Multipolygon-ongelma Joensuussa

Menneen talven latukartta-projektistani rohkaistuneena innostuin puuhastelemaan Joensuun keskustan tuntumaan rakentuvan Penttilän tulevan asuinalueen kanssa lisäilemällä sinne jo käytössä olevia pyöräteitä ja uusia rakennuksia.

Lisätessäni entisen tukkialtaan jokivarteen olen ilmeisesti onnistunut sössimään Pielisjoen alkupäätä (vai onko se loppupää virtaussuunnan mukaan) kuvaavan multipolygonin, sen seurauksena kaupungin keskustassa kolme saarta on kadonnut kokonaan, mm. Ilosaari (mapnik)! OpenMapquestissa (http://www.opensnowmap.org/) tietyillä zoomaustasoilla parikymmentä kilometriä jokea Hasanniemestä Kuurnan voimalaitokselle puuttuu kokonaan (siis se multipolygon) ja kadonneet saaret näkyvät sinisinä!

Eli nyt tarvitaan apuva kokeneemmilta, mikä lie pielessä? Itse en kykene hoksaamaan… Ongelma lienee paikassa missä Pyhäselkä muuttuu Pielisjoeksi. Tässä linkki työmaalleni: http://www.latukartta.fi/joensuu/?zoom=16&lat=62.59112&lon=29.75465&layers=B000.

Luulen korjanneeni tuon ongelman. Pielisjoki-relaatio http://www.openstreetmap.org/relation/90884 oli muuten hyvä, mutta waterway=riverbank oli asetettu joillekin relaation jäsenille, ei itse relaatiolle. Poistin määreet relaation jäseniltä (mukaan lukien nimeämäsi saaret) ja lisäsin sen relaatioon. Nyt merkinnän pitäisi olla yksikäsitteinen.

Ilmeisesti joskus kauan sitten oli vaihtoehtoinen tapa merkitä multipolygon-relaatiot: jokaiselle relaation jäsenelle annetaan samat alue-tyyppiset tagit. Se johtaa päällekkäisten polkujen tarpeeseen. Esimerkiksi järvessä oleva metsäinen saari pitäisi tehdä kahdeksi poluksi: ensin järvi-multipolygonia varten ja sitten vielä saarella olevaa metsää varten.

Kun aluemääreet ovat vain multipolygon-relaatiolla, merkintä on yksikäsitteinen: outer-jäsenet määrittävät kyseisenlaisen alueen ja inner-jäsenet leikkaavat siitä reikiä pois. Sama saaren reunaviiva voi sitten olla outer-jäsenenä vaikkapa metsärelaatiossa, jossa on inner-jäsenenä vaikkapa avohakkuuaukko.