Mam zagwozdkę i ciekaw jestem, czy ktoś już opanował procedurę. Chcę mianowicie:
wyeksportować zbiór punktów z Overpassa (konkretnie to bocianie gniazda do objechania)
Dodać do tego zbioru punkt początkowy/końcowy (chcę objechać punkty i wrócić)
Użyć tej trasy w telefonie z androidem, żeby nie tylko poprowadziło mnie przez te punkty, ale jeszcze pingało, kiedy dojeżdżam do punktu (żebym nie przeleciał nie zauważając gniazda).
Dysponuję pecetem z Windows i JOSM, telefonem z androidem i samochodem z android auto.
Na razie kombinuje w stronę załadowania zbioru punktów do gpx.studio poukładania ich tam po kolei, ale już dodanie punktu start/koniec jest nieoczywiste, a już przeniesienie tego do nawigacji całkiem mnie przerosło…
Brzmi jak zadanie dla analizy sieciowej w QGIS lub ArcGIS.
W QGIS (darmowy) jest wtyczka QNEAT3, która pozwala robić routing po punktach (shortest path). W ArcGIS (płatny) też jest podobna rzecz. Oprócz punktów niezbędna jest też sieć dróg, ale to wiadomo xd
Ale routing nie jest moim największym problemem, tych punktów jest góra dwadzieścia parę i gpx.studio je całkiem zgrabnie porządkuje. a i ręczne przeklikanie nie jest wielkim problemem. Ja utknąłem na pchnięciu tego dalej do nawigacji. W zeszłym roku nawigowałem komootem i w miarę działało, ale chciałbym nawigację samochodową, najlepiej współdziałającą z android auto. W tym roku próbowałem z mapy.com, ale zaimportowało samą trase bez punktów i dwa gniazda przepuściłem…
Nie polecę niczego konkretnego - nie pamiętam czego używałem, a i tak nie było idealne; ale możesz szukać aplikacji pod hasłem “nawigacja dla kuriera” - one są w stanie przyjąć wiele punktów, wyznaczyć (w miarę) optymalną trasę i pingać przy kolejnych punktach, albo wyeksportować do Google Maps, czy co kto tam lubi.
Przykłady aplikacji (nie wiem czy pozwalają na import punktów w darmowej wersji):
OrganicMaps ma tam pińć gwiazdek, ale działa tak samo.
Tym niemniej nadal jestem daleko od rozwiązania.
W gpx.studio dorobiłem do punktów trasę w takiej kolejności, w jakiej chciałbym punkty obskoczyć. Da się to wyeksportować, koniecznie jako osobną warstwę, ale to nie jest duży problem, do apki można zaimportować dwa pliki, wyświetla i punkty, i trasę.
Ale nie widzę opcji, żeby po tej trasie nawigować. Apka nie traktuje tej kreski jako trasę, mogę sobie na nią klikać, co najwyżej dostanę propozycję nawigowania do punktu, w którym kliknąłem.
Czyli jestem nieco bliżej rozwiązania (jeszcze nie sprawdzałem, co z tym zrobi android auto…), ale nadal dość daleko. W najlepszym wypadku będę mógł pojechać za kreską, wgapiając się w mapę, bo nawigować po tej linii nie będzie.
Opcji nawigowania od punktu do punktu z zaimportowanego zbioru też nie widzę. Nie widzę nawet możliwości dodania punktów pośrednich do trasy.
EDIT: No dobra, mogę sobie nawigować do najbliższego punktu, jak dojadę - to do następnego etc. Ale trochę to upierdliwe przy większych odległościach i łatwo się machnąć, a akurat opuszczenia któregoś punktu chciałbym uniknąć, jest to jeden z głównych celów kombinowania…