Multipolygon place=suburb voor wijk

Gisteren wilde ik (om te beginnen één van) de wijken van Schiedam toevoegen aan OSM. Ik heb er voor gekozen hier een multipolygon relatie voor te gebruiken: http://www.openstreetmap.org/browse/relation/2397132. Dit lijkt echter niet de meest gebruikelijke oplossing; in de standaard slippy map wordt dit niet gerenderd: http://www.openstreetmap.org/?lat=51.9045&lon=4.40611&zoom=16. De wiki pagina (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Suburb) heeft het over een node of een gesloten way; ik nam aan dat een multipolygon dan ook zou moeten werken…

Wie heeft op basis van ervaring/kennis suggesties over de beste oplossing:

  • de wijk als een gesloten way mappen?
  • de wijk ondanks de duidelijke grenzen als node mappen?
  • de relatie behouden, maar anders taggen - en hoe dan?
  • vragen (bij wie?) of ook multipolygons met place=* in Mapnik gerenderd kunnen worden?
  • …?

Dank,

J-----.

Waarom je relatie niet werkt weet ik niet.

Een poosje geleden heb ik de Groninger wijken toegevoegd. Ik heb voor elke wijk een eigen way met de tags landuse=residential en name=Beijum/Herewegwijk/… gebruikt. Als je de zoekfunctie werkt dat zonder probleem. Ik vind de suburb-tag lastig om te interpreteren: Wanneer is iets een “stadsdeel”? In Groningen zijn enkele wijken er in de jaren 70 “bij geplakt” (Vinexwijk), dus duidelijk. Maar de wijken die van oudsher bij de stad horen, wat moet ik daarmee? En dan is er nog de tag place=neighborhood…

Om even een voorbeeld van de chaos die suburb op de kaart veroorzaakt: de stad Nordhorn staat er vol mee. Ik weet dat we niet voor de renderer mappen, maar ik ben voornemens om het nog een keer te veranderen.

Voor wijken zou je ook de boundary=administrative tags met admin_level=11 kunnen proberen:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Admin_level

Voordeel is dat je daarbij kunt aansluiten op andere admin_level boundaries, dat dit niet gekoppeld hoeft te zijn aan landuse (residential of een park kan deel uitmaken van een wijk) en dat je niet met een vage term als suburb hebt te maken.

Voor woonwijken heb ik destijds gebruik gemaakt van multipolygons met adminlevel 11 volgens deze wikitable. Voordeel met het werken van een adminlevel is dat je bij een zoekopdracht ook krijgt te zien in welke wijk een straat of POI ligt.

Voor een voorbeeld van tagging zie de relatie van de wijk Grote Waal in Hoorn en de zoekopdracht in Nominatim.

Ligfietser was me net even voor.

Het advies van ligfietser is goed. Probeer eens met de grenzen (de ways in de relatie) ook te taggen met boundary=administrative, admin_level=11. De waarde van admin_level moet dan wel de laagste waarde van alle boundary-relaties waar de way in voorkomt. Ik weet niet of dit werkt op admin_level=11, maar voor admin_level=10 werkt het zeker.

Dank allemaal voor de goede suggesties. Ik denk dat ik in eerste instantie ga proberen de wijkgrenzen van de gemeente als multipolygon met boundary=administrative+admin_level=11 op te voeren. En als ik het goed begrijp kan ik place=suburb er dan eventueel aan toevoegen. Wat me niet duidelijk is, is wat de meerwaarde zou zijn van dezelfde tags op de ways in de relation zoals The Maarssen Mapper voorstelt.

Dit zorgt ervoor hoe de grenzen op welke zoomlevels worden gerenderd. Eeen way tussen twee wijken krijgt admin_level=11 maar een way die deel uitmaakt van een grens van zowel een wijk en een woonplaats krijgt admin_level=10. Zie ook mijn voorbeeld eerder in dit topic.

Elke constateringen naar aanleiding van mijn (verdere) pogingen:

Al met al vind ik de resultaten nog niet geweldig, en blijf ik nog zoekende naar mooiere/betere oplossingen.

J-----.

Die kaart van de Gemeente wordt wellicht gebruikt voor wijkraden e.d. en is dus niet “verkeerd”. Als er in de dagelijkse praktijk andere grenzen worden gehanteerd, kun je die in OSM zetten, maar dan niet zodanig dat ze verward kunnen worden met de officiele grenzen. Ook het CBS kent wijken en buurten: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/dataverzameling/kerncijfers-wijkbuurt-kob.htm

Edit: net gemerkt dat die kaart van de gemeente inderdaad volgens de CBS-indeling is. Ik vermoed dat de gemeente de indeling maakt en die doorgeeft aan CBS, maar het zou ook andersom kunnen zijn.

Laat je in ieder geval niet verleiden tot het overtreden van Regel Een: gij zult niet opzettelijk tags misbruiken of verkeerd taggen teneinde een bepaald (optisch) resultaat te verkrijgen (ofwel: don’t tag (wrongly) for the renderer).

Wat betreft de indeling schijnt de kaart op de website (http://www.schiedam.nl/docs/gemeente/archief/organisatie/cnor/wijken_en_buurten_kaart.pdf) door de raad te zijn vastgesteld én sluit deze beter aan bij mijn gevoel; deze lijkt me dus prima te gebruiken als officiële boundary=administrative/admin_level=11. Ben er nog niet aan toegekomen mijn eerder getekende wijken (ook van de gemeente) aan te passen.

Ik ben zeker niet van plan mijn tagging aan te passen voor de renderer; ik signaleer slechts dat de standaard configuratie van Mapnik niet echt is ingesteld op admin_level=11 :wink:

En voor de ínformele wijkindeling is het misschien goed de place=suburb tag te gebruiken? En dan denk ik aan nodes, geen (multi)polygons. Nominatim kent ze dan.

De wijken getagd met boundary=administrative & admin_level=11 worden nu ook op de OFM gerenderd en zijn vindbaar
Geen idee wat je bedoelt met de informele wijkindeling, als het maar geen zootje wordt met dubbele namen :wink:

Wordt Nederland het eerste land met admin_level=12, voor buurten? Die hebben dus ook officieel vastgestelde grenzen. En er wordt al geklaagd over admin_level=11.

De gemeente Amersfoort stelt de wijkgrenzen beschikbaar, maar in welk formaat is dat het handigst te importeren?

Ik zou zeggen: “shapefile”, maar ik was in de gelukkige situatie dat ik m’n eigen *.osm bestand kon maken uit het interne bestand (ik werk bij de gemeente Schiedam). En ik wil best proberen of ik het bestand van jou/Amersfoort eens in een koffiepauze kan/mag omzetten.

Ik heb ze nu binnen als kml file, die ik weer via gpx naar osm heb omgezet.
Hier is de eerste wijk, klopt het dat je zowel de leden als de relatie dezelfde tags geeft?
http://www.openstreetmap.org/browse/relation/2556842

De tag name gaat alleen op de relatie.

De tag boundary=administrative gaat op alle leden en op de relatie.

Voor de admin_level tag krijgt de relatie 11, maar voor de leden moet je de laagste waarde nemen van alle relaties waar dat stuk grens lid van is. Dus is de wijkgrens ook de grens tussen Hoogland en Amersfoort (woonplaatsgrens), dan wordt het 10. Is de wijkgrens ook de grens tussen Amersfoort en Soest (gemeentegrens), dan is het 8. Is de wijkgrens ook de provinciegrens, dan is het 4.


Er zijn Duitsers die vinden dat de leden helemaal geen tags moeten krijgen, maar dat is niet de gewoonte in Nederland.

Bedankt Cartinus,
Hier een eenvoudig webkaartje met wat grenzen: http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/Borders/
Weet nog niet hoe ik die namen van de districten op de kaart krijg maar dat komt nog wel.:slight_smile:

Mooi kaartje hoor. Ik zag wel dat regel 49 t/m 56 volgens mij kunnen verdwijnen. Dat is nog een overblijfsel van mijn trial en error om zo’n webkaartje kaartje te maken. Je hebt er geen last van maar het doet niets en werkt misschien verwarrend.

Het kaartje geeft heel goed de gevraagde grenzen aan.
Zou het ook mogelijk zijn om een permalink naar een bepaald gebied te maken?

Die popups doen het inderdaad niet, ik krijg ze ook niet meer werkend , misschien kan PeeWee er eens naar kijken (btw ook die van z’n fiets- en paardenkaart doen het niet meer)?