Jak mogę oznaczyć na mapie miejsce dojazdu samochodem do domu (np. dla taksówki, służby dostawczej), jeśli dostęp do domu jest ograniczony?
Ale masz problem z tym, jak oznaczyć dojazd, czy to, jak oznaczyć, że jest ograniczony?
masz zdjęcie?
bez dalszych szczegółów highway=service service=driveway access=private wygląda prawdopodobnie
Od siebie dodam jeszcze jeden detal – dla oszlabanownych dojazdów na niegrodzone osiedla zamiast access=private sugerowałbym motor_vehicle=private.
Niby fajne ale przeważnie w takie miejsca nawet pieszo jest private.
Gość pisze tak
Może chodzić o conditional ale przynajmniej jeszcze nie odpowiedział na pytanie Mateusza.
No jak jest, to jest, @Marek_P pisał o takich, gdzie nie jest, wejść można, tylko nie chcą, żeby im obcy jeździli.
Interesuje mnie, jak oznaczyć punkt, do którego należy podjeżdżać pod dany adres. Żeby służby dostawcze i taksówki nie musiały szukać, gdzie dokładnie należy się zatrzymać, jeśli dostęp pod klatkę jest ograniczony?
Mnie zastanawia na ile dane OSM służą do oznaczania “powinności”, narzucania mapą gdzie co i kto należy uczynić.
Screen rzecz jasna przedstawia niezgodne z rzeczywistością odwzorowanie wejścia dla pojazdów mechanicznych do budynku nr 71 na środku ulicy. Budynek nr 71 ma swoje fizyczne wejścia w swoim obrębie, zgodnie z rzeczywistością. I na tym bym się zatrzymał, bo mapy powinny odwzorowywać rzeczywistość fizycznych obiektów, a nie zasady nieregulowane fizycznymi obiektami.
Pozdrowienia :-)
Nawet nie “nie jeździli”, a “nie parkowali”. We Wrocławiu na osiedlach z wielkiej płyty takie szlabany pod blokami to coraz częstszy widok jest. Zwróciłem tu na to uwagę, bo danie po całości access=private wycina skutecznie routing dla pieszych i rowerzystów.
Chodzi o to żeby nawigacja prowadziła do niebieskiego, a nie czerwonego punktu?
Do dróg przez parking, pod samym blokiem trzeba dopisać motor_vehicle=private, wtedy najbliższa droga wypadnie chyba tam gdzie chcesz. Innego sposobu nie widzę
Ten punkt jest niepotrzebny: Node: 71 Warszawska (13256403099) | OpenStreetMap
Była propozycja takiej relacji, ale wydaje mi się że nikt jej nie używa: Relation:preferredEntry - OpenStreetMap Wiki
w OSM mapujemy nie tylko to - np name którego nie ma na tabliczce
ja bym zmapował ograniczenie dostępu - konsumenci danych powinni sobie poradzić z znalezieniem najbliższej drogi (a jak sobie z tym nie radzą to jakichś dziwnych rzadkich tagów do ręcznego wskazania też nie obsłużą)
Podstawowe pytanie, czy służby mówiły, że jest tu utrudniony zjazd i nawigacja źle wskazywała. Bywały w OSM zgłaszane uwagi, ale dotyczyły raczej przypadków złego mapowania lub nieaktualnych danych. Na screenie widać i tak dobrze zmikromapowany obszar. Skupiłbym się na pewno na oznaczeniu pojedynczych miejsc parkingowych, by struktura parkingu była lepiej widoczna na mapie. Czyli np. te parkowanie równoległe do bloku.
Jak mamy właściwie my sami powinniśmy rozumieć “dostęp pod klatkę jest ograniczony”? To chyba normalne, że jeśli widać na mapie ciągi piesze przed wyjściami, to nie podjedzie się pod klatkę. Ale ich obecność jest i tak cenna i od razu pokazuje, gdzie orientacyjnie stanąć. O ile nie zalecałbym mapowania obszaru chodnika, tak zwróciłbym uwagę na jego " otoczenie", mapując zieleń, ograniczając jej granice do chodników - dobrze wtedy widać, gdzie te się kończą. A ten węzeł 71 do skasowania - on coś chociaż reprezentuje, jakieś ograniczenie dojazdu?
No i nie oszukujmy się - wskazane grupy (taksówki, służby ratunkowe) potrafią się zatrzymywać w jakichkolwiek przypadkach wbrew zdrowemu rozsądkowi (kilka przecznic dalej, na przejściu dla pieszych), a u nich nie ma też pewności, czy będą mieli nawigację operującą na danych OSM. Najważniejsze to oznaczanie danych odzwierciedlających rzeczywistość.
bym dodał że te drugie to mogą to zrobić i często jest to sensowne (co innego jak karetka na sygnale czy straż pożarna jedzie na sygnale pod prąd a co innego jak taxi to robi czy staje na środku drogi)