bijvoorbeeld een weg of spoorbaan, ongeacht of die verhoging een dijk is waar een pad over loopt.

Je hebt overigens ook man_made=embankment daar die is net als man_made=dyke voor losse objecten, Hier gaat het om embankments gecombineerd met wegen.

Mee eens, maar dan zou ik wel even controleren of de dijk inderdaad ook los is ingetekend.

Top, zal ik doen

Heb alles omgetagd. Er zijn een paar gevallen waar ik twijfel of het wel een dijk is en niet gewoon een embankment=yes.

  1. https://www.openstreetmap.org/way/157719621 (Friesland)
  2. https://www.openstreetmap.org/way/632249488#map=17/52.60052/5.36844 (Marker wadden) en nog een paar in de omgeving(zie ook onderstaande overpass link)
  3. https://www.openstreetmap.org/way/1013070388 (Groningen) en nog een paar in de omgeving

Overpass: https://overpass-turbo.eu/s/1i4g

Iemand die die vraag kan beantwoorden die de situatie iets beter kent?

Goede actie!

Deze ken ik wel, heb het net aangepast.

Hi Cartographer, de Marker Wadden is sinds 5 jaar al door zoveel mensen met Id aangeraakt dat ik het niet meer kan zien. Maar de basis is de gedachte dat er slechts aangelegde dijken te zien zijn, anders waren de eilanden er niet eens. Dat er ook paden op liggen, tja door de bagger mocht/kon je er niet lopen en niet iedereen kan met een slib slee overweg nou ja op Waes na, maar die probeert alles.
Staan daar trouwens wel, G12 jes, ik zie veel Footways waar ik aan paden denk.

Langs de Maas zijn er de laatste jaren ook fiestpaden op dijken bijgekomen, bv. bij Maaspark Ooijen-Wanssum.

Als voorbeeld de Boltweg (830333385, fietspad met toelating voor bestemmingsverkeer) of fietspad bij Broekhuizenvorst (893983509).
Waarschijnlijk zijn deze allemaal nog niet getagd met embankment=dyke.

Soms zijn de dijken breed en glooiend, maar ze zijn te herkennen aan de hectometerpaaltjes van het waterschap.
Ze liggen langs de Maas, maar ook langs de nevengeulen.