Fora raczej nie dają możliwości osadzania innych stron za pomocą
jedyne co przychodzi mi do głowy to statyczne mapy
Ja bym to zrobił w svg. W tej chwili wszystkie przeglądarki obsługują już svg w tagu a porządne przeglądarki (czyli wszystkie oprócz IE :-)) obsługują również w
animację SMILE.
Wygenerowanie fragmentu mapy do svg to sekunda, a animacją SMILE można załatwić obsługę zoom/pan.
A jeśli strona/forum pozwala uzywać tagu lub to svg wrzucony w takie tagi ma pełną obsługę JS i nawet można iframe’a zrobić wewnątrz SVG.
Dzięki za wyjaśnienie.
Spróbuję z tym SVG.
pozdrawiam
Apple wczoraj wypuscil nowa wersje iPhoto, ktora pokazuje juz liste map, ktorych uzywa - w tym OSM, a wiec spelnia warunki licencji.
Gosc, ktory rozmawial z programista Apple, ktory to dodal brakujaca informacje o zrodlach map, nieoficjlanie mowi tez, ze 11 czerwca (podczas WWDC) zostanie ogloszone cos co zrwoci uwage wszystkich
Informacja o źródle danych powinna już być widoczna (natomiast mogą występować chwilowe trudności z serwisami). Brak atrybucji wynikał z zastąpienia mapy z WMS (“credit” był po prostu elementem obrazka) na niższych poziomach przez kafelki (tu ciężko byłoby wdrukowywać taki napis na każdy obrazek). Na pewno nikt nie chciał niczego ukrywać
Hamburskie Stowarzyszenie Przewozników (HVV) uzywa map OSM.
Do niedawna uzywali map kupowanych od geodezji
Miasto Wuppertal z RFN przesiadlo sie na OSM.
Przyklad: Siedziba burmistrza -
Mapa wypadków drogowych z Kolonii:
http://offeneskoeln.de/lab/unfallkarte/
Czarne ekregi pokazuja wypadki smiertelne. Im wiekszy okrag tym wiecej wypadków.
Tym razem nie serwis ale firma.
Niemiecki Falck ( ten co od wielu lat mapy papierowe sprzedawal - te skladane z zólta obwoluta - z calych Niemiec) wypuscil nawigacje pod OSM na urzadzenia LUX 22 i 32
Takze stronka www.falck.de ma warstwe z mapami Openstreetmap
Zebralo sie nam juz w tym watku tyle roznych stron, ze mozna by z tego zrobic jedna stronke na wiki z przykladami jakie serwisy uzywaja OSM.
Znacznie skrócilo by to proces prezkonywania róznych urzedów czy instytucji.
Teraz jak sie rozmawia, to trzeba do maila zalaczyc sporo linków z przykladami a tak by bylo eleganciej…
Nie wiem tylko jak ta stronke na wiki nazwac - po prostu hatetepe: //wiki.openstreetmap.org/wiki/PL:serwisy ?
Zebralo sie nam juz w tym watku tyle roznych stron, ze mozna by z tego zrobic jedna stronke na wiki z przykladami jakie serwisy uzywaja OSM.
Znacznie skrócilo by to proces prezkonywania róznych urzedów czy instytucji.
Teraz jak sie rozmawia, to trzeba do maila zalaczyc sporo linków z przykladami a tak by bylo eleganciej…Nie wiem tylko jak ta stronke na wiki nazwac - po prostu hatetepe: //wiki.openstreetmap.org/wiki/PL:serwisy ?
Może prościej i bardzo jednoznacznie i tabelarycznie:
hatetepe: //wiki.openstreetmap.org/wiki/PL:Linki do OSM
Państwo | Nazwa serwisu | URL | Komercyjny (Tak/Nie) | Komentarz
Nazwa serwisu może być podlinkowana ich portalem głównym, jeżeli taki istnieje.
A moze linki do serwisów OSM?
Trudno mi ocenic…
A tabelaryczna forma b.b. fajna jest.
A co, dokładnie, znaczy "linki do serwisów OSM?
Co to są “serwisy OSM”?
Czy chodzi o usługi jakie oferuje OSM?
chodzi o zestawienie stron internetowych instytucji, firm, miast, organizacji itd. wykorzystuajcych u siebie mapy osm