Nastepna firma kopiuje pomysl OSM

Nokia umiescila nastepujaca wiadomosc:

http://blog.maps.nokia.com/travelling-out-and-about/introducing-nokia-map-creator

Nalezalo tego juz dawno oczekiwac, jakkolwiek watpie, czy osiagna z tym oczekiwany sukces. To raczej trick marketingowy majacy pokazac kluczowym klientom, ze sa w stanie dzialac podobnie jak OSM…

Nie patrzyłbym na to w ten sposób. Nie jest sztuką zbierać dane od społeczności i publikować za pośrednictwem swojej platformy - Nokia nie jest ani pierwsza, ani jedyna. Robi tak choćby ESRI z Community Maps. Sztuką jest stworzenie projektu, który oprócz gotowych map serwuje dane… i tu na placu boju zostaje tylko OSM :slight_smile:

Jak by na to nie patrzec:
mapper z RFN pisal, ze poprawil online blad z bazy NAVTEQ, jednak nawet 2 lata pózniej ten sam blad znajdowal sie na mapach wiec ciekaw jest jak to teraz zafunkcjonuje.
Nie sprawdzalem jak to wyglada na terenie Polski, ale w RFN poprawianie bledów nie jest jeszcze wlaczone. Ludzie korzy ogladali mapy lezace tam jako podklady pisza, ze zdjecia sa wzglednie nowe - wykonane mniej wiecej pól roku temu…

Witam,
raz spróbowałem zgłosić kilka uwag odnośnie Radzymina w systemie NAVTEQ i do tej pory wiszą nieruszone. Co prawda zgłaszałem je w lipcu 2011, ale to i tak już minęło kilka miesięcy i były chyba ze dwa uaktualnienia Nokia Maps a błędy jak były tak są.

Wielu ludzi pisze, ze to duza i troche nieruchawa firma. Z jednej strony pelen profesjonalizm, z drugiej powolnosc w dzialaniu jesli chodzi o naprawe bledow i aktualizacje danych. Ich konkurenci nie sa zreszta wcale lepsi…
W kazdym razie znana slabocia OSM (bo o silnych stronach nie musimy mówic, wszyscy je znamy :slight_smile: ) jest to, ze mapy sa kiepskie na obszarach, gdzie community ma malo czlonków.

Fajnie byłoby zrobić taki samograj typu: korzystasz z mapy OSM w nawigacji to jednocześnie uploadujesz tracki. Jak byłoby więcej tracków to można by więcej narysować.

Niby tak. Najpierw jednak zgodnie z prawem unijnym user powinien wyrazic zgode by sciagac jego tracki…
Jesli taki soft przy starcie nawigacji zada takie pytanie to obawiam sie ze duzo ludzi nie zgodzi sie na to … :confused:

Przydal by sie nam w kraju jakis dobry wujek który sfinansowal by serie prelekcji po szkolach srednich w miejsowosciach czy obszarach, gdzie mapa jest jeszcze cienka…

jeżeli chodzi o tracki to mogę udostępnić ich sporo, jednak raczej tylko te “główniejsze” drogi po których jeżdżą ciężarówki. potrzebuję tylko mniej więcej teren i kilka dni na uzyskanie zgód.

Fajnie.
Jak wrzucisz, to poinformuj na jakim terenie przybylo tracków :slight_smile:

Mysle ze zalezy jak sie zada pytanie – waze.com robi to w taki sposob, ze ludzie specjalnie do tego instaluja sobie ich aplikacje :slight_smile:

Google robi podobnie i ciekaw jestem czy byly gdzies publikowane statystyki ilosci osob ktore sie zgadzaja. Osobiscie nie widzialem takich statystyk.

Zakładacie, że ludzie czytają komunikaty przed kliknięciem tak. A myślę, że to jest błędne założenie. Poza tym przykład automapy pokazuje, że trochę ludzi się na to zgadza. Problemem jest brak taniego dostępu do interneta wszędzie lub prawie wszędzie.

Innym moim pomysłem do pozyskiwania danych są systemy śledzenia floty:

http://sevibus.smok.net.pl/sevibus/mapa

Szczególnie przy gospodarstwach rolnych, firmach transportowych i przedstawicieli handlowych… dajesz soft, podkład mapowy do tego ale jednocześnie gromadzisz dane o średniej prędkości, przebiegu dróg i np. natężeniu ruchu.

Gdyby to wszystko zapiąć to byśmy mieli nawigację “drugiej generacji” - trochę marketingu i mamy piękny samograj.

PS. Pewnie ktoś już to wymyślił ale ciekawe czy wdrożył na taką skalę.

Mymy przyjaciól w postaci Navatara. Mysle ze to kwestia czasu i preznosci dzialania firmy…