Povod za temu je diskusija koju smo @Srdjan023 i ja imali na Changeset: 184396982 | OpenStreetMap , povodom njegovog preimenovanja rute 14385265 iz name=Fruškogorski koridor u name=Državni put IM reda M2. On mi je onda skrenuo pažnju da suz nam sve relacije državnih puteva nazvane tako, generički… (na primer, A8 Ruma–Šabac se ne zove “[Autoput] Svetozar Miletić” nego “Državni put IA reda A8”).
Elem, s ovom konvencijom se jako ne slažem: “Državni put IM reda M2” nije name, nego description onoga što već piše u ref=M2. U najboljem slučaju, to može biti official_name, ali čak ni to nije tačno: kao izvor je citirana Уредба о категоризацији државних путева u kojem za M2 stoji samo “opis”, koji glasi
Веза са државним путем А1 (петља Нови Сад југ) – Нови Сад – Ириг – Рума – веза са државним путевима А 3 и А 8 (петља Рума)"
Bar što se tiče auto- i moto-puteva, u opticaju su tri tipa imena:
- “Miloš Veliki”, “Vožd Karađorđe”, “Svetozar Miletić” – to su data, zvanična imena koja se koriste u javnom diskursu.
- “Fruškogorski koridor”, “Moravski koridor”, “Dunavski koridor” – nezvanična, ali opisna imena u širokoj upotrebi. Ti putevi su još u izgradnji pa možda jednom i dobiju drugačije zvanično ime, ali o tom – potom.
- “Motoput Šabac-Loznica” – opisno ime za M3, koje međutim uistinu piše na displejima iznad kolovoza. Što bismo rekli u OSM, ako na tarabi piše, onda mu je to
name.
Dakle, moj stav je da gore navedene nazive stavimo u name relacije, a tamo gde ne postoji ustaljeno ime (A1 Beograd-Niš, A3 Batrovci-Beograd) da ne stavimo ništa. Ove postojeće, generičke, uklonio bih skroz, mada mogu da se presele u official_name ili description.
(Isto bih uradio i za relacije puteva nižeg nivoa, ali hajde prvo da se dogovorimo za ove najvažnije, za koje bi korisnici i radili pretragu. Trenutno se za pojam “Fruškogorski koridor” dobije šipak.)