Novo razvrstavanje javnih cesta

Vlada je 18.4.2012. donijela odluku o razvrstavanju javhih cesta http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_04_44_1100.html
Također je donijela odluku o tome da ceste (županijske i lokalne) na području gradova većih od 35000 stanovnika i gradova koji su sjedišta županija postaju nerazvrstane :frowning: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_04_44_1101.html

Problem je u tome kada GPS radi rutu njemu će sve ceste u gradovima biti jednake važnosti, pa moj je prijedlog da na području tih gradova bivše županijske i lokalne pustimo, a samo im maknemo tag ref i uklonimo relaciju. :slight_smile:

Ja sam po novom popisu cesta napravio Pazin, Pulu i djelomično Rijeku i stvarno sada izgledaju bezveze. :frowning:

Pozdrav!

Nemoj još micati relacije, čekaj da se malo dogovorimo kako ćemo dalje. Koliko sam shvatio, županijske i lokalne se zamjenjuju nerazvrstanim cestama koje ćemo također morati popisivati, i koje će imati nekakve brojeve? Možda bi bilo bolje zamjeniti tagove na relacijama, da ih ne brišemo.

Trebalo bi napraviti nove wiki stranice u koje će onda 9a4gl upisati nove narodne novine… Budem mu se javio. Radi se o ovoj stranici:

http://ham2.cc.fer.hr/9a4gl/osm/public/index.html

Ajmo se držat starog dok s ne dogovorimo. Rekao sam i renije da se netrebamo striktno držati klasifikacije, ova nova odluka to potvrđuje.

filip55, predlažem da tu i tamo dođeš na naš irc kanal da se dogovorimo oko budućih radnji. Tako se to najbrže dogovori :slight_smile: Često je netko tamo.

http://webchat.freenode.net/?channels=osm-hr

E sad hoćemo gradove ostavit ovakve promjenjene ili ide revert?

Možda bolje revert, pa mjenjat kad se situacija malo sredi.

Pozdrav svima!
Evo da se i ja malo više uključim u OSM :smiley: Predlažem da se atributi network na relacijama drzavnih, zupanijskih i lokalnih cesta promijeni npr iz “Državne ceste” u “hr:Državne ceste”. cisto iz razloga lakse preglednosti i odrzavanja relacija.

Drago mi je da se ukljucujes u raspravu :slight_smile:

Zasto hr:xx? Jel tako rade i vani?

da. razlicito je u svakoj drzavi, no vecinom se radi u stilu si:AC za autoceste u sloveniji, talijani it:A-road, a npr u UK koriste uk:regional za regionalne i slicno.

Ja sam onda za.

Takodjer sam za to da pocnemo na relacije cesta stavljati linkove na wikipediju, recimo, wikipedia=en:D1_road_(Croatia).

moze! ako se slazete dodat cu link na wikipediju i na popisu cesta na wikiprojectu

Pozdrav svima!

Već se neko vrijeme situacija oko klasifikacije cesta nije promijenila zakonski, pa tako niti na OSM. Mislim prvenstveno na ceste u gradovima s >35000 stanovnika gdje ceste više nemaju klasifikaciju (osim ako ih je dodijelila gradska vlast). Ceste su na karti ostale ucrtane po staroj klasifikaciji, što po mom mišljenju baš i nije najsretnije rješenje.

Primjer: U ZG su sve bitne, pa i one manje bitne ceste označene kao secondary (starom klasifikacijom županijske ceste), dok ima nekih cesta koje potpuno neopravdano stoje kao tertiary (lokalne). Na primjer, mislim da se svatko može složiti da Horvaćanska cesta prometno ne može biti manje važna od Mlinarske ulice. Kad pogledamo većinu gradova u Europi na karti, u njima su ceste dobro razvrstane i jasno se vidi koje su bitnije i (vjerojatno) protočnije. Istina je da su u tim gradovima ceste doista tako i zakonski klasificirane, no budući da kod nas nema točne (u gradovima možda nema ni nikakve) klasifikacije mislim da je vrijeme da promijenimo način označavanja gradskih cesta.

Još bih se vratio na neke diskusije koje su se vodile oko (ne)korištenja trunk cesta i označavanja autocesta i brzih cesta. Zakonom su ove vrste cesta jasno definirane. Sada se na OSM karti brze ceste većinom označuju kao autoceste ili kao primary uz dodatak motorroad=yes. Npr. cesta D10 (Sv. Helena - Cugovec) je (u stvarnosti) označena kao brza cesta i ona zaista jest tog profila. Mi je označavamo kao primary, motorroad=yes, dok na primjer “autocestu” A8 od Matulja do Rogovića označavamo kao autocestu što po svom profilu ona nikako ne može biti (jedna kolnička traka s dva prometna traka, pa čak i križanjima u razini sa semaforom). Na toj dionici ceste koja je Odlukom o klasifikaciji cesta definirana kao autocesta A8 svugdje stoje znakovi ceste za motorna vozila i oznaka B8 (iako ta oznaka nigdje nije navedena u službenoj klasifikaciji)! Istina, na karti ta dionica nosi tagove koji opisuju profil ceste, no mislim da bi ovakve stvari trebalo jasnije naznačiti isto kao što bi trebalo jasnije naznačiti da je D10 brza cesta.

Dakle, predložem da gradske ceste označimo prema njihovoj važnosti u gradskom prometu (a to bi bilo najbolje da odrade mapperi koji žive u tim gradovima) i da promijenimo označavanje brzih cesta i cesta koje se tek trebaju proširiti u autoceste u highway=trunk.

Slažem se. Ovo mi se puno više sviđa nego odluka da se u nekim gradovima ukine korištenje secondary i tertiary cesta, kao što je slučaj u Puli i Čakovcu. Ipak, to može dovesti do mapping ratova, mišljenja o važnosti cesta mogu se razlikovati. Možda bi bilo dobro uvesti neka pravila. Recimo:
-ceste koje prije tog razvrstavanja nisu bile secondary ili tertiary, ne mogu to biti ni poslije (osim novo izgrađenih cesta, naravno)
-ograničenje brzine na secondary cesti ne smije biti manje od 50km/h
-tertiary cesta mora doticati secondary cestu, a ne biti kao otok
-ceste koje u grad ulaze kao secondary moraju nastaviti biti secondary…

Mislim da bi ovdje bilo najbolje da na jednom mjestu odlučimo glasanjem koje ceste bi pretvorili u trunk, i da tu odluku ne prepuštamo svakom maperu po volji i nahođenju.

Janko

Pozdrav!

U međuvremenu je došlo novo razvrstavanje cesta http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_66_1314.html

Šta se tiče brzih cesta, po meni tag highway=trunk bi trebale imati sve ceste koje imaju plave table i denivelirana raskrižja (B8 kod Matulja je iznimka), neovisno dali se radi o autocestama, državnim cestama itd.

Za sada mi padaju napamet:

B8 Pazin - Matulji
A7 Riječka zaobilaznica
D424 Zadar 2 - Gaženica
D33 kod Šibenika
D1 Dugopolje - Split
D220 Bisko - D60
D532 tunel Sv. Ilija
D425 kod Ploča (dio u izgradnji)
D10 i D12 (bivše A12 i A13)
D533 Udbina - A1
D2 zaobilaznica Osijeka

Za označavanje u gradovima, Pulu imam već dugo u planu označiti, ali uvijek sam odustao.
Napravio sam jedan plan:

Slažem se za sve navedene. Ima li netko da je protiv? Ako nema, treba napisati u wiki i provesti.

Ne pada mi na pamet nijedna druga prometnica koja bi spadala u ovu kategoriju. Ovdje je filip55 naveo ne samo brze ceste, nego i ceste za motorna vozila, no mislim da bi i njih mogli označavati kao trunk ponajprije zbog njihovog prometnog značaja.
Vidim da je već netko radio promjene na karti (D10). Nije bilo puno odgovora, no ovi koji su odgovorili se slažu, pa mislim da je u redu da to i provedemo.

EDIT: Cesta od Splita do Trogira (D1) ima “plave znakove”, no ima i semaforizirane prijelaze. Treba li i nju dodati popisu? Napominjem da i B8 prema Učkoj ima semafor s križanjem. Zašto je A7 na popisu? Ispravite me ako nisam u pravu, no ona je cijelom dužinom u punom profilu autoceste…

Cesta od Splita do Trogira je rezervirana za promet motornih vozila samo na kratkoj dionici između Solina i Kaštela i ne bi ju trebalo označavati sa trunk nego primary.

Dodao sam u wiki definiciju za trunk prometnice (Državna cesta rezervirana za promet motornih vozila, najmanje dvije trake u svakom smjeru i bez raskrižja u istoj razini)
i označio sljedeće ceste kao trunk:
Solin-Klis
Gaženica-A1
Ploče-A1

Bisko-D60 ne bi stavljao kao trunk jer ima samo 2 trake.

Dugo nam je trebalo da se slozimo oko ovoga. Kolega je postavio ove ceste. Upravo sam izmijenio i A8 do Pazina. Da onda mijenjamo ceste kao što je riječka obilaznica od Matulja do Križišća? Profil je isti kao i cesta Dugopolje - Split. Također ima li smisla postavljati Zagvozd - Baška kao trunk? Označena je kao brza cesta i na dijelovima ima po 2 trake u svakom smjeru, no sa strane Zagore je po jedna bez fizički odvojenih smjerova.

EDIT: Možda je za takve ceste i dobro stavljati oznake prema profilu, a ne klasifikaciji; Na dijelu s više traka trunk, a na suženom dijelu primary. Vidim da je idelac tako napravio i na cesti za Dugopolje, a čini mi se da je to i dosta česta praksa u drugim zemljama…