Miten tagata: tiellä on raitiovaunukiskot (polkupyörille tiedoksi)

Hei kaikki!

Raitiovaunukiskot Helsingissä (ja varmaan tulevaisuudessa myös Tampereella) on merkattu OSM:ssa omiksi viivoikseen teiden viereen. Todellisuudessa kiskot tietenkin kulkevat samalla ajoradalla.

Aika iso osa näistä teistä on myös pyöräiltävissä. Osaa näitä pyöräiltäviä raitiovaunuteitä vieläpä sivuavat jalkakäytävät, eli pyöräilijän on käytettävä ajorataa, jolla kulkevat myös kiskot ja raitiovaunut. Tämä on ärsyttävää, sillä polkupyörän renkaat voivat vaarallisesti upota spårakiskon uraan ja varsinkin vähänkään jyrkemmässä ylämäessä raitiovaunu tulee niin kovaa perästä, että saa olla aika fakiiri ehtiäkseen alta pois.

Yllä olevista syistä, olisi ehkä mielekästä merkata kaikki ne pyörälle pakolliset tiet, jolla raitiovaunukiskot tosiasiallisesti kulkevat, tagilla joka ilmoittaa tämän (että reitittäjä osaa neuvoa välttämään niitä, yms.). Vähän bicycle=use_sidepath -tyyliin, jossa on siis sama idea: tagi kertoo että tien vieressä kulkee omana viivanaan pyörätie, jota tulisi suosia.

En heti löytänyt OSM wikistä mitään tällaista tagia, mutta ehkä sellainen on olemassa? Jos tagia ei ole olemassa, mikähän olisi hyvä arvo ja löytyykö tagiehdotukselle kannatusta?

T: Tolstoi

Teinpä aikani kuluksi tälle tagille virallisen tagiehdotussivunkin.

Sinnekkin voi laittaa kommenttia, ja ehkä tagille löytyy käyttöä Helsingin (jatkossa Tampereen) ja ehkä Suomenkin ulkopuolella.

Hei kaikki!

Olen päivittänyt tagiehdotussivua OSM tagisähköpostilistalla käydyn keskustelun ja siinä esiintulleiden korjausehdotusten perusteella ja uusi tagiehdotus (railway=separately_mapped) on nyt siirtynyt äänestykseen.

Jos olet sitä mieltä, että tagiehdotus on hyvä, äänestä sen puolesta, niin tagi saadaan standardikäyttöön OSM:iin. Jos ehdotuksessa on ongelmia, äänestä vastaan ja kerro, mitä pitäisi korjata!

Nyt tähänkin löytyi ratkaisu. Uusi tagi: embedded_rails läpäisi äänestyksen ja on käytössä!

T: Tolstoi