Numeracja A4 przy granicy z UA

Przy granicy z UA, A4 zmienia się nagle w DK4, mimo, że nie jest tak oficjalnie oznakowana, ani nie ma takich znaków w terenie. Pytanie, czy mogę zmienić nazwę od końca motorway do granicy na A4? Odniosę się do S5 na węźle Nowe Marzy, gdzie pomimo kończącej się ekspresówki chwilę przed węzłem, nadal jest ona oznakowana jako S5, zamiast DK5.

Nie zajmuj się poprawianiem takich ważnych dróg bo się zniechęcisz - takie miejsca zazwyczaj już wiele osób ulepszało i ciężko dodać tam coś jeszcze.

Tutaj pewnie A4 jest od znaku D-9, nie wiem czy sama końcówka jest jakoś oznakowana

2 Likes

Na geoportalu kartograficznym jest oznakowana jako A4

To za mało dokładne źródło

1 Like

a jakie dokłądniejsze niż oficjalna strona rządowa?

Jak nie ma oznakowania w terenie, posługujemy sięoficjalnym rozporządzeniem. A w nim nie ma żadnego odcinka DK4 odrębnego od A4

Kontynuując dyskusję z Numeracja A4 przy granicy z UA:

Czyli mam rozumieć, że odcinek który nie jest autostradą będziemy oznaczać numerem autostrady A4. Tu sie nic nie klei.

1 Like

yyy taK? tak samo jak S5 Nowe Marzy

1 Like

zwracam honor

a zmienic tylko do zakretu czy cale przejscie graniczne też? bo wikipedia mowi ze cala DK4 pokrywa sie z A4, a nigdzie indziej nie ma o tym danych

Czy Wikipedia coś mówi na temat definicji autostrady i jej wymogów? Teren przejścia ani odcinek oznaczony jaki trunk nie są typową autostradą ani nie są tak potraktowane jako odstępstwo od norm. Na odcinku przed zjazdem na przejście są ustawione toalety i kosze na śmieci, ludzie wychodzą z samochodów. Na jezdni w zachodnim kierunku jest zrobiona z betonowych bloków przeplotka dla pojazdów obsługi przejścia granicznego. Poza tym, dyskusja na forum i wprowadzenie zmian w jej następstwie to jest zwyczajowo minimum kilka dni, żeby dać innym czas na wypowiedzenie się.

2 Likes

Na pewno musi być oznaczona odpowiednimi znakami, ale trunk to nie jest definicja z Wikipedii.
Inaczej oznacza się też drogi oznaczone w terenie, a inaczej bez oznaczeń na znakach.

+1

Najważniejsze jest to co istnieje na miejscu, w terenie

mi tu chodzi o formalne oznaczenie, nie o klase drogi w edytorze

w terenie nie ma żadnego oznakowania, jak jest jakaś DK4 w terminalu to zakładam że przestarzał, ale od poczatku 2-jezdniowej drogi do D9 nie ma żadnego

Wyjeżdżając z przejścia granicznego w Korczowej w kierunku zachodnim widać drogowskaz z oznaczeniem A4, ale przed oznaczeniem jest też miniaturka znaku D-9, co oznacza w świetle przepisów, że to jest dojazd do autostrady z drogi oddalonej od autostrady.

Zdjęcie z filmu https://www.youtube.com/watch?v=XmE1AE9lynI z sierpnia 2022 roku, czyli z odprawami samochodów osobowych i autobusów na terminalu autostradowym.

Mam wrażenie, że zarządcy na etapach projektu i budowy zakładali, że w bliskiej przyszłości po oddaniu do użytku przygraniczny odcinek będzie pełnoprawnie autostradą, dlatego w ramach budowy A4 zbudowano terminal autostradowy, a drogę w standardzie autostrady doprowadzono pod samą granicę z Ukrainą. Ukraina po swojej stronie też zbudowała dwie jezdnie po 3 pasy ruchu, ale przez kilka lat terminale autostradowe nie były używane.

Według pikietażu w serwisie mapowym GDDKiA A4 biegnie aż do granicy państw (po częściowo zamkniętej autostradzie)

Czyli w takim razie jaki numer ma przejście graniczne? Bo moze być tak ze nie ma numeru

Zapytam sie jutro gddkia podkarpackiego, poczekamy na ich odpowiedz

Czemu nie może?