Nadużywane highway primary i secondary

A więc można uznać głosowanie za wyłaniające, czy powinno się je rozgłosić szerzej?

10 głosów na TAK, 6 głosów na NIE, dla reszty osób jest to obojętne.

Dla mnie wynik jest jasny.

2 Likes

a może zalinkuj do głosowania bym mógł zagłosować NIE?

Serio, może ludzie juz są zmęczeni tymi głosowaniamiw w róznych losowych miejscach?

cała polska społeczność liczy niby 16 osób zainteresowanych drogami? ;]
daj głos na nie mam zdania to będziesz wiedział ile faktycznie osób jest niezainteresowanych ;]

2 Likes

9 głosów na “tak”. Bo @boombuster nie jest realnym kontem.
11 głosów za innymi opcjami.

Więc wynik jest oczywisty. Nie ma większości za zmianą.

Warto też dodać że głos za trzecią opcja była również “Inną”. Np. @dzamper opisał o co chodzi w jego głosie. Absolutnie nie można założyć że “nie ma zdania”.

Nie muszę, już zagłosowałeś na NIE.

Nie wiem, widocznie tak, skoro nie zaglądają do tego tematu.

“Nie mam zdania” kliknęło 5 osób.

Zgodzę się, ponieważ “zmiana” polegałaby na wyrzuceniu primary z miast, a za tym opowiada się mniejszość.

To nadal 9 do 6.
Ale widzę, że według niektórych użytkowników demokracja się niespecjalnie tutaj przyjęła.

Świetnie. Możemy zrobić kolejne głosowanie z tylko dwiema opcjami. Które wygra znowu opcja TAK. I wtedy po raz kolejny znajdziesz jakiś pretekst, żeby je podważać bo nie podoba Ci się wynik.
Słabe to bardzo.

1 Like

Zauważ że pomimo bycia zwolennikiem warunku ważnościowego dla trunków, nie podważałem głosowania. Ba, nawet go broniłem.
Ale na osm od zawsze uznajemy głosowania jeśli mają 50% (czasem 75%). Jeśli ktoś chce mi powiedzieć że 40% to 50% to jestem przeciw.

PS. Nie zamknąłeś głosowania i pojawił się nowy głos. Obecnie jest 42% “za” (po korektach).

Ciąg dalszy w nowym wątku:

W związku z ostatnią dyskusją na wątku o trunkach, w ramach tematu wybierania, do jakich miast powinien dochodzić trunk, doszliśmy do wniosku, że najlepszym progiem będzie 270 tys. mieszkańców (od Katowic w górę, zarazem pierwsza dziesiątka miast plus Katowice, choć wliczenie Katowic nie ma tu znaczenia z racji istnienia o wiele większego GZMu). Jednocześnie oznacza to, że drogi przelotowe lub śródmiejskie obwodnice (czyli alternatywy do obwodnic pozamiejskich!) będą miały primary (kategorię w dół). Nawet jeżeli obrane zostanie kryterium jakościowe trunka, to jest to wciąż dobry próg, aby poprowadzić primary przez centrum. Z tym 150 tys. nie przemyślałem sprawy i rzeczywiście bez sensu jest podnosić kategorie w takich miastach jak Bielsko-Biała czy Zielona Góra.

Tym samym proponuję jeszcze zmianę punktu widzenia z populacji samej miejscowości, na populację obszaru zurbanizowanego, tj. konurbacji.
Stąd cały GZM może liczyć się jako jedno i podobnie Dzierżoniów, Pieszyce, Bielawa i być może Piława.
Proponuję wzięcie tego pod uwagę w przyszłych propozycjach zmian kategorii oraz zmianę zapisku na wiki z “miejscowości” na “miejscowości lub konurbacje” w miejscach opisu poszczególnych kategorii.

3 Likes