name:prefix za opštine i gradove

Predlažem da počnemo da koristimo oznaku name:prefix za neke delove imena koji formalno postoje, ali se praktično retko koriste. Najpre ciljam na reči “opština” ili “grad”. Mislim da bi bilo dobro da, recimo, za relaciju Vračar, imamo:


name=Врачар
name:prefix=Градска општина

umesto ovog:


name=Градска општина Врачар

U jednom trenutku ja na sopstvenu inicijativu već počeh s tim, što je s pravom poništeno, jer je trebalo da se prvo konsultujem sa svima vama.

Suština ovoga je da u name oznaci za opštinu piše “Opština” ili “Gradska opština”, budući da za države isto tako ne pišemo “Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske”, već samo “Ujedinjeno Kraljevstvo” (što je zapravo zvanično pravilo OSM). Stoga, ne vidim razlog zašto isto to pravilo ne bismo primenili na opštine i gradove.

Šta mislite?

Може ли мало појашњење? Да ли садашњи подразумевани рендер обрађује name:prefix ?

Čak i šire od administrativnih jedinica, postoji generalni problem sa atributivima – imenicama koje određuju tip druge imenice (u našem kontekstu, imena). Gde prestaje “ime” a gde počinje “opis”?

  • Da li je name=“Manastir Rakovac” ili samo “Rakovac”?

  • Da li se pravoslavno groblje u, na primer, Bajmoku, zove “Pravoslavno groblje Bajmok”, ili samo “Pravoslavno groblje”, ili “Bajmok”, ili se ne zove nikako?

U slučaju groblja, iz tagova (landuse=cemetery, denomination=Serbian orthodox) se vidi da je u pitanju pravoslavno groblje, a iz lokacije da je u Bajmoku. Koji tekst korisnik želi da vidi zavisi od konteksta (da li gleda mapu, ili je tražio “groblje”, ili je tražio “Bajmok”, ili…)

U tom smislu, dopada mi se korištenje name:prefix taga jer prebacuje deo problema na renderer. (Mi ipak pravimo samo bazu). S druge strane, ako rendereri ne podržavaju taj tag, džaba i nama što ga definišemo kad se nigde neće pojaviti. Ne bi bilo loše ograničiti se na npr. gradske opštine i slične administrativne jedinice za početak.

P. S. Nije mi se dopalo ni što je Aleksa Marinski nedavno preimenovao sve okruge u “upravni okrug”. Svi to zovu samo “okrug”, nismo dužni da bukvalno prenosimo nomenklaturu iz zakona.

Не желим да кажем да имам неки посебан став како је правилно или како треба, али желим да укажем на пар детаља.

Тренутно се прави/адаптира и рендер за латиницу, тако да није само да правимо базу. Преправке типа спајања префикса и имена је лако извести, али то би било видљиво само на сличицама са нашег сервера - које се, ипак, користе локално.

Пребацивање проблема на рендер (односно на некога другог), поготову у случају када не постоје стриктно дефинисани стандарди шта и како треба да се ради, није баш увек најсрећније решење.

Postoji i tag official_name.

Mislim da name treba da bude onako kako je uobičajeno, a meni je ok da u njemu stoji Opština ta i ta ili Upravni okrug taj i taj ili Manastir taj i taj. Nije baš uvek zgodno oslanjati se na dodatne tagove da bi se utvrdilo koji je objekat u pitanju a vrlo često to i jesu puni nazivi.

Na kraju i da usvojimo taj name:prefix pa onda nek izmeni render tako da to uzima u obzr, šta bi dobili, izgledalo bi isto.

S druge strane ako neko radi mapu okruga, njemu ne treba da u nazivu svakog okruga stoji pon naziv.

Ja pre svega ciljam na opštine, mesne zajednice i okruge, jer je kod njih puno ime suvišno. Kod okruga možda ne, jer oni se zovu po prisvojnim pridevima.

Ali recimo, zašto ja moram da imam relaciju koja se zove Gradska opština Savski venac, kad je vrlo jasno da je Savski venac gradska opština. Isto važi za ostalo.

Što se tiče tih objekata, to ne bih da diramo, jer to se ionako ni ne praktikuje nigde, a komplikuje stvari. S druge strane, kad su u pitanju mesta a ne objekti, to se i praktikuje po Nemačkoj i u Ukrajini. A i mislim da pojednostavljuje stvari, jer su ti prefiksi uglavnom suvišni, kad su u pitanju reči “Grad”, “Opština”, “Gradska opština” i “Mesna zajednica”. Za države već postoji pravilo da se to ne piše, ali imamo i bliži primer: Vojvodina se zove samo Vojvodina, ne Autonomna pokrajina Vojvodina. Što mislim da je sasvim adekvatno, a i da treba da sledimo taj “primer”.

Meni je praktično da kada gledam mapu prostora koji ne poznajem pa se pojavi granica piše čega je granica uključujuči pun administrativni naziv. Ako bi se to prebacilo u prefiks, toga više ne bi bilo na mapama.

Ja se ovde uglavnom slažem sa sjevtićem: Name treba da bude što kraće. S tim što bih pre iskoristio official_name za puno legalno ime administrativne jedinice, nego što bih se petljao s name:prefix.

Pa može i tako, ali prefix ima prednost jer ti tako možeš da pošalješ upit koji pronalazi sve gradove u Srbiji tako što specificiraš da je prefiks “grad”. To nema veze sa samom kartom, ali upiti su bitna stvar koju mnogi koriste.

A ako se opredelimo za suprotno, onda neka i za Vojvodinu primenimo isti princip - premda, tom analogijom morali bismo da radimo isto za države, a opet, za države je zvanično zabranjeno to raditi.

Оно да може да се тако филтрира - може. Само има и других начина да се формира упит за филтрирање…

User has posted it by mistake as a report, so let’s quote it here:

Predlažem onda jedan kompromis: pisati pun naziv samo kad postoji više administrativnih jedinica sa istim nazivom. Na primer, GO Surčin i MZ Surčin. Ali zato ne GO Savski venac. To ima najviše smisla, ako već nećemo da koristimo prefix, mada i dalje mislim da ta moja ideja nije “za bacanje”.

Još jedna stvar - većina mesta u Srbiji za koje kažemo da su gradovi, nisu zvanično gradovi, te nemaju i ne treba da imaju admin_level 7. Ali bismo možda mogli tako na nivou naselja da napravimo razliku da li je gradić/varoš ili selo.

Ne treba gledati na to kako mapa izgleda na openstreetmap.org. To je globalma generička mapa koja služi samo toliko da se mapa može videti. Čak nije dozvoljeno koristiti je kao podlogu jer nemaju resurse da to podrže, već svako kome treba podloga treba sam sebi da je renderuje. A ako je renderuješ sebi onda ćeš i rendering da podesiš onako kako tebi treba.

Ako treba da se pravi neka razlika onda to treba da se radi sistemski, tagovima, a ne kroz nazive. Ne treba zaboraviti da je OSM baza i da podaci treba da budu organizovani kao baza.

Za mesta postoji dosta predviđenih tipova: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:place. Nema potrebe kroz nazive to određivati.

Ja sam recimo nailazio negde da se u nazivima ulica stavlja reč ulica a negde ne. Nekad to ima smisla a nekad i nema.

Meni se čini da je ipak najbolje u name stavljati zvanične nazive a postoji i alt_name i slični tagovi gde može da se stavi nešto što je za neku drugačiju primenu zgodnije. O tome kako će to izgledati na nekoj karti koju neko pravi, odlučuje taj ko podešava rendering. Bitno je samo da su mu podaci na raspolaganju.

Eto na primer, mi smo problem sa ćirilicom tako rešili. Onog trenutka kada smo batalili name tag i počeli da se oslanjamo na name:sr i name:sr-Latn svanulo nam je. Jeste da moramo da koristimo svoj rendering ali zato imamo mapu kako prilagođenu našim potrebama i nikome to ne smeta.

Pa mislim da bi tim pre trebalo da koristimo name:prefix za mesne zajednice i opštine, jer ko to hoće da renderuje (i kome treba) može, a na OSM mapi neće pisati jer ni ne mora; jasno je. Opet navodim kao primer države i pokrajine.

Ne mora name:prefix, može i varijanta sa official_name, ali svakako ne name.

Čekaj, zar definicija name nije da tu treba da piše onako kako je na terenu? Kada ulaziš na teritoriju neke optine tu stoji tabla Opština ta i ta. To je zvaničan naziv i tako piše na tabli.

Ako hoćeš da piše samo naziv onda je to neka druga relacija a ne ralacija koja označava zvaničnu administrativnu granicu opštine. Ako hoćeš da iskoristiš istu relaciju, možeš, onda treba da korsitiš neki drugi tag za to jer u name ne treba da stoji nezvaničan naziv.

Pa to pravilo za većinu stvari važi, ali u slučaju administrativnih jedinica to se da osporiti, zato što:

  1. Suverene države (admin_level 2), autonomni entiteti i pokrajine (admin_level 3-4) pišu se kratkim nazivom.
  2. Često za neku opštinu (a i za većinu mesnih zajednica) ništa ni ne piše.

Zato mislim da mapa ne treba da nam bude “krcata” sa tim nazivima, a sem toga, ovako je ionako lakše za klasifikaciju.

Ne znam, ne mislim da je ovo nešto super problematično ili hitno, ali mislim da bi bilo lepo da nešto uradimo povodom ovoga.

Evo da malo pokrenem ovo pošto je ostalo nedorečeno.

Šta staviti kao name mesne zajednice? Trenutno je stanje prilično šareno od Mesna zajednica Ta i ta, preko MZ Ta i ta do samo Ta i ta.

Pregled se može videti ovde: http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset=srbija%2Fadministrativne-granice-mesna-zajednica

Primetio sam da mi je korisno i opraktično da na prostorima koje ne poznajem, vidim zvanični naziv administrativne jedinice. S druge strane, na postoru koji poznajem to mi nije potrebno, ali zato nekome drugome jeste.

Čini mi se da su ljudi kao srednje rešenje usvojili da koriste skraćenicu MZ, što takođe razumem.

Moj neki trenutni osećaj je da bi name trebalo da sadrži i naznaku mesne zajednice. U principu mi je svejedno da li bi se koristilo MZ ili Mesna zajednica, mada je neko pravilo da se skracenice ne koriste.