Nadużywane highway primary i secondary

Serio? Dla twojej informacji obwodnica dalej jest w budowie.

Jak twoim zdaniem wygląda trasa na relacji Raciborowice-Niepołomice? OpenStreetMap (ja nie wiem, ale na pewno nie po obwodnicy przez Balice)

Wiesz jak A4 stoi w Balicach? Tam normą są korki większe niż w centrum i w godzinach szczytu prędkość ruchu mniejsza niż na Opolskiej. Normą jest wyprzedzanie rowerem (mimo tego że jedzie się nie po tak prostej linii i po górkach) ruchu na autostradzie.

pytanie jeszcze kiedy i jak będą A4 poszerzać (ale pewnie nie zaraz po otwarciu S7 bo specjalnie nic się w tym temacie nie ruszyło a S7 wygląda na zaawansowane)

Nie. To ma być kierunek, w który mają podążać edycje dot. primary w miastach jako alternatywny pomysł do idei szalonej entropii.

Nie wiem czy teraz więcej osób jest za czy przeciw primary w miastach, ale patrząc po obecnym stanie, w większości z największych miast mamy primary, ale uważam, że w niektórych miastach są braki lub błędnie wytyczne primary.

@Mateusz_Konieczny Czy uważasz, że primary N-S w Bydgoszczy jest poprawne?

Tak, bo nie uważam, że Nowa Sól powinien mieć primary przy swoim dworcu.

OK, to źle zrozumiałem

Proponuję oznaczać primary w miastach na drogach do głównych dworców autobusowych lub kolejowych.

jako propozycje oznaczania primary w wszystkich miastach na drogach do wszystkich głównych dworców autobusowych lub kolejowych - ale nie do końca wiem jak inaczej tą propozycje można zrozumieć

nie znam okolicy, ale ze względu na brak wschodniej obwodnicy nie wydaje mi się ewidentnie wadliwe

Nie mam jeszcze 100% planu, pewnie trzeba będzie to przemyśleć. Na pewno wiadomo że DK79 będzie przeniesiona na obwodnicę (już są znaki) więc ta pójdzie do odstrzału. Zostawiłbym primary na Alei 29 listopada-Wielicka, z racji tego że DK94 urywa się w Modlicy i pojawia pod Wieliczką, a na dodatek na DK94 nie są się łatwo zjechać ze wschodniej obwodnicy. Pozostałe myślę że pójdą do secondary, choć nad Zakopiańską się waham więcej niż nad Lipską.

Ja bym poczekał i zobaczył jak ruch i zachowanie kierowców się zmieni - i czy miasto np. zmieni organizację ruchu i wykorzysta moment by buspasy zrobić.

1 Like
  • Buspasy
  • Kraków

Chose one :rofl:

no, trochę jednak ich jest

Ogólnie rzecz biorąc:

W dużych miastach istnieje potrzeba wykorzystania czterech kategorii dróg (primary, secondary, tertiary, unclassified) do oznaczania ważności ulic.
Powinno się stosować primary na drogach najbardziej nadających się do wjazdu do (i wyjazdu z) takiego miasta oraz na drogach najbardziej nadających się do przemieszczania się z jednej strony miasta na drugą.
Jeśli wszędzie damy secondary, to jaką to ma wartość informacyjną? Zerową.

Bo można też przecież zapytać dlaczego w mieście miałoby być secondary? Przecież “nie łączy miast”. Więc w takim razie można sprowadzić do absurdu i nie dawać więcej niż tertiary.

Upierałeś się, że droga przez rynek w Skawinie musi być secondary, mimo, że kilometr obok jest równoległa obwodnica w kategorii primary.

Może warto zatem zachować skalę i w 33 razy większym Krakowie zostawić primary na DK79 (przynajmniej na odcinku zachodnim, stanowiącym fragment III obwodnicy i główny wyjazd na Katowice).

Drogi motorway, trunk i primary są tej samej ważności. Tak więc przy wybudowaniu nowej drogi w Skawinie, stara dostaje secondary, przy wybudowaniu nowej drogi w Krakowie stara dostaje secondary, przy wybudowaniu nowej drogi w Warszawie stara dostaje secondary… Kuriozum byłoby przypadki że przy wybudowaniu nowej drogi primary, stara zostaje primary.
Będą przypadki gdzie droga będzie obniżona bardziej ale standardowo obniżamy “o jeden”.

Nadal na nowa droga w Krakowie pełni inne funkcje niż stara droga.

A to ci nowość. Aż korci by spytać jakie.

Inaczej - stara droga (DK79) nadal będzie pełnić swoją podstawową funkcję nawet po otwarciu obwodnicy. A tą podstawową funkcją jest zapewnienie dojazdu do Krakowa (głównie od zachodu) oraz połączenia wschodu miasta z zachodem.

Ale nie dojdziemy do porozumienia, jeśli nadal będziesz stał na stanowisku, że mityczny tranzyt jest najważniejszy, a dojazd do portu czy przejścia granicznego jest ważniejszy niż dojazd do 500-tysięcznego miasta.

Obawiam się że moje wziąłeś, przemieliłeś, zjadłeś, zmieszałeś i wyplułeś papkę której sam nie rozpoznaję…

Możliwe. Ale argumentujesz, że primary jest w dużych miastach tylko i wyłącznie z racji potencjalnego tranzytu (bo obwodnice są niepełne).

Ja argumentuję, że primary w dużych miastach powinno być, bo:

In cities, primary is usually used to tag major arterial roads.

A dlaczego taka droga w Skawinie zupełnie zastąpiona obwodnicą primary ma być secondary, a alternatywa dla autostrady przez Kępno ma być tertiary?

Musisz zapytać autora. Na początku droga została zmieniona na secondary, zgodnie z tym co napisałem wcześniej. Dopiero po roku stała się tertiary.

Może warto zrobić ankietę/głosowanie dotyczące tego, czy powinniśmy stosować highway=primary w miastach (tam, gdzie są wystarczająco dobre obwodnice). Przypominam, że jeśli nie, to wtedy highway=secondary służy do oznaczania dróg, którymi można przejechać z jednego końca miasta na drugi oraz są alternatywami dla obwodnicy.

• TAK za wjazdami highway=primary do miast 150 tys.+, gdzie istnieje obwodnica służąca do tranzytu
  • NIE za wjazdami highway=primary do miast 150 tys.+, gdzie istnieje obwodnica służąca do tranzytu
  • Inne / nie mam zdania / pokaż wynik
0 voters

Miast 150k+ jest w Polsce ok. 20 i wydaje mi się że dla większości z nich, zwłaszcza tych mniej ludnych, primary nie będzie potrzebne, a często wręcz szkodliwe. primary w mieście ma IMO największy sens tam, gdzie miasto jest na tyle duże że secondary nie wystarczy, żeby oddać hierarchię dróg. Zdaje mi się że to będzie góra kilka miast, gdzie primary pewnie już jest. W Poznaniu primary nie ma bo chyba nie jest potrzebne, choć gdyby było to pewnie by mi jakoś nie przeszkadzało. Każde miasto ma właściwy sobie układ drogowy więc tworzenie sztywnych regułek wg ludności wydaje mi się nieodpowiednie. Może zamiast tego wystarczy żebyś pokazał na konkretnych przypadkach kompilację tego co byś chciał zmienić w danym mieście. Chociaż mam wrażenie że ta dyskusja zatoczyła koło.