Nieuwe spoorlijn van Dinxperlo naar Varsseveld?

Hoi,

Tot mijn verbazing loopt er opeens een spoorlijn van Dinxperlo naar Varsseveld. Over een week of wat ben ik daar aan het fietsen, maar als ik nu als zaken kan corrigeren.
weet iemand of daar een lijntje gepland is of aangelegd. het lijkt me sterk.

De mapper van de spoorlijn heb ik een berichtje gestuurd , maar nog geen antwoord ontvangen. Hij/zij heeft ooit vijf edits gezet.
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.87272&lon=6.49245&zoom=16&layers=M

Met de beste wensen nog,

Eggie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Varsseveld_-_Dinxperlo

historie?

Hoi,

Ja inderdaad, de rails is in 1942 naar Duitsland en later het oostfront verdwenen net als de fiets van m’n moeder. :confused:

http://www.bcpeters.dds.nl/spoorzoeker_tmp/spoorzoeken/dinxperlo_varsseveld/page_01.html

De tag heb ik veranderd in Railway=abandoned .
Volgens de wiki kun je dat gebruiken als de rails is verwijderd.
Het tracé is op sommige plaatsen nog terug te vinden, maar door ruilverkaveling en nieuwbouwwijken eigenlijk geheel verdwenen.

Toch nog een stukje spoor gevonden :slight_smile: in De Heurne

http://maps.google.nl/maps?q=de+heurne&hl=nl&ll=51.892849,6.493254&spn=0.000259,0.000698&sll=52.212992,5.27937&sspn=4.187564,11.436768&t=h&hnear=De+Heurne,+Aalten,+Gelderland&z=21&layer=c&cbll=51.892849,6.493254&panoid=YPaGwUGLAKjd0sHCpQX_kQ&cbp=12,102.21,0,11.11

Ja, maar abandoned betekent verlaten, achter gelaten, niet meer ingebruik enz.
In dit geval zou de rails er dus nog moeten liggen.

Hoi Gollem,

Eigenlijk wel mee eens. Die hele spoorbaan is verdwenen. In 1934 reed de laatste personentrein en in 1942 is de rails afgebroken door de Duitse bezetters.
Zie youtube-filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=lpdzkV8RY1k Maar de rails hoeft er niet te liggen volgens de wiki.

Want…de Wiki zegt: "railway abandoned

Way In onbruik geraakte spoorbaan
De rails is verwijderd. Soms in gebruik als fietspad "

Dus volgens de wiki hoeft de “way” niet verwijderd te worden. 'k Denk wel dat de relatie er af kan. Die is uit de jaren dertig!
In Frankrijk kom je veel van die oude sporen tegen. Je kunt er over wandelen (de rails is altijd weg, soms nog een enkele dwarsligger) en soms zijn ze geasfalteerd en als “voie verte” in gebruik. Je herkent de spoorlijn dan alleen nog aan de viaducten.

Uit historisch oogpunt kan de lijn denk ik blijven liggen al is het een vreemd gezicht als de stippellijn door nieuwe woonwijken gaat.

Ik wil ook niet zomaar een tag van een ander weghalen.

Maar we maken toch ook flevoland niet blauw omdat het 50 jaar geleden nog IJsselmeer was?
Ik heb zelf een paar jaar geleden nog rails op een industrieterrein in Bergen op Zoom verwijderd.

Ha ha… Daar kan ik inkomen. Voor “voormalige” spoorwegtracés gelden kennelijk andere regels. Zie bovestaande! Ben wel met je eens dat dan het tracé nog herkenbaar moet zijn en dat is maar op een paar plaatsen. Die stations en de routerelatie kunnen zowiezo weg. Alleen het voormalige station in De Heurne bestaat nog als woonhuis, maar dat staat hier op de verkeerde plaats.

Op de OFM westeuropa staat het tracé nog als pad.

''k wilde eigenlijk wachten op een reactie van de “bedenker” van deze spoorlijn en de stations, maar m’n handen jeuken! :slight_smile:

Groet,
Eggie

Om één of andere niet nader verklaarbare reden zijn spoorwegen altijd uitgesloten geweest van de regel dat iets er nog moet zijn. (Niet naar mij kijken. Ik heb het niet bedacht.)

Zie hier hoe de Engelsen spoorwegzaken als stations die er niet meer zijn taggen. De tags zijn zelfs in gebruik.

Als ik dit zo lees dan worden er toch geen voorwerpen getagd die in de werkelijkheid verdwenen zijn en totaal niet meer zichtbaar zijn? Die historic tags zegt toch alleen maar iets over het voormalig “gebruik” maar dat wordt toch niet toegepast op een voorwerp dat al verdwenen is? Ik hoop dat ik het goed lees want het vastleggen van zaken die eens waren maar nu niet meer lijkt mij een heel ongewenst voor OSM.

Volgens mij lees je het goed, het spoor is verdwenen begrijp ik.
Als er nog een stuk ligt dan zou je die gewoon kunnen mappen, maar als het weg is dan moet je dat naar mijn idee ook niet op de kaart zetten.
Anders kan je ook gebouwen of wegen die er niet meer zijn op de kaart zetten, wat dan inhoud dat je nooit meer iets mag verwijderen.
Het wachten is dan op romeinse forten en badhuizen.
Ik zou in het geval van dit draadje ook geen moeite hebben met het verwijderen, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het echt weg is.

Een (levendig) discussie werd recentelijk ook gevoerd op talk-gb met als suggestie van Peter Miller (van ITO) om talk:railways te consulteren.

Edit: hier stelt men evt. railway=dismantled voor.
Obliterated (or ‘dismantled’) - Some people use railway=dismantled where all evidence of the line has been removed, others prefer such lines not to be included at all. This is used where the alignment has been replaced by new buildings or by roads which don’t refer to the old alignment. Alternatively where the alignment now crosses farmland.

De meningen blijven verdeeld.

Ik zou het toch waarderen als tenminste de way blijft liggen: Kun je in je editor nog een stukje historie terugvinden en maakt later intekenen van wandel- en fietspaadjes veel makkelijker: http://www.openstreetmap.org/?lat=50.74409946799278&lon=5.975698828697205&zoom=17

Voor de liefhebbers van historische topokaarten: http://watwaswaar.nl/

Wat zo’n spoorweg allemaal teweeg brengt :slight_smile:
Hier een voorbeeld van het Belslijntje van Tilburg naar Baarle Nassau. Het is nu getagd als fietspad.

http://www.openstreetmap.org/?lat=51.5041&lon=4.9975&zoom=14&layers=M

Denk dat het realistisch is de tag van het lijntje af te halen waar de lijn niet meer herkenbaar is in het landschap of woonwijk. De tags waar nog een stukje talud te herkennen is kunnen volgens mij blijven staan.
De stations heb ik omgetagd naar railway:historic= station_site. De Heurne heb ik verplaatst naar waar het station als woonhuis nog steeds is. railway:historic=station

Overigens Gollem: Ik heb nog een Romeinse weg na wat onderzoek “gemapt” in de Morvan. Twee dagen lopen zoeken voordat ik het Talud in het bos had gevonden + de Romeinse overblijfselen van het Gallo=Romeinse kamp aan het eind van de weg.

http://www.openstreetmap.org/?lat=47.57631&lon=3.76256&zoom=15&layers=M

Het badhuis komt volgend jaar. :smiley:

Eggie

Als je met overblijfselen een ruine bedoeld dan heb ik er geen bezwaren tegen, voor zover mijn eventuele bezwaren al relevant zouden zijn. :smiley:

@nilodo, maar als die way dwars door huizen loopt lijkt mij het toch niet verstandig om hem te laten liggen, de kans dat er daar een fietspad van wordt gemaakt is wel heel erg klein, zoniet uitgesloten.

Als een “verdwenen” spoorlijn zo goed zichtbaar is als het Belslijntje, dan is het eigenlijk niet meer dan normaal om hem (ook) als railway=abandoned te taggen. Bij het Belslijntje is namelijk over bijna de hele lengte het talud of de “doorgraving” nog te zien. Geen idee waarom ik dat eigenlijk niet gedaan heb, toen ik het fietspad heb getagged.

De lijn Dinxperlo- Varsseveld voor zover niet meer herkenbaar in het landschap getagged als railway=dismantled. De herkenbare stukken in het bos bij De Heurne (monument) en de aansluiting bij Varsseveld laten staan.
Het is dus altijd mogelijk om van de “way” gebruik te maken en keepright zal waarschijnlijk geen foutmelding geven, want er zit een tag dismantled op. Geen rendering op OSM.

De mapper heb gemaild, maar geen reactie. Altijd lastig om het werk van een ander ongedaan te maken. Zal best over nagedacht zijn.
'k Heb nog even gekeken naar bekende historische oude spoorlijntjes zoals de blauwe tram in Scheveningen of kamp Westerbork. Ook niets meer van te vinden. (Op het stukje rails van monument na.) Dat laatste moet uiteraard blijven staan.

http://www.openstreetmap.org/?lat=52.91672&lon=6.61237&zoom=17&layers=M

Dat kwam omdat ik railway=dismantled of abandoned als ‘path’ had gerendered terwijl daar in werkelijkheid helemaal geen pad hoeft te liggen.
Ik heb daar nav een opmerking van AnkErik een niet routerende stippellijn van gemaakt. Als er wel een voetpad ligt dient die als highway worden getagd.

Ha Ligfietser,

In OSM (mapnic) “rendert” railway=abandoned wel en dismantled niet. Betekent dat hier dismantled toch een stippellijn wordt op OFM full? In dat geval kan ik beter de tag dismantled weghalen, want er is daar echt niets meer te zien. De way laat ik dan staan. Hoewel in Dinxperlo ligt nog een 2m rails bij de Aaldersbeeklaan als herinnering, maar voor de preciese plaats moet ik dan wel even langsfietsen. Misschien dat ik dat voor de grap wel doe… hoewel er dan wel aan m’n geestelijke vermogens zal worden getwijfeld om voor 2 m rails een eind om te fietsen. :roll_eyes:

Eggie, ook op de OFM wordt railway=abandoned wel en dismantled niet gerenderd, dus de tags kan je beter zo laten (niet taggen voor de renderer ;-))