Nadmorske visine

Primijetio sam jednu kapitalnu grešku. Nadmorske visine su na karti označene u metrima (m) (bez zagrada) što je mjera za udaljenost između dvije točke (udaljenost, visinu, dimenziju). Nadmorske visine bi trebale biti označene kao m.i.j., mnv, (broj), ili jednostavno samo brojem (s tim da sve ostalo mora imati mjernu jedinicu). Ta greška ne zvuči toliko problematično, ali potpuno uklanja funkcionalnost mape u svrhu određivanja uspona, razlike nadmorskih visina i planiranja planinarskih ruta, bez korištenja drugih izvora. https://www.openstreetmap.org/#map=18/45.52271/17.68454 Primjer koji znam. Na karti je korištena ista oznaka za (nadmorsku) visinu Planinarskog doma Jankovac i slapa Skakavac. Ono što zapravo piše je da je slap visok 35m, a dom 475m. Za usporedbu, Eiffelov toranj je visok 324m. No netko kome su m.i.j. i m ista stvar može zaključiti da se od slapa do doma treba popeti 440m. U stvarnosti je dom na 457m.i.j., a slap počinje na približno istoj visini i završava 35 metara niže.

Jedinica m je dodana automatski za te elemente pri renderu, u bazi se nalaze samo brojevi.
Stvar je kako se procesiraju elementi za visine:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:height
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:ele

Ako želimo da karta izgleda kako nalažu hrvatski standardi, morali bi napraviti novi renderer koji bi onda bio na nekom drugom serveru.

Nije samo stvar hrvatskih standarda. Nisam siguran da je označavanje nadmorskih visina definirano nekim standardom. No uobičajeno je da bez-dimenzijski broj na zemljovidu označava m.i.j. dok ostale oznake imaju dimenziju. Slično kao što na tehničkim nacrtima broj bez jedinice označava mjeru u milimetrima. Thread sam pokrenuo na hrvatskom dijelu foruma, pošto sam upoznat sa označavanjem koje se u Hrvatskoj koristi. Pretpostavljam da je problem puno širih razmjera, ali nisam dovoljno upoznat sa stranim zemljovidima da bih mogao tvrditi da li je ispravno ili ne. No kao što sam pokazao u primjeru, ispravno ili ne, može biti zbunjujuće.

Kako je OSM međunarodni projekt koji ima jedan stil rendera za cijeli svijet lako je moguće da ne zadovoljava kartografske standarde pojedinih zemalja, ali OSM nije karta nego prostorna baza podataka.
Prvi put čujem da tečnički nacrt nema mjeru za mjerne jedinicie i da je standard milimetar, nekako mislim da je to više standardizirano po strukama, npr strojari po defaultu rade s milimetrima, građevinari s centimetrima, geodeti s metrima, itd…
Kao što sam napomenuo u prvoj rečenici jedan projekt za cijeli svijet, teško d aće svi biti zadovoljni. Ali svatko može uzeti OSM bazu i kreirati svoju kartu i kreirati je po određenim standardima, recimo na razini države…