Natura 2000 gebied Holtingerveld

Op Wikipedia was ik met een artikel bezig over het Natura 2000 gebied Holtingerveld in Drenthe en kwam tot ontdekking dat veel van deze gebieden aanwezig zijn op OSM, maar het Holtingerveld nog niet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Holtingerveld

Dus ben ik de afgelopen dagen een beetje aan het uitvinden hoe ik het kan toevoegen op OSM. Ik dacht eerst aan het handmatig toevoegen van alle grenslijnen van het gebied met de online editor, maar na wat zoeken heb ik een shapefile gevonden op protectedplanet.net die je kan openen op JOSM.

https://www.protectedplanet.net/555537042

Nog wat informatie toegevoegd over het soort gebied, de protect class moet 97 zijn en ben dus gereed om het geheel up te loaden naar OSM. Dan krijg ik echter een waarschuwing dat het ten sterkste wordt afgeraden dit te doen.

Dus is het even de vraag of ik iets verkeerd doe of dat er andere mogelijkheden zijn zoiets toe te voegen? Of misschien zijn ook anderen bezig met het toevoegen van deze natuurgebieden.

All rights reserved?

edit… Kortom… mogen we deze data gebruiken?

Als ik de betreffende pagina’s van Protected Planet en de dataprovider EEA zo bekijk is het voor dit gebruik wel toegestaan zolang je maar de herkomst van de data vermeld. Alleen is het voor mij dan de vraag waar je het moet vermelden.

https://www.protectedplanet.net/c/terms-and-conditions
https://www.eea.europa.eu/legal/copyright

Dit is een Nederlandse aangelegenheid.
Waarom wordt de data bij een derde partij opgehaald.

Laatst had ik contact met het Dank Alterra, contact terloops over NNN
Die verzorgde het voor RIVM.
Zowel de werking van de webservice als de publicatie/verwijdering van de metadata is nu de verantwoordelijkheid van het RIVM.

Later contact met RIVM.

http://nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/a4a3ed10-f9b4-4dd8-a5dc-78bbff286f2f
http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/deed.nl

per wfs is de data op te halen.

en hier te downloaden.
http://www.nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/e2f2eeaa-cad2-459e-8443-aded99af872d
BIJ: DANK - Beschermde natuurgebieden WFS - habitatbescherming (Gerelateerde service) op **meer **drukken en je kan de data downloaden kml shp

verschillende formaten.

in JOSM WMShttp://geodata.rivm.nl/geoserver/dank/wms?&request=GetCapabilities&service=WMS


Ik heb net de data bekeken van Holtingerveld, (kml openen in JOSM ligt niet goed, ook t.o.v wms in JOSM), waarbij ik zie dat het niet een geheel gebied is maar allemaal kleine gebiedjes met N2000.

Is het wel een heel gebied?

Ik heb de wfs in Qgis geopend en daar zie ook allemaal gebiedjes.
Zo zijn er gebieden die EHS+N2000 zijn maar ook gebieden die niet tot N2000 behoren en wel EHS zijn.

m.a.w klopt de data?

Misschien heb je het bestand waar alle Natura 2000 gebieden in Nederland in staan. Die had ik ook gevonden, maar dat gaf me weer het probleem om alleen het Holtingerveld er uit te halen in JOSM.

Ik denk dat je die waarschuwing in Josm ziet wanneer je een heleboel nodes wilt gaan uploaden, is mn bedoelt als men per ongeluk data gaat uploaden of als het om grootschalige import gaat. Dit lijkt bij jou gegevens niet het geval, ik heb in het verleden ook wel natura 2000 gebiedjes toegevoegd dus ik denk dat je die waarschuwing mag negeren. Zie ook https://josm.openstreetmap.de/wiki/Nl%3AHelp/Action/EncourageDiscourageUpload

Ik heb het zojuist verzonden naar de server. Op dit moment zie ik nog geen resultaat op OSM, of duurt het nog even voor het te zien is?

https://www.openstreetmap.org/changeset/60311324

Meestal duurt het een tijd voordat het gerenderd wordt. Maar de vraag is of deze tag wel gerenderd wordt, vaak gebruikt men daarnaast ook de oudere tag leisure=nature_reserve die wel wordt gerenderd.

De Veluwe wordt ook niet gerenderd https://www.openstreetmap.org/relation/2762589
Lijkt er op dat de carto style van osm.org die tag niet wil of kan ondersteunen. Waarom niet kan je hier lezen: https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto/issues/603
Ik zou maar gewoon leisure=nature_reserve gebruiken aangezien ze na 4 jaar nog steeds niets ondernemen om die al lang geaccepteerde tag niet op de kaart te krijgen moet dat dan maar zo. :expressionless:

Het gebied is nu zichtbaar zolang je niet te ver uitzoomt. Het bestaat uit een buitengrens en 15 binnengrenzen om een aantal huizen, boerderijen en een camping die uitgesloten zijn van de regels die gelden binnen het gebied.

Voor iemand die exact wil weten waar de grenzen liggen wel nuttig, maar binnen OSM wordt het wel rommelig door die grote hoeveelheid korte groene grenslijntjes binnen zo’n klein gebied. Dus het lijkt me dat ik die beter kan verwijderen zodat er alleen maar een buitengrens zichtbaar is.

https://www.openstreetmap.org/relation/8419699

Niet doen, bij Baarle Nassau is het ook rommelig gaan we ook niet inlijven bij Nederland. Het hoort te zijn zoals het is.