MML:n taustarasterit ja tekijänoikeus

Nythän tilanne on se, että sekä iD-editorissa, että JOSM:ssa on Maanmittauslaitoksen karttarastereita saatavilla. Tämä perustunee tähän viestiin. Nyt on kuitenkin niin, että sekä MML:n että Openstreetmapin lisenssit ovat molemmat vaihtuneet kertaalleen.

Openstreetmapin tekijänoikeustiedoissa on vielä mainittu MML:n vanha lisenssi. Se ainakin pitäisi päivittää, jos MML:n aineistojen hyödyntämistä aiotaan jatkaa. MML:n mukaan uusien luovutusten osalta on käytössä CC-BY-lisenssi siten, että nimeämisen yhteydessä on mainittava aineiston nimi ja luovutusajankohta. Miten nämä maininnat on OSM:n tapauksessa toteutettu? Ei mitenkään?

Tuota sivua ei käyttäjät voi muokata, mutta sivulla pyydetään katsomaan yksityiskohdat toiselta sivulta, joten lisäsin uuden lisenssin linkin wikisivulle https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Contributors#National_Land_Survey_of_Finland.

MML:n avoimen datan lisenssi on tosiaan tuon jälkeen muuttunut. OSM:n lisenssi oli ODbL jo tuohon aikaan, muutos tapahtui syyskuussa 2012. Tekijänoikeustietojen maininnat on kaiken aikaa toteutettu MML:ää tyydyttävällä tavalla.

Olen nyt ollut lisensointityöryhmään tästä asiasta yhteydessä ja sieltä kommentoitiin tämän asian olevan “community task” eli OSM-säätiö ei olisi millään tavalla vastuussa siitä, mitä heidän hostaama iD-editori tarjoaa oletuksena rasteritasoiksi. Myöskään lisensointityöryhmä tai mikään muukaan taho ei pidä käyttöluvista mitenkään keskitetysti kirjaa.

CC-BY-lisenssissä ilmeisesti on lähteen maininnan lisäksi jotain ODbL:ää tiukempia vaatimuksia DRM-kiellon suhteen.

https://github.com/openstreetmap/openstreetmap-website/pull/2580#issuecomment-614603338

Päivitystä: nyt olisi MML:n puolesta suostumus. Pitäisi vain saada OSM:n herrat päivittämään uusi versio lähdemaininnasta http://osm.org/copyright -sivulle.

Mahtaako tuo nyt tarkoittaa DRM-kieltojen eroavaisuuksien suhteen sitä, että Suomen karttatietojen käyttäjien pitää noudattaa sekä CC-BY:n että ODbL:n DRM-kieltopykäliä?