Molba u vezi unosa naziva na Kosovu i Metohiji

Kosovo i Metohija je osetljivo pitanje i na OSM. Trenutno je situacija takva da nam je zabranjeno da unosimo nazive na srpskom u name tag.

Ako unosite objekte ili sređujete nazive na Kosovu i Metohiji, nazive na srpskom unosite ISKLJUČIVO ćirilicom u name:sr tag.

Nemojte ni u kom slučaju da menjate name tag šta god da u njemu piše.

Ako unosite novi naziv onda upišite na srpskom u name:sr a name ostavite prazno.

S vremena na vreme proveravajte to što ste unosili i ako vidite da su menjali ili obrisali name:sr ili da su vam obrisali ceo objekat (i to rade) prijavljujte to kao vandalizam jer name:sr ne smeju da diraju.

Ako bude rešeno pitanje name taga, lako ćemo iskoristiti podatke iz name:sr da ga popunimo.

Napravili smo namenski rendering server koji renderuje mapu na srpskom tako da uzima u obzir name:sr tagove. Pogledajte https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=30533. Renderovanu mapu na srpskom pogledajte na https://www.osmsrbija.iz.rs/map/

Možete koristiti online editor http://id.osmsrbija.iz.rs/ koji ima opciju da kao podlogu koristi lokalizovanu mapu tako da možete videti nazive na srpskom.

Pretpostavljam da možemo da stavljamo i

name:sr-Latn

tagove?

Mogu da se stavljaju ali što se nas tiče nema potrebe jer naš renderer će sam da napravi latiničnu verziju od ćirilične.

Za one koji ovu budu čitali naknadno - da, stavljajte slobodno name:sr-Latn (i treba), ne treba se uzdati u to da renderer zna transliteralizaciju (čast izuzecima:D)

Prema planu, sređena mapa će moći da se preuzme sa našeg render servera. Ona će imati sve to već spakovano kako treba.