Model terenu tak straszny, że zęby bolą, POI w wodzie, droga przez lotnisko, stacja Caritas jako stacja benzynowa, Reichstag jest poza Berlinem, lotniska bez dróg dojazdowych, nawigacja kierująca w inne miejsca, całe miasta przykryte chmurami, centra historycznych miast bez pedestrian street, POI których nie ma już od 10 lat…
Ostatnio na listę przyszło pytanie od sirmacik-a, pozwolę sobie przekleić, bo być może nie wszyscy dostali (chociaż bardziej prawdopodobne jest to, że mało kto używa iPhona
Na iphone możesz OSM użyć np w darmowym MapsWithMe - jest to offlinowy mapnik. Pobiera mapy na telefon. Współpracuje z kompasem i gps. Nie jest to jednak nawigacja - przy czym fajnie się sprawdza w roamingu/górach - bo nie wymaga transmisji danych z gsm.
Porażka…początki zawsze są ciężkie. A mnie cieszy, że na rynku pojawia się nowy gracz za którym stoi ogromny kapitał. Niedawno w jakimś rankingu wyczytałem, że Apple jest cenniejszą marką od Microsoft (cokolwiek to znaczy) i wyprzedza go tylko coca-cola. Faktem jest, że jak na złość google (nie mi lecz Apple) działa i dolewa oliwy do ognia http://www.gsmmaniak.pl/156429/wyciekly-pierwsze-screeny-map-google-ios6/ Bardzo dobrze. Ciekawe jak będzie z licencją w przypadku Apple? Myślicie, że będzie bardziej liberalna aniżeli ta googlowska? Kto na rynku gra mniej fair? Prawdziwa wojna toczy się naprawdę wokół patentów.
A tak na dobrą sprawę mapy Apple na dzień dzisiejszy obejmują Polskę? Miał ktoś do czynienia z ich mapami? Można je oglądać z poziomu przeglądarki bez instalacji czegokolwiek? Chętnie bym zerknął. Przyznam jednak, że zdecydowanie nie jestem zwolennikiem apple z uwagi na ich politykę. A już przegięciem jest ich złącze komunikacyjne, w dodatku kosztuje krocie.
Nie ma tak słodko, Apple nie łatwo popuści Chińczykom, wraz z nadejściem Iphone 5 zmieniło rodzaj portu na…bardziej współczesny czyli mniejszy. Apple vs. China 1:0.
Powiem tak, pracuje na Apple od sprzętu z 1987 r. poczynając jeszcze od Photoshop 1.5 więc powinienem być niby zwolennikiem tej firmy. A nie jestem. Ani Google, ani Apple. Firma w nieuczciwy sposób stara się dokonywać maksymalizacji zysków stosując tak obrzydliwe tricki jak ciągłe zmiany złącz na przykład. Troche to offtopic, ale już rozmawialiśmy na temat planowanej obsolescencji którą Apple też oczywiście stosuje. Zbigu wrzucił swego czasu link: http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU , poza tym polecam książkę Henry Ford, “My life and Work”. Genialna, nic nie straciła na aktualności, tak należy uczciwy biznes prowadzić. Cała ta polityka korporacji i jak Duke83 słusznie pisze wojny patentowe do nikąd nie prowadzą poza coraz większym obrzydzeniem do tego bajzlu ludzi, którzy siedzą w temacie. Bardzo ciekawie na ten temat pisze Prof. Jean Ziegler, ale nie przeczytacie nic po polsku. Jest parę rozchwytywanych książek po francusku i niemiecku jedynie. Jedna z najlepszych to “Nienawiść do Zachodu” ( http://www.amazon.de/Der-Hass-auf-Westen-wirtschaftlichen/dp/3442156491/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1350325890&sr=8-1))
Szef Apple, Tim Cook wyciagna personalne konsekwencje z balaganu w mapach i wywalil odpowiedzialnego za ten projekt managera.
Scott Forstall, szef rozwoju softu iOS na iPhona oraz iPada opuszcza Apple. Odejsc musi takze sciagniety z Wielkiej Brytanii szef Apple Stores, John Browett.
Policja australijska ostrzega przed uzywaniem apple maps. Moze to skonczyc sie smiercia.
30 tysieczna miejscowosc Mildura lezy wg Apple w parku narodowym.
Miejscowa policja uratowala juz szesciu gosci którzy spedzili noc w parku narodowym bez jedzenia i picia…