Nybörjare som vill ha tag på en billig gps

Hej!

Jag är ny här, blev tipsad av en kompis. Har klickat runt lite nu, läst en massa och har nu en del frågor. Framförallt, om jag vill ha tag på en billig gps som ändå gör ett bra jobb, har ni några tips? Är inte direkt intresserad av att kunna se själva kartan i gps:en utan tycker det här verkar vara en frän grej och vill därför mest kunna läsa in och sen exportera kart-data på ett bra och enkelt sätt.

Tack på förhand / Walle

Menar du något som denna: Holux M-241 GPS logger with LCD display - reviewed + den billigaste digital kameran, tror jag är något av det bästa du kan skaffa dig. Möjligtvis också något att spela in ljud med, jag använder min mobiltelefon som jag bara behöver trycka en knapp på för att köra en ljud inspelning.

Kostar ungf. 460-500 kr med frakt , om du köper på ebay. Funderar lite halvt på att beställa ett gäng…

Jag har alltså inte prövat denna, men den är ju billig.

Hmm…varför behöver jag en digitalkamera och nåt att spela in ljud med?

Jag antar att det är för att det sen blir lättare att hålla koll på var man verkligen gått, men du får gärna utveckla lite :slight_smile:

I texten näms en negativ sak “I could find no way to set a waypoint”. Senare i texten och i kommentarerna så framgår det att det nog går att göra det ändå. Men, varför är det viktigt att kunna sätta en waypoint redan i gps:en?

Edit: Efter att ha tittat runt lite så har jag fastnat för GiSTEQ PhotoTrackr™ Lite. Lite dyrare men verkar jäkligt bra. Nån kommentar på den?

Så klart jag borde ha förklarat.

Som du säger så beror det på att man måste komma ihåg var man har varit, ofta är det bra att ha flera olika sätt att göra detta på.

Man kan använda Papper och penna med waypoints, och skriva ner gatunamn, var det är enkelriktade gator, cykelvägar och dylikt, när man komer hem så går man igenom waypointsen och kollar vad man har skrivit om dom. Waypoint behövs när inte satellitbilderna hjälper.

Ljud är bra om man inte vill anteckna, e.g. jag cyklar oftast så då spelar jag in snuttar där jag nämner vad som händer just nu. Det är bra om man kan göra det med en mobil så att man får ett datum när man spelade in för geotagging.

Fota allting man ser är ganska bra också, det blir lätt att se vad saker och ting heter och enkelriktade gator. Dock kan det bli svårt att få med all information med bara en bild, eftersom det krävs många bilder för att fånga allt du ser. Inte bara detaljer utan även hur vägar går osv.

De två sista alternativen är bra eftersom man i och med det elektroniska datumet kan placera ut dessa filer på GPS spåret man har gjort med sin GPS loggger. Tyvärr så tycker jag inte att det finns så jätte bra verktig för detta i OSM… Men det som finns fungerar.

Kan jag utveckla något?

Svårt att säga den verkar dyr, varför just den? Berätta hur du tänker…

Även om jag inte har provat den så gillar att Holuxen går på AA batterier så att det är lätt att byta ut, när man är ute och kör långt med bil. Iofs verkar det som din phototracker ska ha bra batteritid.

Ja…vad skall jag säga…? :slight_smile:

En kombination av viss nördighet när det gäller prylar samt en allmän känsla kan man väl säga. Har tittat på http://spreadsheets.google.com/pub?key=pXRBadSQxMUKN3TXwc3zOeA och kommentarerna på de båda som finns på amazon.com.

GisTEQ har dock ingen bluetooth och det kan ju vara bra att ha antar jag. Åtminstonde i ett framtidsperspektiv. Sen känner jag mig inte helt nöjd med det jag läst i kommentarerna om Holux.

Jag har använt en Globalsat DG-100, tycker den funkar okey.

Här finns lite att läsa om dataloggers m.m
http://www.gpspassion.com/forumsen/forum.asp?FORUM_ID=128

Nu är jag sugen på en gps med skärm, funderar på en Garmin etrex legend hcx.

Är skärm bra att ha när man kartlägger? Jag brukar alltid cykla så snabbt att jag liksom inte riktigt har tid att använda skärmen så ofta.

Men när man kartlagt ett område kan det ju vara roligt att kunna använda kartan i GPS’en.

Ah! Bra idé… :smiley: (jag använder den pytte lilla datorn för sådant)