Nazwy odnóg ulic osiedlowych

Jestem nowym użytkownikiem OSM, od jakiegoś czasu dodaję szczegóły na mapie, często przez aplikację Street Complete.

Zastanawiam się czy jest jakiś standardowy sposób oznaczania odnóg głównych dróg osiedlowych. Np tutaj:

Uliczka jest zaznaczona bez nazwy, ale wszystkie bloki przy niej leżące mają adres Legionów Polskich. Jak należy takie ulice nazywać? Legionów Polskich? Bez nazwy? Jest jakieś autorytatywne źródło w takich sytuacjach?

szczerze mówiąc to obie wersje mają problemy, nie mam specjalnych preferencji

przy czym jak na miejscu są tabliczki/drogowskazy konkretnie z nazwami ulic to by raczej je dodawał (dla samych ulic, nie tabliczki adresowe na blokach czy domach)

jak ich nie ma to oba warianty są OK

jakość i spójność danych oficjalnych często jest wątpliwa
(np. Osiedle Osiedle Jarzębinowe czy Ulica Aleja Jakaśtam)

Cześć,
ja zdecydowanie jestem za tym żeby w takich sytuacjach zaznaczać że uliczka nie ma nazwy i nie nadawać nazw “na siłę”.
Adresy potrafią być na tyle dziwne, że nie zawsze dają informację o nazwie ulicy.

Jest jakieś autorytatywne źródło w takich sytuacjach?

Najważniejsze jest chyba oznaczenie w terenie, jeżeli oznaczenia nie ma, a w danych urzędowych uliczka ma nazwę, to też zazwyczaj się ją nazwya w OSM.
Na Geoportalu można przeglądać warstwę z danymi urzędowymi i większość edycji “zza klawiatury” na tym bazuje, czasem są też uchwały o nadaniu nazwy ulicy z załączoną mapką, ale ciężko je znaleźć i nie ma ich dla wszystkich ulic.

2 Likes

Także uważam, że nie należy nadawać nazw na siłę i lepiej wybrać, że ulica nie ma nazwy. Street Complete pyta o nazwę tej ulicy, bo jest ona w strefie zamieszkania, a rozumienie strefy zamieszkania na zachodzie (u mimowolnych twórców schematu tagowanie i u twórców aplikacji) niezbyt przystaje do sytuacji osiedlowych ciągów pieszo-jezdnych na PRL-owskich blokowiskach. Gdyby nie znak strefy zamieszkania, te uliczki oznaczone byłyby jako highway=service (z braku laku niezbyt dosłownie tłumaczone jako drogi wewnętrzne) i Street Complete by o ich nazwę w ogóle nie pytał.

1 Like

Jeśli na miejscu nie ma oznakowania, zgadzam się, że lepiej pozostawić ulicę bez nazwy niż wpisywać ją “na siłę” z niepewnego źródła. Dziękuję za wyjaśnienie kwestii Geoportalu.

przed paroma dniami miałem sytuację, że ktoś nadał nazwe ulicy na jej przedłużeniu gdzie według geoportalu i zapewne również uchwały ulica nie ma nazwy i na pewno nie jest również publiczna, chciałem wycofać…
ale własnie zarzadca na krzyżowaniu drogi obok utrzymuje tabliczki z nazwami ulic i widnieje taka, mimo i z według geoporatalu ulica z taką nazwa zaczyna się dopiero 50m dalej

No więc sa takie edgecasy.
Droga istnieje od zanim sie urodziłem i tak jak ze wszystkim kiedys nikt się granicami tez nie przejmował, a teraz bez trudu mozna stwierdzić, że w jednym fragmencie droga przebiega przez jakąś prywatną działkę, a na fragmencie przez ewidencyjny teren lasów państwowych, więc teoretycznie tam jest zakaz pojazdów silnikowych, ale z drugiej strony wiem ze moje nadleśnictwo nie ciśnie o takie niuanse i niemo pozwala.

A tu mam prawdopodobnie drogę pubiczną której jezdnia znajduje się całkowiecie w obszarze wydzielenia Lasów Państwowych, więc teoretycznie też zakaz pojazdów silnikowych, ale nie widzę jej też w wykazie dróg publicznych i leśnicy sobie żartują, że powinni tam zasadzić las xD
A równolegle do niej tuz obok w gminie uchwałą przebiega tam ul Leśna, tylko, że w tym przebiegu jest chodniko/rowerówka rozdzielona czasem pasem zieleni ;d

Technicznie to powinienem ta rowerówkę i chodnika nazwać od nazwy ulicy: Leśna ? ;d
I faktycznie niektórzy lokalsi tak mówia na ta ulicę, ale oczywiście mają na myśli faktycznie jezdnie ;]

Ja ostatnio też trafiłem na ciekawostkę - ulica Boczna w Opolu Lubelskim istnieje w danych urzędowych, ma wydzieloną działkę, ale w terenie nie ma po niej śladu - zarosła tak, że nie ma nawet nawet ścieżki w tym miejscu:

W takich przypadkach jak ten przykład to dałbym highway=service+living_street=yes.

highway=living_street powinno być zarezerwowane dla dróg, które bez znaku D-40 byłyby highway=residential

nie jestem przeciw, ale to raczej nowatorski pomysł niż panująca norma

No zobacz, a w wiki na drugim zdjęciu masz highway=living_street która bez znaku D-40 byłaby highway=service(co z resztą opisali w ostatnim akapicie).

Moim zdaniem obecne wartość living_street powinna być prezentowana poza tagiem highway.

Nazwy ulic to ogólnie śmieszna sprawa.

Na terenie publicznym samorząd może sam z urzędu dokonać procesy nadania/zmiany nazwy. Z kolei by na terenie prywatnym nazwać drogę, to właściciel musi to zgłosić, a samorząd uchwalić taką zmianę.

Na warszawskim Targówku jest przykład idealnie pasujący do wątku:
ileś lat tamu wraz z pierwszym etapem osiedla Warszawski Świt wydłużono i wyremontowano ulicę, otrzymała nazwę taką jak osiedla. Nie pamiętam jak poprzednio brzmiała, może to była też Poborzańska, niemniej marne parę domków miało zmianę adresu.
Droga skręca, idzie na działkę 58/28, gdzie stał jakiś budynek techniczny, prowadząc do niego, dopiero teraz inwestor realizuje tam kolejne etapy, które utworzą faktyczną drogę publiczną. To co tam dotychczas było otagowałbym prędzej highway=track, ale nie chciało mi się. Ciekawe na czyj wniosek warto było pokazywać w ewidencjach, że tam jest droga. Owszem, dom pod nr 7 powstał później wraz z wydłużeniem, ale jednak nie zrealizowano jeszcze wraz z tym dalszego odcinka.
Swoją drogą mam wrażenie, że trójeczka będzie dla obu budynków - nawet w materiałach inwestora dokopałem się do oznaczeć “D-A” i “D-B”, takie też dałem im refy. Swoją drogą - na tym osiedlu ani refy ani numer etapu nie odzwierciedlają kolejności ich powstawania :smiley: Natomiast inwestor pokasował wyprzedane etapy ze strony, więc nie jestem w stanie im z łatwością dać tych danych.

Natomiast co jest zaraz dalej na północ: kończą się budowy innych etapów osiedla Warszawski Świt. Zamiast zrobić jedną drogę równoległą do torów, do tych budynków powstała serwisowa odnoga od ul. Warszawski Świt. I jak widać, budynki te otrzymały już adresacje 12X… Wiem, że będzie przynajmniej jeszcze jeden wjazd przez ul. Myszyniecką (pomiędzy Krakusa a Baryczków), w grudniu miały być jakieś prace i utrudnienia, ale jak byłem potem w styczniu to nie widziałem jakichkolwiek zmian. Na pewno najpóźniej wraz z otwarciem 12E dadzą tam się dostać :wink: Chyba, że zaczekają na 12C i 12D.

A teraz skąd zjazd. A no jest sobie highway=residential równoległa do tej dwujezdniowej ul. Wysockiego. Przez lata tamten odcinek też nazywał tak samo. Wraz z początkiem tego roku ta uliczka dostała nazwę Pelcowizna (swoją drogą - duplikat nazwy obszaru MSI, czyli urzędowego podziału dzielnic na części do celów ich łatwiejszego zróżnicowania, ale to już inny, kontrowersyjny temat). Zmiana jeszcze niewidoczna w Geoportalu, dlatego pokazałem zrzut z portalu urzędu miasta. Czy budynki od strony tych dróg otrzymają nowe adresy? Nie wiem, tabliczki jeszcze pokazują ul. Wysockiego. Po co zmiana? W artykule na Gazecie Wyborczej opisano te miejskie precedensy tak: “Urzędnicy z biura geodezji i katastru wychwytują odcinki nazwane, ale nieistniejące w terenie, a radni wykreślają je z ewidencji.” Hmm…

Osobiście uważam, że musimy pilnować podawania źródła nazwy:

• Jak weszła zmiana samorządowa, to podajemy pełną nazwę uchwały przynajmniej w źródłach zmiany (można też w tag source:name, ale może trochę zapchać tagi :smiley: )
  • Jak widzimy nazwę w terenie, a nie ma w OSM - patrzymy, na jakim odcinku możemy ją dodać (nazwa ulicy nie jest informację nadającą się do umieszczenia w punkcie)
    • Jak nie widzimy nazwy w ewidencjach , to dla nam znanej dodać jakiś tag. Najlepiej chyba było by dodać notkę/opis.
    • Przypadki sprzeczności teren/ewidencja traktujemy indywidualnie
  • Jak nie ma żadnej nazwy - to nie podajemy. Sam sprzątałem kilka przypadków uliczek osiedlowych, które oficjalnie były bez nazwy, ale ktoś kiedyś i im dodał, myśląc pochopniej od założyciela tego wątku. Informacje z Krajowej Integracji Numeracji Adresowej dobrze się sprawdzają w takiej weryfikacji. To jest lokalne narzędzie publiczne, a nie globalna aplikacja, która działa niezależnie od regionu tak samo :wink:

Przy okazji zwracam uwagę, że najlepiej było by wprowadzać w OSM zmianę nazwy z terminem wejścia uchwały w życie - sam byłem ofiarą przypadku, że wprowadziłem dla testu świeżo uchwaloną nazwę. I akurat w tym przypadku pojawiła się uwaga, że nazwa nie widnieje w terenie, a kto inny zamknął ją mówiąc, że “nazwę uchwalono, pewnie niedługo dojdą tabliczki”. No właśnie - nie pojawiły się, bo nie minęły nawet jeszcze uchwałowe dwa tygodnie na uprawomocnienie, którego tak niby pilnujemy w innych przypadkach :smiley:

Pomysł wiele razy podnoszony i słuszny, tylko nie przebił się. living_Street=yes powinno być właściwie jednym rozwiązaniem na oznaczenie, że droga ma status strefy zamieszkania.

3 Likes

W Krakowie w spisie ulic można też znaleźć nazwy dla ulic planowanych i nawet można je znaleźć w geoportalu. Część z nich (np. Humboltda) to plany już ciągnące się latami. Oczywiście w terenie nic nie ma i nigdy nie było bo wszak to tylko plany. Więc na pewno trzeba uważać z tym co się dodaje.

3 Likes

Jeżeli nic się w ostatnich latach nie zmieniło to wg uchwały Nr 4901/2018 Zarządu Województwa Wielkopolskiego z dnia 15 lutego 2018 r. ul. Meteorytowa jest drogą gminną o nr. 319042P.

Uchwała Nr 5812/2018 Zarządu Województwa Wielkopolskiego z dnia 31 sierpnia 2018 r. mówi, że droga powiatowa nr 2431P ma przebieg: Biskupińska (od Koszalińskiej) - Sucholeska - (granica miasta - Suchy Las - granica miasta) - Meteorytowa.

Dodatkowo na Meteorytowej są zlokalizowane przystanki które są wpisane na listę w gminie Suchy Las (uchwała nr XLIX/576/22 Rady Gminy Suchy Las)
Czyli wychodzi na to, że:
Meteorytowa (odcinek Morasko-Alejowa): gminna
Meteorytowa (odcinek Alejowa-Sióstr Misjonarek): powiatowa

o fajnie, że rozkminiasz uchwały, natomiast chodzi o Meteorytową mniejwięcej od Polarnej do Wschodnia/prawie Sprzeczna, czyli nie tam gdzie powiatówka.
A czy gminna droga jest tam gdzie opisuję?
No na tym fragmencie leży w granicach Poznania, więc Suchy Las nie ma tam mocy poza jedną wąską działką na której znajduje się jeden przystanek, to jest jego zatoka, ale nie jezdnia właściwa ;d

No trochę bałaganik tam jest. Z jednej strony Meteorytowa występuje jedynie w kontekście Suchego Lasu(wykaz dróg+właściciel/zarządca przystanków) a z drugiej na przeróżnych mapach (poznański SIP czy MPZP https://bip.poznan.pl/bip/uchwaly/kadencja-2010-2014,8/lviii-897-vi-2013-z-dnia-2013-11-05,49174/) jest ewidentnie w granicach Poznania. W Wielkopolsce takie rzeczy :slight_smile:

1 Like