Nieaktualne opening_date

Cześć,

w ostatnim czasie zwróciłem uwagę na drogi oznaczone w OSM jako w budowie, lecz posiadające również znacznik opening_date z wartością typu wrzesień czy październik tego roku. Postanowiłem więc stworzyć kwerendę w Overpassie, która wyszukuje obiekty z opening_date i podkreśla na żółto te, które mają wpisaną datę, która już minęła.

Można ją znaleźć tutaj. Zachęcam do sprawdzenia swojej okolicy pod tym kątem :slight_smile: Warto też patrzeć na to, co się edytuje, a nie na ślepo otwierać obiekty w budowie. Część z tych dat może być wynikiem pomylenia opening_date ze start_date - w takich przypadkach warto zachować te dane i po prostu przenieść je do odpowiedniego znacznika.

Btw, jeśli ktoś nie ogarnia zbyt dobrze Overpassa, a chce zacząć z nim przygodę, to mogę polecić ten artykuł. Ogromnie mi pomógł w napisaniu tej kwerendy.

5 Likes

Cześć,

Niezła koncepcja. Parę rzeczy zaktualizowałem. Szukałem rozwiązania aby nie zmieniać dat przy każdym uruchomieniu kwerendy i utworzyłem takie zapytanie, które obejmuje nwr w wybranym bbox:

/*
Wyszukiwanie obiektów z datą w opening_date w przeszłości
*/
[timeout:180][bbox:{{bbox}}];
nwr["opening_date"]
    (if:
     is_date(t["opening_date"]) &&
     date(t["opening_date"]) < date("{{date:0 days}}")
	);
out geom;

Link do Overpass

Jest to mała przeróbka kodu znalezionego na Stackexchange:

3 Likes