Tespit ettiğiniz ya da tahmin ettiğiniz şüpheli düzenlemeleri/vandalizmleri ve onaylanmamış içe aktarımları burada rapor edebilirsiniz.
Ayrıca büyük veya yanlış değişiklik setlerini geri döndürmek için buradan yardım alabilirsiniz.
Tespit ettiğiniz ya da tahmin ettiğiniz şüpheli düzenlemeleri/vandalizmleri ve onaylanmamış içe aktarımları burada rapor edebilirsiniz.
Ayrıca büyük veya yanlış değişiklik setlerini geri döndürmek için buradan yardım alabilirsiniz.
OSM Türkiye Telegram grubunda da birçok kez yanlış/zararlı değişiklikleri konuşulan bir şahsın, hatalı değişikliklerinin ve geçmişten bugüne engellenen tüm hesaplarının tek bir yerde listelenmesinin bu kişinin gelecekteki değişikliklerini fark etmeyi, izlemeyi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Bu nedenle aşağıdaki mesajı yazıyorum.
https://whosthat.osmz.ru/ 'den göründüğü ve OSM Türkiye Telegram grubunda konuşulduğu kadarıyla bugüne kadar seçtiği kullanıcı adları şunlar:
Ayse Sagır, ahmet sagir, TheAhmet, Ahmet Sağır Offical, Koruma Ahmet, TheAhmet 2, Koruma Ahmet 2, Adana Mersin Tayfa, Fang uns, Zen’s Simple Creative, Zen’s Tips Workshop, Kaburgacı Yaşar Usta, Kaburgacı Yaşar Usta Türkiye, Kaburgacı Yaşarı, Üçü Bir Arada
Kişinin değişiklikleri incelenirse neredeyse tüm değişikliklerinin Türkiye’deki ulaşım ağı ile alakalı olduğu(çoğunlukla karayolu, nadiren demiryolu), genellikle proje aşamasında, inşaat aşamasında veya yeni açılan yollar olduğu kolaylıkla görülüyor. Yeni açtığı hesaplarda da eski hesabından düzenlendiği yolları düzenlemeye devam ediyor. Ayrıca değişiklik setleri incelendiğinde tüm değişiklik setlerinin içerdiği bilgiler de bu kişinin düzenleme örüntüsünü kolaylıkla belirlenebilir hale getirmekte, bunları açıkça yazmıyorum. Değişiklik setlerine bakınca kolaylıkla fark edilebiliyor.
Eklediği verilerin kaynağını kesinlikle paylaşmıyor. Verileri Yandex’ten alıyor olabileceği, projelerin ÇED raporlarından alıyor olabileceği yorumları Telegram’da dile getirilmişti. Bu kişinin eklediği verilerin kaynağı belirsiz. Değişikliklerine yazılan hiçbir yoruma ve kendisine gönderilen özel mesajlara cevap vermiyor. Bugüne kadar bu kişinin farklı hesaplarına birden çok kez mesaj yolladım. Sadece bir kez(Koruma Ahmet hesabından(userid:21714599)) cevap yazdı. 3 Temmuz 2024’te gönderdiğim “Selam. Ayse Sagır ve ahmet sagir adlı Openstreetmap hesapları da size mi ait?” mesajıma 28 Temmuz 2024’te tek kelimelik bir cevap yazdı. “evet” dedi. Bir daha da hiçbir mesajıma cevap vermedi. iD editör kullandığı için kendisine gönderilen mesajları görmediğini sanmıyorum. Mesajları okuduğunu düşünüyorum. Ama cevap vermiyor.
Geçmişten bugüne (bulabildiğim kadarıyla) engellenen hesapları şunlar:
(userid:20108253) TheAhmet | OpenStreetMap TheAhmet blocked by woodpeck | OpenStreetMap (Eski kullanıcı adı Ayse Sagır)
(userid:21694462) ahmet sagir | OpenStreetMap ahmet sagir blocked by woodpeck | OpenStreetMap
(userid:21714599) Koruma Ahmet | OpenStreetMap Koruma Ahmet blocked by SomeoneElse | OpenStreetMap
(userid:22310931) Adana Mersin Tayfa | OpenStreetMap Adana Mersin Tayfa blocked by marczoutendijk | OpenStreetMap
(userid:22442772) Fang uns | OpenStreetMap Fang uns blocked by marczoutendijk | OpenStreetMap
(userid:22546243) Ahmet Sağır Offical | OpenStreetMap Ahmet Sağır Offical blocked by trigpoint | OpenStreetMap (Eski kullanıcı adı ahmet sagir)
(userid:22682357) TheAhmet 2 | OpenStreetMap TheAhmet 2 blocked by Fizzie-DWG | OpenStreetMap
(userid:22838500) Koruma Ahmet 2 | OpenStreetMap Koruma Ahmet 2 blocked by marczoutendijk | OpenStreetMap
(userid:23065213) https://www.openstreetmap.org/user/Zen’s%20Simple%20Creative Zen's Simple Creative blocked by SomeoneElse | OpenStreetMap
(userid:23180771) https://www.openstreetmap.org/user/Zen’s%20Tips%20Workshop Zen's Tips Workshop blocked by trigpoint | OpenStreetMap
(userid:23116875) Kaburgacı Yaşar Usta Türkiye | OpenStreetMap Kaburgacı Yaşar Usta Türkiye blocked by Glassman | OpenStreetMap (Esk kullanıcı adı: Kaburgacı Yaşar Usta)
(userid:23169156) Kaburgacı Yaşarı | OpenStreetMap Kaburgacı Yaşarı blocked by Glassman | OpenStreetMap
(userid:23327461) Üçü Bir Arada | OpenStreetMap Üçü Bir Arada blocked by SomeoneElse | OpenStreetMap
Ve düzenlemelerine devam ettiği son hesabı: Spielroute. Bu hesabı şu anda açık. Engelli değil. Spielroute | OpenStreetMap (userid:23478752)
Yanlış düzenlemelerine farklı hesaplarından birkaç örnek vermek gerekirse aşağıdaki değişiklikler verilebilir. Eski hesaplarında yanlış düzenlemeleri daha fazlaydı. Yeni hesaplarında bu kadar bariz hatalar yapıyorsa bile ben fark etmedim. Eskiden havaalanındaki uçakları building=airport etiketi ile çizdiği bile olmuş. (Bu şu ilkeye aykırı:Good practice - OpenStreetMap Wiki):
İstanbul havaalanı otoparkını, gerçekte bulunmayan bir YHT istasyonuna çevirmişti: Way: 1214421295 | OpenStreetMap
Bir katkıcının eklediği turn:lanes etiketlerini silecek şekilde yolu düzenlemişti:
vs. vs.
Hesaplarındaki değişiklikler incelenirse daha fazla hatalı düzenlemesini bulmak da mümkün. Türkiye’deki son değişiklikleri inceleyen katkıcıların, bu kişinin değişikliklerini özellikle takip etmelerinde yarar var(son hesabı Spielroute Spielroute | OpenStreetMap (userid:23478752)).
I also noticed the activity of this user … He messed up my own update regarding the Sincan-Ayaş-Nallıhan-Mudurnu-İstanbul yüksek hızlı demiryolu. This railway is currently in proposed status, but he added a tag construction:railway=rail in Changeset: 176679958 | OpenStreetMap