Okok a XII kerületi ortofotó felhaszálhatóságának megszűnése mögött - rákérdezzünk újra?

Ez az oldal említést tesz egykor elérhető Bp XII. kerületi ortofotókról:

Budapest XII. kerület

Korábban Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Városrendezési és Főépítészi Irodájának vezetője hozzájárulását adta, hogy a nyivános térinformatikai rendszerükben megjelenő ortofotót felhasználjuk térképszerkesztésre: http://minerva.bp12ker.hu/ A rajzok forrásához írjátok: source=Budapest XII. kerület ortofotó 2013

Ez a lehetőség sajnos megszűnt.

2018 októberében került bele a wiki-be a lehetőség megszűnése (lást itt). Tudunk-e többet arról, miért szűnt meg? Ha esetleg azért, mert a kerület vezetése nem volt nyitott az adatok OSM-ben való felhasználása felé, tehetnénk egy újabb próbát esetleg. Volt változtás a kerület élén, lehet az új vezetés nyitottabb.

Persze sok más ok is elvezethetett a megszűnéshez, amit az új vezetés esetleges nyitottsága nem fog orvosolni. Ha nem ez a helyzet, és érdemes érdeklődni, írok egy emailt nekik. Gondoltam megérdeklődöm itt előtte, mielőtt belevetem magam az önkormányzati kommunikációs/bürokratikus labirintusba.

Emlékeim szerint átkerültek a képek a Közúthoz, és onnan nincs engedély, de meg lehet kérdezni az önkorit, vélhetően ezt fogják mondani. Azt nem tudom, hogy a képeknek ki a szerzői jogi tulajdonosa.

Okés, köszi az infót! Írtam nekik, ha van érdemi visszajelzés, szólok.

Jött válasz:

Hivatalunk rendelkezik 2023-as felvételű ortofotó fedvénnyel, melyet a hivatal honlapján található térinformatikai rendszerünkön megtalálhat.

Szerződésünk értelmében nem látunk arra lehetőséget, hogy oktatási célon, vagy saját megrendeléseinken kívül ezt harmadik félnek kiadjuk.

Minerva Térinformatikai Rendszer

A legfrissebb légifotóink azonban 2017 évben készültek azóta célzott kerületünket érintő repülést nem rendelt meg az Önkormányzat.

1 Like

Hát igen, gyakorlatilag ebből semmi nem derült ki.
„Rendelkeznek” „szerződéssel”, de nem mondták meg azt, hogy ki a szerzői jog tulajdonosa. De kitalálom: EnviMap Kft., és a megrendelő a FÖMI utódja, központi közpénzből.

Mindenesetre az egyetlen út az, hogy megpróbálod megtudni, hogy ki birtokolja a szerzői jogokat, megkeresed ugyanígy és utána megtudod, hogy mekkora falba ütköztél. Persze nem lehetetlen, hogy változott a hozzáállás de 2 éve az Envimap nagyon nyitott módon és barátságosan tárgyalt egészen addig, míg engedélyt nem kellett volna adni, akkor eltűntek.

1 Like