Nederlandse wetgeving speed_pedelecs in OSM

Er loopt momenteel een proposal (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/ElectricBicycles) om de tag speed_pedelec officieel te krijgen, en in de wiki te brengen. Een deel van de proposal gaat over speed_pedelec als access tag. Het voorstel is om deze als subcategory van moped te nemen.

Ik ben helemaal niet vertrouwd met jullie nederlandse wetgeving hieromtrent. Zou dit voorstel de bestaande situatie niet al te veel wijzigen of beschadigen? (Bijvoorbeeld: bij een moped=no waar je met de speed pedelec toch zou door mogen? Die zouden aanvullend speed_pedelec=yes moeten krijgen. Bestaat zoiets?)

Volgens de Nederlandse wetgeving is een speed-pedelec een bromfiets. moped=no geldt dus ook voor een speed-pedelec. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-voor-speed-pedelec
Maar dat staat ook al in het voorstel:
speed_pedelec=* is a sub-class of moped=*. If this doesn’t fit the legal situation, it might be treated as its own class of single-tracked motorized vehicles, on the same level as ‘moped’.

Op steeds meer plaatsen komen uitzonderingsborden op G11 fietspaden voor speedpedelecs ( speed_pedelec=yes of designated zou dan nodig zijn)

De Provincie Gelderland heeft deze al geplaatst. Op andere plaatsen heb ik ze ook al gezien.

'k Ben zelf de bezitter van een snelle e-bike.

edit https://www.verkeersnet.nl/fiets/32072/speed-pedelec-mag-nu-ook-in-rotterdam-op-het-fietspad/?gdpr=accept

Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat met speedpedecs. Veel fietsers vinden alles wat harder gaat dan 20 km/h eng. Dus maatregelen in Amsterdam om snorfietsen op de rijbaan te krijen. En dan aan de andere kant speedpedelecs die de rijbaan eng vinden en op het fietspad willen rijden.

Ik zie in Amsterdam speedpedelects rustig 30 rijden op het fietspad.

Daar waar een bromfiets op de rijbaan moet, is dat waarschijnlijk omdat het problemen oplevert voor fietsers. Als speedpedelecs populairder worden dat worden die ook een probleem.

Dus het lijkt me dat speed_pedelecs meestal wel gelijk gaan met bromfietsen en dat uitzonderings borden een uitzondering blijven.

Dat berijders van speedpedelecs de rijbaan eng vinden, vindt ik niet gek. Probeer maar eens een vijfstrooksweg over te steken om links voor te sorteren met dikke vrachtwagens en personenauto’s met 50 km/h links en rechts van je. Brrrr :frowning:

Nu een Key:speed_pedelec

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:speed_pedelec

zo ook Key:electric_bicycle

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:electric_bicycle